Να μετατραπούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές σε ενισχύσεις χωρίς την ανάγκη επιστροφής τους – Να δοθεί ανάσα στις ΜμΕ

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
11 Ιούλ, 2022
Μετά από 13 χρόνια οικονομικής κρίσης, 2,5 χρόνια πανδημίας και εν μέσω καλπάζουσας ακρίβειας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται αυτό τον καιρό να πληρώσουν ταυτόχρονα: Φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές.

Για τις περισσότερες από αυτές, είναι αδύνατον υπό αυτές τις συνθήκες να ανταποκριθούν και κινδυνεύουν να οδηγηθούν είτε σε κλείσιμο είτε σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις/εξαγορές από ισχυρότερες.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα, είτε για τη γενική αναστροφή της κατάστασης όπως αυτά που περιγράφονται στις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, είτε για την ακρίβεια στην ενέργεια, που μπορεί άμεσα να μειωθεί πραγματικά κάτω από 50%.

Ειδικά όμως για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, προτείνουμε αυτές να μετατραπούν εξολοκλήρου σε ενισχύσεις χωρίς την ανάγκη επιστροφής τους. Αυτή θα είναι μια πραγματική ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό προσθέτουμε, ως ασφαλιστική δικλείδα, το δικαίωμα προαίρεσης του ελληνικού δημοσίου για αυτό το ποσό, αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή συγχωνεύσεων/εξαγορών. Με αυτό τον τρόπο αφενός ενισχύουμε τη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όχι τις αναγκαστικές εξαγορές τους από τις μεγάλες αλυσίδες. Αφετέρου ξεπερνάμε την παραπομπή, από την κυβέρνηση, του ζητήματος στις ευρωπαϊκές καλένδες, όπως συνηθίζει να κάνει όταν θέλει να αποφύγει να δώσει λύση σε ένα θέμα, κρυπτόμενη πίσω από την έγκριση των θεσμών, η οποία με τη λύση αυτή δεν χρειάζεται.

Το ΜέΡΑ25 θα επανακαταθέσει το επόμενο διάστημα την σχετική τροπολογία στη Βουλή και ελπίζουμε αυτή τη φορά η Κυβέρνηση να την κάνει δεκτή.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο