“Η Ρήξη δεν απέτυχε. Δεν δοκιμάστηκε ποτέ”, Γιάνης Βαρουφάκης, ΜεΡΑ25 – Νέα Σμύρνη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Φεβ, 2019

Όπως συμβαίνει παραδοσιακά στις πολιτικές εκδηλώσεις του ΜέΡΑ25, τον κύριο λόγο στη χθεσινή εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη, τον είχαν οι πολίτες. Μετά από τη σύντομη εισαγωγή του συντονιστή της Ομάδας ΜέΡΑ25 Νοτίου Τομέα Αθηνών Γιάννη Μπαϊρακτάρη, και τις ολιγόλεπτες τοποθετήσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη και της ευρωβουλευτή του κόμματος Σοφίας Σακοράφα, άνοιξε η συζήτηση με τους πολίτες.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το πολιτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, “ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα πολιτικών που καταθέτουμε στη κρίση των πολιτών” όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, “ένα πρόγραμμα ουσιαστικά δημοκρατικό, ανοιχτό σε κριτική, εμπλουτισμό και εξέλιξη”, όπως σημείωσε η Σοφία Σακοράφα. Παιδεία, τραπεζικό σύστημα, κόκκινα δάνεια, φορολογία, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα, Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλο σύστημα πληρωμών, τα θέματα που τέθηκαν κυρίως από τους πολίτες.

Διαφάνεια και Δημοκρατικό Σύνταγμα

“Η ΕΕ χρειάζεται δύο δύο σημεία για να καταστεί μια πραγματικά δημοκρατική Ένωση: Διαφάνεια στη διακυβέρνησή της,  δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κλειστές συνεδριάσεις βασικών οργάνων της ΕΕ, με κορυφαίο παράδειγμα το Eurogroup, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, ερήμην μας, κι ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα που θα προκύψει από όλους του πολίτες της ΕΕ, από μικρές συνελεύσεις στις γειτονιές, μέχρι μια πανευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση όλων των Ευρωπαίων”.

Τραπεζικό σύστημα – Κόκκινα Δάνεια

“Απαιτείται η δημιουργία μιας Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης και Αναδιάρθρωσης του Ιδιωτικού Χρέους. Η δήθεν λύση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά funds, είναι κοινωνικά επιζήμια και οικονομικά ανόητη καθώς μειώνει την αξία του κεφαλαίου των τραπεζών, δηλαδή των δανείων που έχουν χορηγήσει και ιδιαίτερα εκείνων με εμπράγματη εγγύηση, με υποθήκη. Τα funds που αγοράζουν με τεράστια έκπτωση τα δάνεια, μέχρι και 90%, θα αυξήσουν την προσφορά ακινήτων, ρίχνοντας τις τιμές ακόμα παρακάτω. Η Τρόικα, εκείνη που έφυγε μαζί με το μνημόνιο αλλά είναι πάντα εδώ, υπηρέτης των funds, πιέζει για επιτάχυνση των πλειστηριασμών, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης τα €2,5δισ. που οφείλει στην Ελλάδα η ΕΚΤ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, αρνούμενη να μας τα δώσει αν δεν προχωρήσουμε τις εξώσεις…”

Η Ρήξη

‘Το παιχνίδι το 2015 πουλήθηκε από τα μέσα. Οι δανειστές είχαν τη στάση που αναμενόταν, αδίστακτοι. Το περιμέναμε. Το θέμα είναι τι θα κάνεις στο τέλος, τι δρόμο θα επιλέξεις: τη συνθηκολόγηση, ή τη ρήξη. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τη συνθηκολόγηση. Η Ρήξη δεν δοκιμάστηκε ποτέ”.

Δημόσιο Σύστημα Πληρωμών

“Είχαμε το σχέδιο και τα όπλα να αντιμετωπίσουμε την επίθεση των δανειστών. Το Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών είναι ένα εργαλείο που ελαχιστοποιεί τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που ακολούθησαν οι δανειστές εναντίον μας, είναι ένα εργαλείο που προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στις κυβερνήσεις. Είναι ένα εργαλείο που πρέπει να έχουν όλες οι χώρες της ΕΕ”.

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο