«Η Νεολαία θα τους χαλάσει τη σούπα» – Συνάντηση με νέους στην Κυψέλη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα, Προς τις 9 Ιουνίου...
25 Μάι, 2024

Στις ανάγκες, τις αγωνίες και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων ήταν επικεντρωμένη η πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη, το απόγευμα του Σαββάτου 25 Μάϊου. Ενόψει της εκλογικής μάχης της 9ης Ιουνίου τονίστηκε η ανάγκη να βρουν έκφραση στην Ευρωβουλή οι αγώνες της ελληνικής νεολαίας εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της ουσιαστικής κατάργησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά και οι μαζικές διαδηλώσεις σε συντονισμό με τους φοιτητές σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την υπόθαλψη του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ από τις χώρες της Ε.Ε.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι υποψήφιοι/ες ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες της  ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά: Γιάνης Βαρουφάκης, Αριστοτέλης  (Τέλης) Τύμπας, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Βασιλική Αθανασοπούλου, Σεραφείμ Σεφερειάδης και Νίκος Θεοχαράκης. 

Αποσπάσματα από τις ομιλίες των υποψηφίων:

Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Νόαμ Τσόμσκι εξέφρασε την εκτίμησή του για το ελληνικό φοιτητικό κίνημα που ήταν το μόνο που παρέμεινε ζωντανό τα τελευταία 10 χρόνια. Σήμερα το παλαιστινιακό βγάζει ξανά το παγκόσμιο φοιτητικό κίνημα στον δρόμο. Δεν ζούμε όμως μια επιστροφή στον Μάη του ‘68 γιατί τότε υπήρχε η ελπίδα της αλλαγής του συστήματος στις χώρες τους, ενώ σήμερα έχει επικρατήσει στη νεολαία η αίσθηση πως δεν υπάρχει προοπτική ριζικής κοινωνικής αλλαγής. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, να τους μεταφέρουμε το μήνυμα πως αυτή η κοινωνική αλλαγή είναι ακόμα και σήμερα εφικτή. Δεν υπάρχει τελική νίκη, δεν υπάρχει τελική ήττα, η νεολαία είναι καταδικασμένη να παλέψει τον ίδιο αγώνα ξανά και ξανά!

Αριστοτέλης (Τέλης) Τύμπας

Η νέα γενιά βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακές απειλές και κινδύνους από την κλιματική αλλαγή όπου φαίνεται πως επέρχονται δραματικές καταστροφές, την βιοτεχνολογία που πλέον επεμβαίνει στη γενετική αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όλα υπέρ του κεφαλαίου. Η νεολαία έχει μπροστά της αγώνες σε όλα αυτά τα πεδία και εμείς εκπροσωπούμε αυτή την ανατροπή.

Αλεξάνδρα Κορωναίου

Σημασία έχει να ακούμε τη νεολαία και όχι να προσποιούμαστε πως την ακούμε. Έχει σημασία να ακουστούν οι φωνές και τα θέματά τους –εργασία, παιδεία, υγεία– και να ακουστούν μέχρι και στην Ευρωβουλή. Οι νέοι τίθενται από την κυβερνητική πολιτική εκτός διεκδικήσεων και εκπροσώπησης και γι’ αυτό είμαστε εδώ να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Βασιλική Αθανασοπούλου

Η νεολαία σήμερα αισθάνεται στο περιθώριο, αδυνατεί να καλύψει τα βασικά έξοδα, της στερούνται τα εργασιακά δικαιώματα. Κι όμως αυτή η νεολαία είναι που αντιστέκεται με αγώνες κόντρα στα κυβερνητικά εγκλήματα όπως η αντισυνταγματική παραβίαση του άρθρου16, ενσαρκώνοντας τον αγώνα όλης της κοινωνίας. Σε αυτές τις ευρωεκλογές στέλνει μήνυμα αντίστασης, ενότητας και αγώνα σε κυβέρνηση και ΕΕ.

Σεραφείμ Σεφεριάδης

Έφτασαν να προσποιούνται πως μιλάνε για τη νεολαία η ΝΔ και τα τρία “Μετά-ΠΑΣΟΚ”, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Αυτή τη σούπα εμείς θα τους τη χαλάσουμε! Και δεν θα γίνει αυτό με μεγάλες φωνές και λόγια, αλλά προτάσσοντας κατανοητά στον κόσμο αιτήματα, προτείνοντας τον τρόπο να τα διεκδικήσει και έχοντας την ετοιμότητα να κρατήσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος, απέναντι σε ένα αδίστακτο κατεστημένο. Ο χώρος μας έχει αποδείξει πως μπορεί να το κάνει.

Νίκος Θεοχαράκης

Η κυβέρνηση επιτίθεται στην αντίσταση της νεολαίας με αστυνομική καταστολή και δικαστικές διώξεις. Στην Ευρωβουλή έχουμε στόχο να αποκαλύπτουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο