meta – Ανοίγουμε τη συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25, Δραστηριότητα
19 Μάι, 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μέσo Χειραφέτησης ή Δυστοπία;
Ανοίγουμε την κουβέντα για το ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντός μας

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται, εάν δεν επισυμβαίνει ήδη, να επηρεάσει καταλυτικά τις ζωές μας, αλλάζοντας τις εργασιακές και παραγωγικές σχέσεις, τους τρόπους της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, τις μορφές εξουσίας, τους τρόπους διεξαγωγής πολέμων.

Το meta – το Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Λόφο Art Project, το Σάββατο 18 Μαΐου άνοιξε την κουβέντα για τη τεχνητή νοημοσύνη. Μια θεματική που εκλείπει από τον δημόσιο διάλογο, ειδικά στη χώρα μας, το meta, το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ινστιτούτο του ΜέΡΑ25, την θέτει στη δημόσια ατζέντα, εξυπηρετώντας κι ένα αίτημα της κοινωνίας, αν κρίνουμε από την μεγάλη προσέλευση.

Οι ομιλήτριες και οι ομιλητές επιχείρησαν να φωτίσουν το θέμα από όλες τις πλευρές του, θέτοντας επί τάπητος νομικά, εργασιακά, ιδιοκτησιακά, ηθικά, φιλοσοφικά, ψυχολογικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ζητήματα που η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει, διαφοροποιεί, αλλάζει.

Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις σχεδόν όλων των ομιλητριών και ομιλητών ήταν η ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός της τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη δική του τοποθέτηση: «Η ΑΙ ήρθε για να μείνει. Εμείς, συλλογικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι παλέψουμε για την κοινωνικοποίηση της, να παλέψουμε για να τεθεί στην υπηρεσία των πολλών και να αποτρέψουμε να καταστεί ένα ακόμα όπλο των ισχυρών»

Αναλυτικότερα, Η εκδήλωση είχε δύο θεματικά τραπέζια, με το πρώτο πάνελ να έχει ως θέμα: «Τέχνη και Τεχνητή Νοημοσύνη. Νέες δυνατότητες και νέες προκλήσεις» και το δεύτερο: «Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εποχή των Ολιγαρχιών: Πώς η Νέα Τεχνολογία επεμβαίνει στη γνώση και στις σχέσεις εξουσίας»

Στο πρώτο πάνελ τοποθετήθηκαν οι:
– Γιώργος Δρόσος, Καλλιτέχνης New Media, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Εργαστήριο Νέων Μέσων, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, ο οποίος καταπιάστηκε με τα «GaUNs* + A.I. Τέχνη και Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης». (*GANs: Generative Adversarial Networks)
– Δημήτρης Ιωακειμίδης (Jo Di), Οδοντίατρος- Content Creator, η τοποθέτηση του οποίου είχε θέμα «Η Τεχνητή Νοημοσύνη ως Καταλύτης για Κοινωνική και Πολιτική Αλλαγή μέσω της Τέχνης»
– Φανούριος Μωραϊτης-Nourako, Επίκουρος Καθηγητής Ψηφιακής Γλυπτικής, ΑΣΚΤ, με θέμα «Large Language Hallucinations» Αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των LLMs (Large Language Models)
– Κωστής Σταφυλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών, Διευρυμένων Μέσων και Μορφών, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με θέμα «Οικόσιτη Τεχνητή Νοημοσύνη: αυτό που θέλουμε!»
– Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΘ, Διδάσκουσα ΠΑΔΑ, με θέμα «Το Τεχνολογικό Υψηλό»
Συντονιστής του πάνελ ο Δημοσιογράφος και Επιμελητής Δημήτρης Τρίκας

Στο δεύτερο πάνελ τοποθετήθηκαν οι:
– Γιάνης Βαρουφάκης, Οικονομολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γραμματέας ΜέΡΑ25, η τοποθέτηση του οποίου είχε θέμα «Κοινωνικοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη; Ή τελειώνουμε ως είδος; Ιδού το δίλημμα»
– Γιάννης Μήτρου, Δρ Φιλοσοφίας, Ψυχαναλυτής, visual artist, με θέμα «”Big data” ως πολιτική κατάσταση: Ψηφιακότητα και το Ασυνείδητο»
– Δημήτρης Σαραφιανός, Νομικός, Κριτικός Τέχνης, Διευθυντής του Λόφος Art Project, με θέμα «Ex machina ars. Cuius est? Σε ποιον ανήκει;»
– Γεωργία Σκαρτάδου, Ερευνήτρια, Μέλος Forensis, με θέμα «Counter-trained Vision»
– Αριστοτέλης Τύμπας, Καθηγητής ιστορίας της τεχνολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Διευθυντής του αγγλόφωνου διατμηματικού μεταπτυχιακού Science, Technology, Society, ΕΚΠΑ, με θέμα «Για την αθέατη διαμόρφωση αλγορίθμων και μεγάλων δεδομένων: Σεξιστικές, ρατσιστικές, περιβαλλοντοκτόνες και ταξικές μεροληψίες»
Συντονιστής του πάνελ ο Δημοσιογράφος Κώστας Ράπτης

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο