Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο μηχανισμός αισχροκέρδειας των ολιγαρχών της ενέργειας μέσω του ψευτοχρηματιστηρίου

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Ιούλ, 2022

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες την συζήτηση για την ενεργειακή επάρκεια και τις τιμές στην ενέργεια στην Ευρώπη και την χώρα μας.

Βλέπουμε παράλληλα όμως, ακόμα και στον συστημικό τύπο, τα όσα έλεγε καιρό τώρα το ΜέΡΑ25 όσον αφορά το Χρηματιστήριο της Ενέργειας να βρίσκουν “χώρο έκφρασης”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα άρθρο του Καθηγητή και Προέδρου της Αττικό Μετρό επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Μυλόπουλου, που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στην Ναυτεμπορική.

Ο κ. Μυλόπουλος αναφέρεται σε “εσπευσμένη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας” και υπογραμμίζει πως “μόνη η Ελλάδα έσπευσε να εισάγει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το 100% των ενεργειακών της πηγών, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη εισήχθησαν ποσοστά μικρότερα του 31%”. Ο Καθηγητής ακόμα συμπληρώνει πως “η επιλογή αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, για το σύνολο των πηγών του, να εξαρτηθούν από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου. Ενώ στην Ευρώπη, έχοντας εισάγει ποσοστά μικρότερα του 31% στα εκεί Χρηματιστήρια, είχαν ένα μεγάλο περιθώριο για διαμόρφωση ελεγχόμενων τιμών στις υπόλοιπες ενεργειακές πηγές” και καταλήγει λέγοντας πως “κερδισμένες από την εσπευσμένη απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς ήταν οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, οι οποίες έφτασαν να πουλούν το ρεύμα σε πολλαπλάσιες τιμές του κόστους παραγωγής του“.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, που καθιέρωσε αυτό το αίσχος του ψευτοχρηματιστηρίου της ενέργειας, πάνω στο οποίο σήμερα η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάνει πλάτες στην αισχροκέρδεια των κρατικοδίαιτων παρασιτικών ολιγαρχών, θα ζητήσει συγνώμη γι’ αυτές του τις πολιτικές επιλογές τις οποίες παρουσίαζε όταν θεσμοθετούσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ως συμφέρουσες για τους καταναλωτές;

Θα δεσμευτεί ακόμα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως κάνει και ζητάει το ΜέΡΑ25, στην κατάργηση αυτού του ψευτοχρηματιστηρίου της ενέργειας;

Διότι χωρίς αυτά τα “προαπαιτούμενα” τέως σύντροφοι, δεν μπορεί να υπάρξει καμία “προοδευτική διακυβέρνηση” προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος, παρά μόνο η συνέχιση των σημερινών καταστροφικών πολιτικών της Μητσοτάκης Α.Ε. με άλλο, δήθεν προοδευτικό, πρόσημο αλλά εντός του πλαισίου πάντα της μνημονιακής συνέχειας του κράτους χωρίς ρήξη με τα ολιγαρχικά παρασιτικά συμφέροντα.

Να καταργηθεί εδώ και τώρα το Χρηματιστήριο της Ενέργειας όπως ζητάει εδώ και καιρό το ΜέΡΑ25, στηρίζοντας και την σχετική πρωτοβουλία του “Ρεύμα για όλους” όσον αφορά την διεηαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος. Δεν χρειάζεται η χώρα μας να πρωτοστατεί στην ενεργειακή ακρίβεια για να συνεχίζουν να κερδίζουν στις πλάτες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων οι κ.κ. Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Λάτσης και Περιστέρης, αλλά και η πλέον ιδιωτικοποιημένη και ξεπουλημένη ΔΕΗ υπό την CVC.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο