Το νέο ναυάγιο προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο αναδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Ιούλ, 2019

Από 110 ως και 250 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο της Πέμπτης δεμένων μεταξύ τους πλεούμενων στη Μεσόγειο, ανοικτά της Λιβύης, όπου εκτυλίχθηκε μια τραγωδία την οποία ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε «τη χειρότερη» σχετική τη φετινή χρονιά.

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές απόσυρσης από τις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο οδηγούν ευθέως στο θάνατο προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή αυτή.Το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πρέπει να καταστρώσουμε μια αφήγηση, αναδεικνύοντας την υποκρισία και τα αδιέξοδα της ηγεμονικής πρότασης της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για πάση θυσία αποτροπή της εισόδου των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και για την εξωτερίκευση των υποχρεώσεων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων είτε σε «χώρες-αποθήκες», όπως η Ελλάδα είτε σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη.

Κεντρική θέση του Μετώπου Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής είναι  η ριζική αλλαγή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο III στο πλαίσιο του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Βασικό εργαλείο μιας εναλλακτικής πολιτικής είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας Ε.Ε.-Ελλάδας, σε αντικατάσταση τη υπάρχουσας μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας, με στόχο την αναλογική κατανομή, εγκατάσταση και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε απόλυτα αντίθετοι στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας καθώς δεν εξασφαλίζει ότι οι δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας/αιτούντες άσυλο θα εξαιρούνται ρητά από την επανεισδοχή στην Τουρκία, η οποία δεν προσφέρει επίπεδο διεθνούς προστασίας, αντίστοιχο με τη Σύμβαση της Γενεύης, όπως βεβαιώνουν όλες οι ανεξάρτητες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο