Μιχάλης Κριθαρίδης στην Politic: «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί»

Αναδημοσιεύσεις
04 Φεβ, 2023

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης μίλησε στο Politic.gr μεταξύ άλλων για τις πρόσφατες συναντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κούβα και το Μεξικό, τη νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή καθώς και για τις συμμαχίες στην αριστερά και τις συζητήσεις με τη Λαϊκή Ενότητα.

Συνέντευξη στον Χρίστο Φιλιππούδη

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΜΕΡΑ25 αναφορικά με τις πρόσφατες συναντήσεις του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στην Κούβα και το Μεξικό με στόχο ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων τόνισε ότι σε αυτές τις συγκυρίες όπου υπάρχει εκατέρωθεν κλιμάκωση και πίεση για περαιτέρω πόλεμο στην Ουκρανία, ένα πραγματικό παγκόσμιο κίνημα που θα προωθήσει την ειρήνη και θα αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό και τους ανταγωνισμούς του, που σκοτώνουν τους λαούς, μαζί με τον πλανήτη και την όποια ευημερία, είναι το μόνο ρεαλιστικό και το μόνο επιβεβλημένο για όποιον είναι πραγματικά στη “σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Σχολιάζοντας τη νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές δήλωσε ότι: «εμείς δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα πετύχει η νομική απαγόρευση που μεθοδεύει η Κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε όμως και στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφήσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα, χωρίς να αποτελέσει προάγγελο για περαιτέρω απαγορεύσεις με αντικομμουνιστική στόχευση». Ο κ. Κριθαρίδης ανέφερε πως στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, το ΜέΡΑ25 έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά ακόμα και με την ίδια την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που όπως είπε υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και την ρητορική της ακροδεξιάς ενώ εξέφρασε την ανάγκη οι ναζί να συντριβούν ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά, παντού και όχι με δήθεν νομικές απαγορεύσεις που ανοίγουν την πόρτα σε επικίνδυνες ευρύτερες απαγορεύσεις, την ώρα που οι πολιτικές αυτές στην πράξη προωθούνται από το ίδιο το σύστημα.

Ερωτώμενος για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει στο εξής από τις ψηφοφορίες στη Βουλή έκανε λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και 3,5 χρόνια έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά και αρκετά ακανθώδη νομοσχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη (εκποίηση Ελληνικού, επίδομα καταστολής 600 ευρώ, μετατροπή των Ναυπηγείων σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, ένταξη επιπλέον χωρών στο πολεμοχαρές ΝΑΤΟ, ακόμα και πάνω από το 60% του αντεργατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη κι άλλα) ενώ όπως είπε αποφάσισε να απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, την ώρα που η τελευταία ψήφος του ήταν ένα ακόμα ΝΑΙ, αυτή τη φορά στο νομοσχέδιο της ΝΔ για την παράδοση και της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην ολιγαρχία και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.

Όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο εκπρόσωπος τύπου του ΜέΡΑ25 θεωρεί πως υπάρχουν αλλά εξέφρασε την ανησυχία του ότι λόγω του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης, δεν είναι σίγουροι ότι οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν ενώ ανέφερε ότι: «ο δικός μας ρόλος είναι να αποδοθούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες» ενώ για για τις ποινικές, είπε ότι μπορούμε μόνο να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, όχι μόνο ως κόμματα, αλλά και ως πολίτες.

Για τις συμμαχίες στην αριστερά εν’ όψει εκλογών και τις συζητήσεις με τη Λαϊκή Ενότητα δήλωσε ότι αυτές οι συζητήσεις πραγματοποιούνται σε πολύ συντροφικό κλίμα και πως αυτός ο ευρύτερος διάλογος θα καρποφορήσει σύντομα, με σκοπό να δημιουργεί στη συνέχεια και στην κοινωνία, στα κινήματα, στα σωματεία, παντού, το ανάχωμα εκείνο, στην λαίλαπα που έρχεται.

Πρόσφατα ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης επισκέφθηκε την Κούβα και το Μεξικό έχοντας ως στόχο ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό στις σημερινές συγκυρίες και τι προσδοκίες δημιουργούνται μέσω της Προοδευτικής Διεθνούς;

Σε ακριβώς αυτές τις συγκυρίες όπου υπάρχει εκατέρωθεν κλιμάκωση και πίεση για περαιτέρω πόλεμο στην Ουκρανία, ένα πραγματικό παγκόσμιο κίνημα που θα προωθήσει την ειρήνη και θα αντιπαλέψει τον ιμπεριαλισμό και τους ανταγωνισμούς του, που σκοτώνουν τους λαούς, μαζί με τον πλανήτη και την όποια ευημερία, είναι το μόνο ρεαλιστικό και το μόνο επιβεβλημένο για όποιον είναι πραγματικά στη “σωστή πλευρά της ιστορίας”. Αυτός είναι ο λόγος που η Προοδευτική Διεθνής και ο Γραμματέας μας Γιάνης Βαρουφάκης ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της Κυβέρνησης της Κούβας και του Μεξικού για να υπάρξουν συνομιλίες με τους Προέδρους των χωρών αυτών, αλλά και Υπουργούς, Κυβερνητικούς Αξιωματούχους κλπ. για αυτό το Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων που ξεκίνησε από την Αθήνα τον περασμένο Μάιο με την Διακήρυξη της Αθήνας από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Έτζε Τεμέλκουραν.

Η κυβέρνηση προανείγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Το ΜέΡΑ25 εκφράζει αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου, ποιοι είναι οι φόβοι σας και τι θα προτείνατε από την πλευρά σας για το ζήτημα της συγκεκριμένης διάταξης;

Εμείς δεν θα γίνουμε συνεργοί στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί που θα πετύχει η νομική απαγόρευση που μεθοδεύει η Κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε όμως και στην απατηλή πλάνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί η απαγόρευση να «φωτογραφήσει» αποκλειστικά ναζιστικά κόμματα, χωρίς να αποτελέσει προάγγελο για περαιτέρω απαγορεύσεις με αντικομμουνιστική στόχευση, δεδομένου, μάλιστα, ότι είμαστε μέλη μιας ανιστόρητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που, κάθε 23η Αυγούστου, προσπαθεί να ταυτίσει τους φασίστες με όσους τους τσάκισαν. Στον αγώνα εναντίον του ναζισμού και του φασισμού, εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά ακόμα και με την ίδια την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές και την ρητορική της ακροδεξιάς. Καταγγέλλουμε λοιπόν, ως επικίνδυνα υποκριτική την μεθόδευση αυτή της Κυβέρνησης και πέραν της απαγόρευσης που υπάρχει ούτως ή άλλως για όσους καταδικάζονται για την διάπραξη εγκλημάτων, εμείς παλεύουμε συστηματικά, μαζί με όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, ώστε οι ναζί να συντριβούν ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά, παντού. Όχι με δήθεν νομικές απαγορεύσεις που ανοίγουν την πόρτα σε επικίνδυνες ευρύτερες απαγορεύσεις, την ώρα που οι πολιτικές αυτές στην πράξη προωθούνται από το ίδιο το σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απέχει από τη νομοθετική διαδικασία μέχρι τις εκλογές ώστε να μην δώσει νομιμοποίηση όπως ισχυρίζεται σε μία κυβέρνηση που έχει παραβιάσει το Σύνταγμα λόγω των υποκλοπών. Από την πλευρά σας ως ΜέΡΑ25 κάνατε λόγο για “αποδημοκρατικοποίηση” της πολιτικής ζωής. Γιατί λοιπόν δεν προχωράτε σε συνεργασία πολιτικών δυνάμεων να απέχετε μαζικά από τις ψηφοφορίες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας υπό τον κ. Τσίπρα, αφού πρώτα 3,5 χρόνια έχει ψηφίσει πάνω από τα μισά και αρκετά ακανθώδη νομοσχέδια της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη (εκποίηση Ελληνικού, επίδομα καταστολής 600 ευρώ, μετατροπή των Ναυπηγείων σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, ένταξη επιπλέον χωρών στο πολεμοχαρές ΝΑΤΟ, ακόμα και πάνω από το 60% του αντεργατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη κι άλλα) αποφάσισε να απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, την ώρα που η τελευταία ψήφος του ήταν ένα ακόμα ΝΑΙ, αυτή τη φορά στο νομοσχέδιο της ΝΔ για την παράδοση και της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην ολιγαρχία και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Εμείς δεν θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στον αγώνα της κοινωνίας απέναντι στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της Μητσοτάκης Α.Ε. και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε την Κυβερνητική πολιτική και στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες και διαδικασίες, αλλά και στο δρόμο. Διότι μόνο η κοινωνία και όχι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος κι αυτός θυμόμαστε πως μετέρεψε την βούληση του 62% του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του 2015 από ΌΧΙ σε Ναι, μπορεί να εγγυηθεί πραγματικά την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν και ποινικες ευθυνες σε πολιτικα προσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Σαφώς και δυστυχώς λόγω του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης, δεν είμαστε και πολύ σίγουροι ότι οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν. Άλλωστε ήδη οι χειρισμοί της δικαιοσύνης, ακόμα και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν μας προδιαθέτουν θετικά για μια έκβαση που θα αποδώσει αυτές τις ευθύνες. Ενώ και το πλήθος των σκανδάλων με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα που μπήκαν στο αρχείο ακόμα και με “αδιευκρίνιστα” ποσά, δημιουργεί κι αυτό πολλές επιφυλάξεις. Από εκεί κι έπειτα ο δικός μας ρόλος είναι να αποδοθούν κυρίως οι πολιτικές ευθύνες, για τις ποινικές, μπορούμε μόνο να έχουμε την προσοχή μας τεταμένη, όχι μόνο ως κόμματα, αλλά και ως πολίτες.

Τη στιγμή που όλα τα πολιτικά κόμματα αναζητούν συμμάχους, εν’ όψει των εκλογών της απλής αναλογικής, το ΜέΡΑ25 δεν έχει κρύψει ότι είναι σε συζητήσεις με ευρύτερα σχήματα της αριστεράς αλλά και με τη ΛΑΕ. Σε τι σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις, πιστεύετε ότι θα αποδώσουν;

Θεωρούμε χρέος μας και λόγω της απλής αναλογικής, αλλά κυρίως λόγω όσων αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές ο λαός μας, να δουλέψουμε για να υπάρξουν οι ευρύτερες δυνατές συμπράξεις, ιδίως στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Εκεί όπου άνθρωποι που προέρχονται από την ΛΑΕ, ή και άλλες δυνάμεις, απέδειξαν το 2015 ότι δεν συμβιβάζονται με την λογική του ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και συνεχίσαν να αντιπαλεύουν τις πολιτικές του μνημονίου και της ευρύτερης φτωχοποίησης της κοινωνίας και της χώρας μας. Θεωρούμε λοιπόν, ότι αυτές οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε πολύ συντροφικό κλίμα και αυτός ο ευρύτερος διάλογος θα καρποφορήσει σύντομα, ώστε να δημιουργεί στη συνέχεια και στην κοινωνία, στα κινήματα, στα σωματεία, παντού, το ανάχωμα εκείνο, στην λαίλαπα που έρχεται.

Πηγή: politic.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο