ΜέΡΑ25: Άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη μικρομεσαίων – αυτοαπασχολούμενων και την προστασία καταναλωτών

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Μαρ, 2020

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Ο χώρος της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας δέχεται ακόμα ένα χτύπημα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Το νέκρωμα της αγοράς που προβλέπεται να κρατήσει μέχρι τον Μάη (σαν αισιόδοξη πρόβλεψη) μεγεθύνει τα προβλήματα ρευστότητας σε μικρές, ήδη ευάλωτες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εξαρτώνται από αυτές. Η κοινωνία μας δεν αντέχει το κλείσιμο των επιχειρήσεων που απέμειναν στα χρόνια της κρίσης, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα βυθίσει την χώρα μας σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ήταν ελλιπέστατα και όσα εγκρίθηκαν έχουν προϋποθέσεις οι οποίες είναι εκτός της πραγματικότητας που βιώνουμε.

Το ΜΕΡΑ25 προτείνει 7+1 σημεία συνολικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που γεννά η πανδημία. Παράλληλα καταθέτει πρόταση λήψης άμεσων μέτρων ανακούφισης της μικρής επιχείρησης για τους επόμενους δύσκολους μήνες.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ-ΔΑΝΕΙΑΚΑ

 • Παράταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 • Παράταση για ληξιπρόθεσμες επιταγές και αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές συμβάσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών.
 • Να ανασταλούν οι διακοπές ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω χρεών για το ίδιο διάστημα.
 • Πάγωμα εξώσεων, πλειστηριασμών, τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου για να εκτιμηθούν οι συνέπειες της κρίσης.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

 • Να ανασταλεί η υποχρεωτική καταβολή ΦΠΑ φόρων και πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία για όλο το διάστημα που η χώρα μας είναι σε καθεστώς πανδημίας.
 • Σε αυτό το διάστημα, να μην χάνονται ρυθμίσεις σε εφορίες τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία αν δεν καταβάλλονται οι τρέχουσες δόσεις.
 • Το χρέος που προκύπτει να δοσοποιηθεί σε 6-12 άτοκες δόσεις χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις.
 • Να μην καταβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος και τα ανταποδοτικά τέλη για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 • Σημαντική οικονομική αποζημίωση των απωλειών και ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και των αυταπασχολουμένων.
 • Κοινωνικό τιμολόγιο στις επιχειρήσεις και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
 • Να παραταθεί η ισχύς όλων των αδειών κλπ δημόσιων εγγράφων των πολιτών και των επιχειρήσεων που απαιτούν διοικητικές πράξεις των δημοσίων υπηρεσιών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή που ζούμε, είναι κρίσιμο να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας που παραπέμπουν στις εποχές του μαυραγοριτισμού. Το Υπουργείο οφείλει να φροντίσει για αυτό και όχι με ανεύθυνες δηλώσεις όπως του κ.Γεωργιάδη να μιλάει για νόμο της προσφοράς και ζήτησης, σε μια στιγμή που ακόμα και αμιγώς νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις παραδέχονται ότι το κράτος οφείλει να προστατεύσει πολίτες και καταναλωτές.

Έπρεπε λοιπόν, στην ΠΝΠ να προβλέπονται δύο ακόμα βασικές διατάξεις:

 • Το Υπουργείο Ανάπτυξης σε περίπτωση αδικαιολόγητα υψηλών τιμών, για βασικά καταναλωτικά αγαθά να μπορεί να επιβάλλει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό κατόπιν εισήγησης των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου και απλής γνώμης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
 • Επίσης σε περίπτωση έλλειψης βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, καθώς και φαρμακευτικού/παραφαρμακευτικού υλικού, το Υπουργείο Ανάπτυξης να μπορεί να επιβάλλει οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες να υποχρεούνται να τροφοδοτούν κατά προτεραιότητα την ελληνική αγορά.
 • Να οριστούν, τέλος οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί των Υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών για τον έλεγχο της τήρησης των παραπάνω μέτρων.

Τομέας Οικονομίας ΜέΡΑ25

[email protected]

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο