Μιχάλης Κριθαρίδης στο Vice: « Η Generation Z αποστρέφεται την κλασική κομματική πολιτική του παρελθόντος»

Αναδημοσιεύσεις
04 Φεβ, 2021

Τι άποψη πιστεύετε ότι έχει η Gen Z για την πολιτική;

Η γενιά αυτή αποστρέφεται την «κλασική πολιτική πραγματικότητα» και παράλληλα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε συγκεκριμένα ζητήματα που την απασχολούν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες. Έχει κάνει την εμφάνιση του ένα σύγχρονο και πρωτότυπο νεολαιίστικο κίνημα σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα πριν την καραντίνα, που επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό που έλεγε ο Γκράμσι για το παλιό που έχει ήδη πεθάνει, αλλά και το νέο που ακόμα αρνείται, ή έστω με αργό τρόπο προσπαθεί να γεννηθεί.

Από πλευράς σας τι κάνετε για να την φέρετε πιο κοντά στην ενασχόληση με την πολιτική πραγματικότητα;

Προσπαθούμε διαρκώς να την αφουγκραστούμε, να προσεγγίσουμε τα σύγχρονα «εργαλεία» της, να έρθουμε πιο κοντά της ακόμα και στα μέρη και τους χώρους, όχι μόνο φυσικούς αλλά και τους διαδικτυακούς, όπου αυτή «συχνάζει». Εστιάζουμε αρκετά στη Νεολαία του κόμματός μας, ενώ κι αυτή δραστηριοποιείται αρκετά ενεργά, ακριβώς για να συνδράμει, να “νιώσει” και να εκφράσει αυτή τη γενιά. Πριν την καραντίνα είχαμε ξεκινήσει και έναν κύκλο εκδηλώσεων στα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ και τώρα γίνονται κάποια πράγματα διαδικτυακά προς την κατεύθυνση αυτή.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα τρία βασικά πολιτικά ζητήματα για τα οποία αγωνιά αυτή η γενιά;

Η γενιά αυτή, ακριβώς επειδή αποστρέφεται την κλασική κομματική πολιτική του παρελθόντος, ενδιαφέρεται κατά βάση για ζητήματα όπως το περιβάλλον και η κλιματική κρίση, τα έμφυλα ζητήματα, ο φεμινισμός και τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Παράλληλα ανησυχεί για το εργασιακό της μέλλον, όχι με την παραδοσιακή «ταξική αγωνία», αλλά σε σχέση με την αυτοματοποίηση, τους ισοπεδωμένους μισθούς, τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας κλπ.

Στα όργανά σας υπάρχουν άτομα αυτής της γενιάς; Και αν ναι, κατά πόσο λαμβάνουν αποφάσεις για τις θέσεις του κόμματος;

Φυσικά, υπάρχουν μάλιστα αρκετοί εκπρόσωποι αυτής της γενιάς και σε καίριες κιόλας θέσεις. Για παράδειγμα αρκετοί από αυτούς κι αυτές «στελεχώνουν» την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, το ανώτατο δηλαδή όργανο με την μεγαλύτερη αποφασιστική αρμοδιότητα. Παράλληλα πέρα από την ίδια την Νεολαία του ΜέΡΑ25, υπάρχει ισότιμος εκπρόσωπος αυτής της γενιάς στο Οργανωτικό του κόμματος (ΟΕΣΚΕ – Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου και Κινηματικής Εξόρμησης), στην επικοινωνία, στους διάφορους τομείς πολιτικής δραστηριότητας και αλλού.

– Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος τύπου ΜέΡΑ25

Το Vice ζήτησεαπό τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το Μέρα25 να τοποθετηθούν για τη γενιά που μπορεί να αλλάξει την πολιτική σκηνή της χώρας. Δείτε ολόκλητο το άρθρο εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο