Να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα του Λιγνάδη και να απελευθερωθεί ο απεργός πείνας Γιάννης Μιχαηλίδης: Όλ@ σήμερα στις 19:00 στο Σύνταγμα!

Συνεντεύξεις - videos
14 Ιούλ, 2022

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την σκληρή πραγματικότητα για τα θύματα βιασμού στην Ελλάδα. Ήταν και είναι απροστάτευτα. Ακόμα και αν βρουν το θάρρος να καταγγείλουν, ακόμα και αν καταφέρουν η υπόθεση τους να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, ακόμα και αν υποστούν την εξευτελιστική διαδικασία της δίκης όπου ο συνήγορος υπεράσπισης του βιαστή τους επιτίθεται, ακόμα και αν ο βιαστής καταδικαστεί, εκείνος μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερος.

Η απόφαση αυτής της δίκης επιβεβαίωσε κυρίως τη βαθιά σήψη της αστικής εξουσίας. Είναι γνωστό το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον του θύτη, καθώς τα άτομα που τον υπερασπίζονται και τον συγκαλύπτουν είναι Υφυπουργοί της πρώην Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της τωρινής Κυβέρνησης, με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη να τον διορίζει Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Όντας, λοιπόν, αγαπημένο παιδί της συστημικής πολιτικής και αστικής εξουσίας, ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη κρινόμενος ένοχος για βιασμούς ανηλίκων και την ίδια στιγμή αφέθηκε ελεύθερος. Τα θύματα του, ανήλικοι μετανάστες και φτωχά παιδιά, αποτελούν τον πιο ευάλωτο κοινωνικό και συναισθηματικό στόχο ενός προνομιούχου βιαστή. Όπως κατήγγειλε ένα εξ αυτών, τόσα χρόνια δεν μιλούσαν γιατί φοβόντουσαν το περιβάλλον του Λιγνάδη, κάτι που αποδείχθηκε τρομακτικά πραγματικό. Η υποκρισία της εξουσίας κορυφώνεται όταν ταυτόχρονα το Κράτος φέρεται βίαια και εκδικητικά, σε κρατουμένους, όπως ο Γιάννης Μιχαηλίδης ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας για 53 συνεχείς ημέρες, διεκδικώντας το δικαίωμα του να αποφυλακιστεί. Το δίκαιο αίτημα του έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές.

Όσο το #Μetoo, δίνει τη μάχη του μαζί με τα θύματα και τους υποστηρικτές τους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει επικοινωνιακό σόου καλώντας τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν. Πριν μια εβδομάδα από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τους βιαστές. Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Λιγνάδη τον διαψεύδει κατηγορηματικά όπως και αποτρέπει με σαφή τρόπο τα θύματα από το να σπάσουν τη σιωπή τους.

Δεν θα επιτρέψουμε την φίμωση που επιθυμούν! Χρωστάμε ως κοινωνία απέραντη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό στα θύματα που βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Στους μάρτυρες κατηγορίας που κατήγγειλαν αυτά που γνώριζαν. Στις δημοσιογράφους που έφεραν στο φως τις καταγγελίες και στις δημοσιογράφους του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη του Λιγνάδη που κατέγραψαν και δημοσιοποίησαν όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο. Σε όλα τα αλληλέγγυα άτομα που ήταν κάθε μέρα στη Δίκη.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στα θύματα. Την οργή μας για την άμεση απελευθέρωση του Δημήτρη Λιγνάδη αμέσως μετά την καταδικαστική για αυτόν απόφαση του Δικαστηρίου και την αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη. Συμμετέχουμε και καλούμε μαζί με άλλες φεμινιστικές συλλογικότητες, κινήματα και αλληλέγγυες/ αλληλέγγυους / αλλυλλέγγυ@ σήμερα Πέμπτη/14/7/2022 στις 19:00 στο Σύνταγμα στην πορεία, για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα επιζώντα θύματα του Λιγνάδη και να απελευθερωθεί ο απεργός πείνας Γιάννης Μιχαηλίδης. Απαιτούμε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να μην υπάρχει αναστολή για τους βιαστές! Απαιτούμε τα θύματα να προστατεύονται και να μην «ξαναβιάζονται» μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου! Απαιτούμε να σταματήσει η συστημική τρομοκρατία στα θύματα για να μη καταγγείλουν! Απαιτούμε η Δικαιοσύνη στη χώρα μας να κρίνει ανεξάρτητα από την τάξη, την πολιτική τοποθέτηση, το χρώμα και την καταγωγή θύματος και θύτη!

Θα φωνάζουμε μέχρι η φωνή μας να σπάσει την εξουσία τους!

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο