Νεολαία ΜέΡΑ25: Να εξαλείψουμε κάθε κουλτούρα πατριαρχίας, σεξισμού και βιασμού. Τώρα είναι η ώρα!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
05 Φεβ, 2021

Σε μια κοινωνία που ήταν και συνεχίζει να είναι πατριαρχική μεγαλώνοντας όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και όλες τις θηλυκότητες να είναι θύματα, γιατί σύμφωνα με την κουλτούρα της πατριαρχίας αλλά και του βιασμού τα θύματα πάντα προκαλούν. Οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και εργασιακής παρεμπόδισης αποτελούν φυσική εξέλιξη όλου αυτού. Δεν θα πρέπει όμως να μας συγκλονίζουν μόνο τα περιστατικά, αλλά και όλοι/ες που αντί να ζητήσουν από τους θύτες να απολογηθούν για τις πράξεις τους, ζητούν από τα θύματα το λόγο γιατί επέλεξαν την συγκεκριμένη στιγμή που εκείνα επιθυμούσαν να μιλήσουν.

Οι κουλτούρες του σεξισμού και βιασμού αλλά και της πατριαρχίας υπάρχουν παντού δίπλα μας. Υπάρχουν όταν μια γυναίκα ή θηλυκότητα από πολύ μικρή ηλικία σκέφτεται πως να φερθεί, να ντυθεί, να μιλήσει για να μην προκαλέσει. Υπάρχουν όταν γυναίκες που φοβούνται να πάνε στην (όποια) δουλειά τους γιατί παρενοχλούνται είτε από κάποιον προϊστάμενο τους, είτε από κάποιον συνάδελφο τους. Υπάρχουν όταν αναγκάζονται στον δρόμο να αλλάξουν κατεύθυνση γιατί κάποιος μπορεί να τις ακολουθήσει. Ακόμα χειρότερα υπάρχουν όταν γυναίκες φοβούνται μέσα στο ίδιο τους το σπίτι γιατί κακοποιούνται ή βιάζονται από τον σύζυγό τους, από τον πατέρα τους, ή άλλον συγγενή τους γιατί οι βιαστές δεν είναι οι “κακοί δράκοι” που εμφανίζονται ξαφνικά.

Οι συμπεριφορές αυτές τόσο από τους θύτες αλλά και από όλους/ες αυτούς/ες που θεωρούν ότι κάποιο θύμα “πήγαινε γυρεύοντας” δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτές! Είναι η ώρα, να μιλήσουν όσες/@ φιμώθηκαν από το πατριαρχικό κράτος, από τα συστημικά ΜΜΕ που όχι μόνο δεν έδωσαν το βήμα ποτέ με την απαιτούμενη στοργή και ένταση, αλλά αναπαράγουν συνέχεια την κουλτούρα της πατριαρχίας, του βιασμού και του σεξισμού. Καθώς και από τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές που ή χτυπούσαν ευλαβικά τον ώμο, και έλεγαν δεν γίνεται κάτι ή τους έριχναν την ευθύνη ότι “πηγαίνανε γυρεύοντας”.

Είμαστε δίπλα και θα υποστηρίξουμε όλες/@ με όλη μας τη δύναμη! Είναι μια επιτακτική ανάγκη όχι μόνο για μια φεμινιστική εξέγερση χειραφέτησης, αλλά και επιτακτική ανάγκη να απομονώσουμε και να ξεριζώσουμε από την κοινωνία μας όλες τις πατριαρχικές και σεξιστικές αντιλήψεις.

Είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο πως ενώ η ευθύνη των θυτών είναι τεράστια, πρέπει να τονίσουμε πως από εδώ και πέρα το κράτος πρέπει να δημιουργήσει τις υποδομές που θα στηρίξει όλες/όλους/@ όσες/όσους/@ το έχουν ανάγκη. Όταν διαιωνίζεται το πρόβλημα ενώ όλοι το ξέρουν και μπορούν να το ονομάσουν τότε υπεύθυνοι είναι και όσοι γυρνάνε την πλάτη. Όσοι αρνούνται να βοηθήσουν, να καταγγείλουν, όσοι παρεμποδίζουν ή δυσκολεύουν την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της.

Στο ύψος των περιστάσεων και των καιρών, γιατί δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά. Για να τελειώσουμε με κάθε είδους ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική και σωματική κακοποίηση!

Να εξαλείψουμε κάθε κουλτούρα πατριαρχίας, σεξισμού και βιασμού! Υπάρχει δίπλα σου, υπάρχει μέσα στο σπίτι σου. Τελείωσε το!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο