Η εισβολή στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Απρ, 2022

To ΜέΡΑ25 αναγνωρίζει πως το 2022 ξεκίνησε στη δίνη εγκληματικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, κερδοσκοπίας εν μέσω κρίσης ακρίβειας και επιθέσεων στη δημόσια παιδεία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντατικοποίησης των χτυπημάτων, ακόμα ένα έγκλημα λαμβάνει χώρα και απαιτεί ενιαία μετωπική κινηματική δράση.

Εκμεταλλευόμενη τη συνθήκη της πανδημίας η Μητσοτάκης Α.Ε. εισβάλλει στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους—τον κοινωνικό πυρήνα των γειτονιών μας, τον σημαντικότερο χώρο συνάντησης και κοινότητας που έχουμε στις πόλεις μας.

Παράλληλα βλέπουμε τις ίδιες κινητήριες δυνάμεις να επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο και απέναντι στους ελεύθερους κοινωνικούς χώρους κάνοντας σαφές πως βρισκόμαστε σε ένα πολιτικό πλαίσιο όπου η εμπορευματοποίηση, ο εξευγενισμός και η επιτηδευμένη συρρίκνωση των χώρων ζύμωσης και ελευθερίας έρχονται αντιμέτωπα με την κοινωνική ταυτότητα των πόλεων μας.

Με την κατάργηση του ασύλου ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019, με υπέρογκα ποσά σε μεγάλους περιπάτους και την επέλαση των ΣΔΙΤ σε αχρείαστες και ανεδαφικές αναπλάσεις, με παραχώρηση παραλιακών μετώπων στα ιδιωτικά συμφέροντα, με ασύδοτη καταστολή στις πλατείες, με οργανωμένη επίθεση σε τόπους δημόσιας μνήμης, με την κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με καταστροφή του αστικού πρασίνου και της πολιτιστικής κληρονομιάς: οι πόλεις μας χάνουν κάθε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Το βλέπουμε στην Αθήνα με τον Μεγάλο Περίπατο, την ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη, την αδικαιολόγητη επίθεση στην πλατεία Εξαρχείων και την καταστροφή του πρασίνου και της αρχιτεκτονικής της πλατείας Κολωνακίου. Το συναντάμε στη Θεσσαλονίκη με τις ψευδεπίγραφες αναπλάσεις στη ΔΕΘ και στην Πλατεία Αριστοτέλους, την εξοργιστική επέμβαση στην Πλατεία Ελευθερίας και τις μεθοδεύσεις απέναντι σε τόπους μνήμης (όπως για την αναθηματική πλάκα που ορθώς αποδίδει την απελευθέρωση της πόλης στους μαχητές του ΕΛΑΣ). Το βρίσκουμε στον Βύρωνα και στον Υμηττό με την εγκληματική παραχώρηση του λόφου Κοπανά και την μετατροπή της ΠΥΡΚΑΛ σε κτηριακές εγκαταστάσεις υπουργείων. Το εντοπίζουμε στη Ρόδο, στη Λευκάδα, στη Ζάκυνθο και στην Κέρκυρα με την ξενοδοχοποίηση παραλιών και περιοχών και στον Πειραιά, στον Βόλο, στην Καλαμάτα, στην Ηγουμενίτσα, στην Καλαμαριά και στην Αλεξανδρούπολη με τις ιδιωτικοποιήσεις και «αξιοποιήσεις» μαρινών, λιμανιών και παραλιακών μετώπων.

Η επίθεση στους ανοιχτούς δημόσιους χώρους έρχεται βέβαια ως συνέχεια της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας από τις κυβερνήσεις του μνημονιακού τόξου (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-κ.ά) που μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ ξεπουλάνε τις βασικές υποδομές της χώρας σε κρατικοδίαιτους, παρασιτικούς ολιγάρχες.

Δεν γίνεται να δείξουμε καμία ανοχή, καμία ολιγωρία και κανέναν εφησυχασμό σε αυτήν την επίθεση. Ο δημόσιος χώρος ανήκει και θα ανήκει στους πολίτες.

Καλούμε τα μέλη μας και τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και των κινημάτων να προστατέψουμε τους δημόσιους χώρους στις πόλεις μας και τις γειτονιές μας. Να επανοικειοποιηθούμε με λαϊκές παρεμβάσεις κάθε γωνιά της χώρας. Να διεκδικήσουμε ελεύθερους ανοιχτούς δημόσιους χώρους πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και μνήμης.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο