Σαν χθες, πριν 67 χρόνια, γυναίκες συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Εθνικές Εκλογές.
Η 19η Φεβρουαρίου είναι μια ήσυχη επέτειος χωρίς εορτασμούς και παρελάσεις. Μια επέτειο που ούτε εμείς θα γιορτάσουμε. Θα τιμήσουμε όμως τη σημερινή μέρα, την επομένη των εκλογών του ‘56.
Ποιος είναι ο λόγος;
Το έργο μας δεν έχει τελειώσει. Η πατριαρχία παραμένει παντοδύναμη και η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι στο στόχο για τον οποία παλεύει εδώ και αιώνες το Φεμινιστικό Κίνημα. Τα βήματα προς την πραγματική ισότητα και την ελπίδα μιας καλύτερης επόμενης μέρας.
Τι έχει αλλάξει από τη 19η Φεβρουαρίου του 1956;
Θεσμικά πολλά. Έχουμε δει Γυναίκες Βουλευτές, Γυναίκες Προέδρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων, Γυναίκες Προέδρους της Βουλής, Γυναίκες Υπουργούς, Γυναίκα (Υπηρεσιακή) Πρωθυπουργό και Γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρακτικά ελάχιστα. Οι γυναίκες ακόμη αποθαρρύνονται από το να συμμετέχουν στα κοινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, δυστυχώς, δήλωση από Πρωθυπουργικά χείλη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις 5 μέρες μετά την εκλογική του νίκη το 2019, ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί μαζί μας ότι, κατά τη γνώμη του, οι Ελληνίδες δεν ενδιαφέρονται για την Πολιτική και διστάζουν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Αυτή η δήλωση έρχεται να συμπληρωθεί από μια σειρά πράξεων και πρακτικών (π.χ Συνέδριο Γονιμότητας) των οποίων μόνος στόχος είναι η αφαίρεση όλων των κατακτήσεων του τελευταίου αιώνα.
Στις 1319 μέρες από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού μέχρι σήμερα, το Φεμινιστικό Κίνημα έχει δώσει περήφανα την απάντηση του με καθημερινές εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις, πορείες και διαμαρτυρίες.
Μια απάντηση που θα επαναλάβουμε και εμείς.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.