Νεολαία ΜέΡΑ25: Απαιτούμε πληρέστερη ενημέρωση και εκπαίδευση για τα θέματα γυναικείας υγιεινής και δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Νοέ, 2020

Οι άνθρωποι που έχουν εμμηνόρροια κάθε μήνα αποτελούν παραπάνω από το μισό πληθυσμό της γης.

Παρ’ όλα αυτά, το θέμα της περιόδου αποτελεί ακόμα και σήμερα, ταμπού τόσο από την οικογένεια, την κοινωνία, τα ΜΜΕ, την εκκλησία, ή ακόμα και από τις ίδιες τις διαφημίσεις των προϊόντων περιόδου, (παράδειγμα το υγρό που δείχνουν για να δείξουν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος δεν έχει καν το χρώμα της περιόδου).

Τα προϊόντα όχι μόνο της περιόδου, αλλά όλα τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής και τα φάρμακα για την περίοδο είναι ακριβά. Δεν θέλουμε αυτά τα προϊόντα να αποτελούν για κανέναν προϊόν πολυτελείας.

Υπάρχουν κορίτσια που αναγκάζονται να χάσουν μέρα από το σχολείο τους επειδή η πρόσβαση σε κάποιο παυσίπονο περιόδου δεν είναι εύκολη. Οι εταιρείες παραγωγής γυναικείων προϊόντων υγιεινής και οι φαρμακευτικές εταιρείες θησαυρίζουν στην κυριολεξία σε βάρος της υγείας μας.

Στην Ελλάδα οι πληροφορίες που έχουμε για το θέμα είναι ελάχιστες και αποτελεί τεράστιο ταμπού. Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 επιθυμούμε παραπάνω ενημέρωση, εκπαίδευση και έρευνα πάνω στο θέμα ώστε να μπορούμε όλοι να μιλάμε για τις ανάγκες μας σχετικά με την υγιεινή μας χωρίς φόβο και ανησυχία. Απαιτούμε επίσης, τη δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου σε όποιον τα έχει ανάγκη.

Η αρχή για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος έγινε την Τρίτη 27/11 όπου η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία ομόφωνα ενέκρινε νόμο που επιβάλλει στις τοπικές αρχές νόμιμο καθήκον να διαθέσουν προϊόντα περιόδου για όλους εκείνους που τα χρειάζονται.

Η εκστρατεία για αυτό το νομοσχέδιο είχε εκπρόσωπο την πολιτικό του Εργατικού Κόμματος Μόνικα Λένον και δεν ήταν μόνο η δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου σε όλους που κατάφερε να πετύχει. Ο κόσμος μέσα από την εκστρατεία ενημερώθηκε για το ζήτημα και τα προβλήματα όλων των ατόμων που έχουν εμμηνόρροια ακούστηκαν, συζητήθηκαν με σκοπό η περίοδος να μην είναι ταμπού αλλά ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας που προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ “Η Σκωτσέζικη κυβέρνηση είχε αρχικά αμφισβητήσει την καθολική διάταξη, αλλά άλλαξε την τοποθέτηση της, καθώς το Scottish National Party αντιμετώπιζε αυξανόμενη πίεση από τους δικούς του ακτιβιστές, αλλά και από έναν ευρύ συνασπισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.”

Η οργανωμένη διεκδίκηση ήταν αυτή που καθόρισε την ψήφο του κυβερνώντος κόμματος και μέσα από αυτήν καμία κοπέλα και κανένας άνθρωπος με περίοδο στη Σκωτία δεν θα στερείται πια αυτά τα αναγκαία για την επιβίωση του προϊόντα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο