ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου: Ο ολοκληρωτικός ευτελισμός της περιβαλλοντικής προστασίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
18 Απρ, 2023

Στις κορυφές και στις πλαγιές της οροσειράς της Μουργκάνας, στην οροθετική γραμμή Ελλάδας και Αλβανίας, αναβλύζουν πηγές με κρυστάλλινα νερά.

Στις κορφές του φωλιάζουν αρπαχτικά πουλιά , αετοί, γυπαετοί, γεράκια αλλά και πολλά άλλα είδη.

Στην πολυτραγουδισμένη οροσειρά της Μουργκάνας, πολλοί ήταν οι μαχητές και οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού που άφησαν την τελευταία τους πνοή στους απότομους βράχους της.

Στην οροσειρά της Μουργκάνας ή του όρους Τσαμαντά στη θέση “Πριόνια” της Π.Ε Θεσπρωτίας, εντός της προστατευόμενης περιοχής natura 2000, αδειοδοτήθηκε με σκανδαλώδεις, εντελώς παράτυπες διαδικασίες αιολικός σταθμός προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ 25 με ερώτησή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς, αναδεικνύει ανάγλυφα, την προσχηματική τήρηση της νομιμότητας και τον ολοκληρωτικό ευτελισμό της περιβαλλοντικής προστασίας.

Εκπονήθηκε λοιπόν για την αδειοδότηση του αιολικού σταθμού, Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, για τις επιπτώσεις του έργου. Όμως η έρευνα για τα πουλιά “αντί να πραγματοποιηθεί κατά την αναπαραγωγική περίοδο της ορνιθοπανίδας, δηλαδή από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, επιλέχθηκε η περίοδος Οκτωβρίου-Νοέμβριου.”
Γιατί; Διότι αυτό εξυπηρετούσε καθώς “δυο από τα τέσσερα πιο σημαντικά είδη πουλιών της προστατευόμενης περιοχής την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν ήδη μεταναστεύσει από την περιοχή για την Αφρική” υπογραμμίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι σαν να διενεργηθεί μια μελέτη για τις επιπτώσεις του τουρισμού σε ένα νησί των Κυκλάδων, που θα βασιζόταν μόνο στον αριθμό επισκεπτών στο νησί τον χειμώνα. “Η αξιοπιστία της θα ήταν μηδενική,όπως ακριβώς είναι και η αξιοπιστία της εκτίμησης του συγκεκριμένου έργου” υπογραμμίζει η Ορνιθολογική Εταιρία.

Η εξόφθαλμη αυτή παρατυπία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τις γνωμοδοτούσες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να γνωμοδοτήσουν αρνητικά:

-Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) η οποία αποτελεί και την κατ΄ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.-Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, της οποία η γνώμη εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
– Το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Θεσπρωτίας.
-Η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Θεσπρωτίας.
-Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών
– Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

«Και ενώ σε αυτό το στάδιο, με την πληθώρα των αρνητικών γνωμοδοτήσεων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε τη δυνατότητα να απορρίψει τεκμηριωμένα την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του έργου, αποφάσισε να παραπέμψει το ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ). Και ενώ η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης (Γεν. Δ/νση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής) αρχικά εισηγήθηκε αρνητικά προς το ΠΕΣΠΑ (έγγραφο αρ. 68 στην ΑΕΠΟ), τρεις μήνες αργότερα άλλαξε την εισήγησή της και τελικά το Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο”.

Κάπως έτσι ο Αιολικός Σταθμός “Πριόνια” αδειοδοτήθηκε με τις θετικές ψήφους από τα μέλη του ΠΕΣΠΑ, δίχως καν να μπουν στο βάσανο της παρουσίασης αντεπιχειρημάτων για την επιλογή τους αυτή και παρά την εξόφθαλμη παρατυπία στην διαδικασία που ακολουθήθηκε. Παρατυπία που μπορεί, όπως σημειώνει η Ορνιθολογική, να “την αντιληφθεί ακόμα και ένα μικρό παιδί”.

Ερωτάται επομένως από την Κ.Ο του ΜέΡΑ 25 ο κύριος Υπουργός : “ (α) γιατί η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωμοδότησε θετικά , αγνοώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, (β) γιατί η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας εισηγήθηκε θετικά στο ΠΕΣΠΑ και στην συνέχει ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς Όρους τους έργου, αγνοώντας τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και (γ) ποια μέτρα θα ληφθούν για την προστασία του περιβάλλοντος και ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του συγκεκριμένου έργου;”

Ερωτώνται λοιπόν όλοι αυτοί που λόγω του θεσμικού τους ρόλου θα έπρεπε να πρωτοστατούν στη διαφύλαξη της νομιμότητας, πόσα ακόμη συμβόλαια λεηλασίας προς την παρασιτική ολιγαρχία οφείλετε;

Και πόσο ακριβά είναι αυτά τα γραμμάτια που χρωστάτε, όταν ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι όλη η διαδικασία αδειοδότησης των Αιολικών Σταθμών είναι στρεβλή και διάτρητη;

Και όπως είπε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς :
“Χλωρίδα μου πατρίδα μου..
Πανίδα μου πατρίδα μου..
…κι η μνήμη οχιά που με δαγκώνει
και λέω ναι-εδώ -στο φως θανάτωσέ με.
Γιατί το φως θα μας δικάσει
κι αλίμονο σ΄ όποιον φοράει ματογυάλια.”

ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Ο.Β Θεσπρωτίας

 

 

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο