Αλγεινές εντυπώσεις στις τάξεις των πολιτών στη Ρόδο καθώς και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται στην αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, καθώς και στους λοιπούς φορείς του δημοσίου τελικά οι προσλήψεις των δικηγόρων.
Ο δικηγόρος κ. Κώστας Ταμπάκης έσπασε τη σιωπή του κλάδου του και με άρθρο του, «τα είπε έξω από τα δόντια». Αποκάλυψε τις τακτικές που ακολουθούνται και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τελικά οι αρεστοί και όχι οι άξιοι για τις θέσεις των νομικών.
Θα περίμενε κανείς για την κάλυψη θέσεων όπως αυτές που αφορούν τους δικηγόρους ότι θα ακολουθούνταν πιο αυστηρές διαδικασίες από αυτές που ισχύουν για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Φαίνεται όμως ότι το …γράμμα του νόμου δεν ισχύει εδώ.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Ταμπάκης μπορεί να δημοσιεύεται προκήρυξη με προθεσμία προσκομιδής δικαιολογητικών, αλλά η τελική κρίση των υποψηφίων και η επιλογή τους, γίνεται από επιτροπή, στην οποία άλλοτε συμμετέχουν δικηγόροι και άλλοτε μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες.
Γίνεται από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγηση των προσόντων των υποψηφίων ;
Στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον κ. Ταμπάκη υπάρχει τέχνασμα για να επιλεγούν οι αρεστοί και αυτό είναι, οι υποθέσεις που έχουν ανατεθεί από τον εκάστοτε φορέα εκ των προτέρων στον υποψήφιο για τη θέση δικηγόρο. Με βάση αυτή την προϋπηρεσία …επιλέγεται και παίρνει τη θέση και όλοι οι υπόλοιποι δικηγόροι ακόμη και αν έχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα και την εμπειρία απορρίπτονται.
Και οι επιλογές που γίνονται δεν ακυρώνονται ούτε με προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια, αφού ακολουθεί χιονοστιβάδα αναβολών για τις υποθέσεις αυτές και στην καλύτερη περίπτωση απλά ακυρώνεται ο διαγωνισμός.
Το άδικο συνίσταται στο γεγονός ότι συνήθως επιλέγονται δικηγόροι που έχουν γραφεία, με μεγάλη πελατεία και αρκετές υποθέσεις να χειριστούν, γεγονός που σημαίνει, πως δεν έχουν ανάγκη τις συγκεκριμένες θέσεις και τον όποιο απλό μισθό που θα λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν στους φορείς του δημοσίου
Επιλέγονται όμως και στερούν από άλλους δικηγόρους, που μπορεί να έχουν περισσότερα προσόντα και ικανότητες, να χειριστούν τις υποθέσεις αυτές, το δικαίωμα στην εργασία και την επαγγελματική επιβίωση.
Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε όχι με αξιοκρατικές αλλά με φωτογραφικές προσλήψεις δικηγόρων, φαινόμενο που οι πληροφορίες μας δείχνουν πως έχει ευδοκιμήσει στην περιοχή μας.
Προσλήφθηκαν τελικά ή όχι δικηγόροι μέλη των παρατάξεως του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου για την κάλυψη θέσεων νομικών;
Η επιλογή τους έγινε από επιτροπή στην οποία συμμετείχαν δικηγόροι για να κρίνουν εμπειρία και προσόντα ή μόνο υπηρεσιακοί;
Πόσοι ήταν οι δικηγόροι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ίδιες θέσεις ;
Με ποια κριτήρια έγινε τελικά η επιλογή των νομικών;
Το ΜέΡΑ 25 απαιτεί απαντήσεις και για τις προσλήψεις νομικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Δήμο Ρόδου και τους λοιπούς φορείς του δημοσίου . Για να ενημερωθεί ο κόσμος αν επιλέγονται οι αρεστοί ή οι άξιοι, αν υπάρχει αξιοκρατία ή… ευνοιοκρατία και αν οι διαδικασίες των προσλήψεων γίνονται με τεχνάσματα ή με διαφάνεια!
Επειδή η σιωπή σε αρκετές περιπτώσεις σημαίνει συνενοχή είναι απαραίτητες οι απαντήσεις στη στιγμή που προηγήθηκε δημόσια καταγγελία.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.