«Να βάλουμε την Αριστερά στον δρόμο που της ανήκει» – Ο Κ. Λαπαβίτσας από το Ηράκλειο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
25 Μάι, 2024

Σε μια μαζική συγκέντρωση – συζήτηση με το κοινό στο Ηράκλειο συμμετείχε την Παρασκευή 24/5 ο Κώστας Λαπαβίτσας ως κύριος ομιλητής, μαζί με την Αθηνά Γιαννουλάκη και τον  Μιχάλη Κριτσωτάκη, όλοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:

Αποσπάσματα από τις ομιλίες:

Η Αθηνά Γιαννουλάκη στις τοποθετήσεις της αναφέρθηκε περιληπτικά στα θέματα της Κρήτης όπως το περιβαλλοντικό, τα θέματα του υπερτουρισμού και της προστασίας της φύσης από την επέλαση των ΒΑΠΕ, των εξορύξεων κτλ. «Για αυτά τα θέματα θέλουμε να ενοχλήσουμε τα λόμπι των Βρυξελλών και τους εργολάβους που επελαύνουν από τη μία άκρη της Κρήτης ως την άλλη» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη, μετά από σχετική ερώτηση, στη συζήτηση περί… προοδευτικών συνεργασιών η ίδια τόνισε πως οι αγωνιστές της ενωτικής πρωτοβουλίας  ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά δεν έχουν καμία σχέση με όσους υπέγραψαν μνημόνια, με την life style  αριστερά του κ. Κασσελάκη ή με τους υπουργούς και βουλευτές που υπέγραψαν μνημόνια και σήμερα παριστάνουν τους αριστερούς μέσα στη Νέα Αριστερά.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, στα στοιχεία για την ανεργία που είναι στα ύψη (19.2%) και μόλις το 20% εξ αυτών επιδοτούνται και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες και τους νέους που χτυπά κυρίως η ανεργία. Ολα αυτά είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την εικόνα της “σύγκλισης” με την ευρώπη που δίνει ο πρωθυπουργός είπε, ενώ τόνισε πως «Το σύνθημα του συνδυασμού είναι “Ενόχλησέ τους”. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Πρώτα θα τους ενοχλήσουμε, μετά θα τους νικήσουμε, για να είναι στο τέλος νικητής ο ελληνικός λαός».

Ο Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε πως ο καλύτερος λόγος για να ψηφίσει κανείς την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά είναι να ακούσει την τελευταία ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή: «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για σύγκληση με την Ευρώπη λέγοντας ότι αυξήθηκε ο μέσος μισθός στην Ελλάδα.  Πράγματι αυξήθηκε ελάχιστα όμως μειώθηκε ραγδαία η αγοραστική του δύναμη λόγω της ακρίβειας». Όπως εξήγησε μιλούν όλοι για καρτέλ αλλά στην ουσία πρόκειται για μία ή δύο μεγάλες εταιρίες που έχουν δεσπόζουσα θέση σε κάθε κλάδο και κάνουν ό,τι θέλουν με τις τιμές. Και αυτή είναι μια συνθήκη που δεν έχει καμία διάθεση να σπάσει ο κ. Μητσοτάκης. Οι λύσεις αν θες να τα βάλεις με την ακρίβεια είναι απλές και άμεσα εφασμόσιμες ξεκινώντας από το πλαφόν στις τιμές είπε ο Κ. Λαπαβίτσας.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής είπε πως η Ευρώπη έτσι όπως έχει δομηθεί δεν αλλάζει. Μπορούν όμως να υπάρξουν σημαντικές φωνές. Δεν χρειάζονται πολλοί άνθρωποι. 10-15 ευρωβουλευτές αρκούν από όλη την Ευρώπη για να πάνε κόντρα και να υψώσουν τη φωνή τους. Και ένας από αυτούς (δηλαδή τρεις αφού εμείς θα κάνουμε εναλλαγή στις θητείες) μπορεί να είναι από εμάς. Είναι απολύτως εφικτό και ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις» είπε ο ίδιος και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να βάλουμε την Αριστερά στον δρόμο που της ανήκει. Δεν μπορούμε μόνοι μας αλλά εμείς θα κάνουμε το πρώτο βήμα».

Ενεργό μέρος στη συζήτηση πήραν πολίτες που έθεσαν ερωτήσεις στους τρεις ομιλητές για τα θέματα της επικαιρότητας ενώ δυναμική ήταν η παρουσία της νεολαίας του Ηρακλείου που αποτέλεσε και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Την επόμενη Πέμπτη, 30 Μαΐου θα βρίσκεται στα Χανιά ο Γιάνης Βαρουφάκης για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη ενώ μία μέρα μετά, την Παρασκευή, 31 Μαΐου θα βρίσκεται στο Ηράκλειο. (Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες).   

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο