ΜεΡΑ25 Καλαμαριάς: Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς κινδυνεύει!

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
19 Ιαν, 2023

Το 2019, η Μητσοτάκης ΑΕ έθεσε σε ισχύ το σχέδιο για μια «ανάπλαση» και «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι και το Αγγελοχώρι. Φυσικά, αυτές οι λέξεις μπαίνουν σε εισαγωγικά γιατί ούτε περί ανάπλασης πρόκειται, ούτε περί αξιοποίησης. Στην ουσία, όλος αυτός ο χώρος μετατρέπεται σε «πεδίο βολής» όπου η ντόπια και διεθνής παρασιτική επιχειρηματικότητα θα επιδοθεί σε ένα κρεσέντο οικοδόμησης, τσιμεντοποίησης και οικονομικής-εμπορικής εκμετάλλευσης.

Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Η ιστορία ξεκίνησε με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Μαρίνας Καλαμαριάς σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα οικοδόμησης τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχείου) μέσα στο οικόπεδο. Ακολούθησε το Στρατόπεδο Κόδρα, όπου με απόφαση του ΣτΕ ακυρώθηκε ο χαρακτηρισμός του στρατοπέδου ως χώρου «αστικού πρασίνου» γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να οικοδομηθούν 20 περίπου στρέμματα τα οποία κατά την περίοδο της Δικτατορίας είχαν δοθεί από το κράτος στον Αυτόνομο Οργανισμό Αξιωματικών. Σειρά είχε το πάρκο Σοφούλη-Ακτή Ντωβίλ, όπου η Εθνική Τράπεζα ως ιδιοκτήτρια εκδήλωσε ενδιαφέρον για ανέγερση οικοδομήματος με κατοικίες. Μετά ήρθε η υπόθεση «Παλατάκι» (Κυβερνείο), με την ελληνική κυβέρνηση μέσω της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου) να προχωρεί τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό προκειμένου το ακίνητο να παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή. Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, στη διασταύρωση των οδών Σοφούλη και Ναβαρίνου μπήκαν οι πρώτες λαμαρίνες για τη δημιουργία του εργοταξίου. Σε αυτές τις ενέργειες προστίθεται και ο αποχαρακτηρισμός του πρώην νοσοκομείου «Παναγία» σε χώρο για κεντρικές λειτουργίες πόλης, γεγονός που συνεπάγεται τη δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείου ή εμπορικού κέντρου.

Αυτές οι ενέργειες εντάσσονται σε μια ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία η πόλη πρέπει να λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας και του «επενδυτικού ενδιαφέροντος» και όχι προς όφελος των πολιτών της.

Οι πόλεις μας, όμως, δεν αντέχουν άλλες τέτοιες πολιτικές!

Το μέλλον του τόπου μας δεν είναι το τσιμέντο!

Το μέλλον του τόπου μας δεν είναι τα επενδυτικά συμφέροντα με μηδενικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία!

Το μέλλον του τόπου μας δεν είναι η υπαγωγή του στις ανάγκες πλουτισμού του παρασιτικού επιχειρηματικού μοντέλου της «αρπαχτής»!

Απαιτούμε να σταματήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης τμημάτων του παραλιακού μετώπου Καλαμαριάς σε ιδιώτες.
Απαιτούμε τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για ουσιαστική ανάπλαση του χώρου προς όφελος των πολλών.

Απαιτούμε να μην αλλάξει η χρήση του πρώην νοσοκομείου «Παναγία» και να λειτουργήσει ως δημόσια δομή υγείας.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις κατοίκων και συλλόγων στην Καλαμαριά και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα.

ΜεΡΑ25 Καλαμαριάς

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο