Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η τραγική υποχρηματοδότηση της παιδείας, το ζήτημα της ασφάλειας και της επάρκειας των σχολικών μονάδων αλλά και ο καθημερινός τιτάνιος αγώνας των δασκάλων για την προάσπιση αυτού του σημαντικού κοινωνικού αγαθού , βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε χθες η Ο.Β ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας.
Ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, δέχτηκε ανηλεή επίθεση από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις με την εκπαίδευση να αντιμετωπίζεται ως κεντρικός μηχανισμός αναπαραγωγής των κοινωνικών ανισοτήτων και ως εμπορικό και αγοραίο προϊόν.
Η μείωση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση την περίοδο 2010-2017 υπερέβη το 34% με σημαντικά κόστη να μετακυλίονται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών τους.
Η Μητσοτάκης Α.Ε και η Υπουργός του των ιδιωτικών σχολείων και κολεγίων Ν. Κεραμέως κατέστησαν ακόμη πιο σκληρό το ταξικό πρόσημο της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό καθόλου τυχαία δεν είναι η επίθεση που εξαπέλυσαν προς τους χαμηλόμισθους δασκάλους και καθηγητές -που ο μισθός τους έχει παραμείνει καθηλωμένος στα ίδια επίπεδα εδώ και δώδεκα έτη – με την αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική αξιολόγηση τους που οπισθοδρομεί κατά 41 έτη την εκπαίδευση.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αναδείχθηκε επίσης ως μείζον θέμα, το ζήτημα της ασφάλεια των παιδιών και των δασκάλων στην Κέρκυρα. Όπως συμβαίνει σε όλη την επικράτεια έτσι και στην Κέρκυρα εξαιτίας της δραματικής υποχρηματοδότησης αλλά και της αβελτηρίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα δημοτικά σχολεία φιλοξενούνται σε παλιές και ακατάλληλες αίθουσες και τα νηπιαγωγεία σε αίθουσες προκάτ και κοντέινερ.
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την αποκατάσταση του Σχολείου παλαιάς Πόλης και το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) Κέρκυρας τα οποία εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας. Επιπλέον ζητούν προσεισμικό έλεγχο και πυροπροστασία για όλα τα σχολικά κτίρια.
Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας νέων τμημάτων ένταξης και ίδρυσης Ειδικού Σχολείου (Νηπιαγωγείου και Δημοτικού) Νότιας Κέρκυρας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην Κέρκυρα, όπως και σε όλα τα τουριστικά νησιά, εξαιτίας των εξωφρενικών ενοικίων στα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν οι χαμηλόμισθοι εκπαιδευτικοί.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Εκπαιδευτικών Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Αντώνης Κουρσάρης, ευχαρίστησε το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη για τη στήριξη προς τους εκπαιδευτικούς
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ο.Β ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας, Ευαγγελία Αλεξάκη, Βίτος Αρμανιάκος, Λευτέρης Ατσοπάρδης, Κώστας Βέργος, Σοφία Μαλόλλα και Σπύρος Χυτήρης, δήλωσαν ότι στέκονται σταθερά και απαρέγκλιτα δίπλα στους εκπαιδευτικούς και στα δίκαια αιτήματα τους για δωρεάν και δημόσια
παιδεία που τόσο έχει ανάγκη το τόπος μας.
ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Κέρκυρας-Ιονίων Νήσων
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.