ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Δυτικής Μακεδονίας: Καταστολή και αυταρχισμός για τα κέρδη των ολιγαρχών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μάι, 2023

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μάη, η αστυνομία απάντησε με καταστολή, χημικά, συλλήψεις και τραυματισμούς κατοίκων στην Καλαμιά Κοζάνης που αντιδρούν στην υλοποίηση των σχεδίων των ολιγαρχών της “πράσινης” μετάβασης.

Στην Καλαμιά ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό, μόλις 10 χλμ έξω από την Κοζάνη που παράγει καθημερινά επτά τόνους γάλακτος δρομολογείται περιμετρικά του χωριού μόλις 150 μέτρα από τα σπίτια η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 70 Mw.

Για τον σκοπό αυτό θα απαιτηθεί η κατάληψη μιας έκτασης 700 στρεμμάτων μετατρέποντας το βουνό του κέδρου σε έρημο αφού η παρουσία του φωτοβολταϊκού στο ζωτικό χώρο που βόσκουν τα κοπάδια τους οι κτηνοτρόφοι του χωριού θα καταστρέψει τις λιγοστές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν και σήμερα στο σημείο όπου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση του θηριώδους φωτοβαλταϊκού πάρκου απαιτώντας την τροποποίηση των όρων χωροθέτησης που στραγγαλίζει το χωριό. Ισχυρή αστυνομική δύναμη απάντησε με καταστολή και αυταρχισμό προκαλώντας τον τραυματισμό δυο ατόμων, που απαιτήθηκε η διακομιδή τους στο νοσοκομείο, και τη σύλληψη άλλων έξι.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας με πρόσφατη απόφασή του έχει ζητήσει τον τερματισμό των εργασιών έως την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί. Όμως όπως αποδεικνύεται, ούτε τα προσχήματα μιας ευνομούμενης πολιτείας δεν τηρούνται πλέον, καθώς η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ολιγαρχών της “πράσινης” ερημοποίησης αποτελεί την μοναδική προτεραιότητα.

Η περιοχή επιλέχτηκε παρά τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τους κατοίκους για την χωροθέτησή του, επειδή βρίσκεται κοντά στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κάτοικοι και αλληλέγγυοι φορείς έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα έξω από το αστυνομικό τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 19.00 στην κεντρική πλατεία Κοζάνης προγραμματίζεται μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στην άναρχη και υπέρμετρη εγκατάσταση ΑΠΕ, έκτασης 600.000 στρεμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη εκφράζει την αλληλεγγύη και την απόλυτη συμπαράστασή του στον αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς Κοζάνης, στον αγώνα των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα κέρδη των ολίγων δεν θα επιτρέψουμε να ρημάξουν τα χωριά, να καταστρέψουν τα βουνά, να εξαφανίσουν την πρωτογενή παραγωγή.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την λήξη των εργασιών εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο