Η μείωση του αφορολόγητου εξανεμίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
30 Ιαν, 2019

Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650€ και την κατάργηση του υποκατώτατου που απαξίωνε τους νέους και τις νέες εργαζόμενους/ες. Η αύξησή του όμως, αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, υπολείπεται των 751€ που ίσχυε προ-κρίσης και δεν επιλύει το βασικό ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζόμενων, ούτε δίνει επαρκή κίνητρα για τον τερματισμό της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού πιστεύουμε ότι θα έχει θετική επίδραση στην κατανάλωση και στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά μόνο στην περίπτωση όπου η έκπτωση φόρου (αφορολόγητο όριο) δεν μειωθεί περαιτέρω, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (4472/17). Σε περίπτωση μείωσης του αφορολόγητου ορίου, σημαντικό μέρος της αύξησης του κατώτατου μισθού αναμένεται να επιβαρύνει τους εργαζόμενους με φόρους εισοδήματος (Πίνακας).

Η δρομολογημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 8.636€ που είναι σήμερα, στο επίπεδο των 6.250€ που θα ισχύσει από 1-1-2020, θα περικόψει την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων γενικά, και όσων αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου πλήττει όλα τα εισοδήματα, αλλά κυρίως τα χαμηλά και πολύ χαμηλά στρώματα.

Πίνακας: Παράδειγμα εργαζόμενου, άγαμου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό

  1η Περίπτωση 2η Περίπτωση
Ακαθάριστος κατώτατος μισθός 586 650
Τυπικές κρατήσεις ασφάλισης 15,5% 15,5%
Καθαρός μισθός 495,17 549,25
Ετήσιο εισόδημα (14 μισθοί) 6.932,38 7.689,50
Αφορολόγητο όριο 8.636,36 6.250,00
Φόρος εισοδήματος 0,00 287,90

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω, με μείωση των φορολογικών βαρών (αύξηση αφορολόγητου, μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης και μείωση των φόρων κατανάλωσης). Επίσης, συναρτά την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις – ειδικότερα τις μικρές – ώστε να διευκολύνει την υποδοχή του μέτρου της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μεγάλο ποσοστό του συνόλου των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές και πρέπει να προσεγγιστούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα ζητήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν δεν απέχουν κατά πολύ από εκείνα της χαμηλόμισθης εργασίας.

Η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και του επιχειρηματικού κλίματος αποτελεί ζήτημα πολλαπλής παρέμβασης και όχι μονομερούς διαχείρισης με βραχυπρόθεσμα οφέλη στο επίπεδο των εντυπώσεων.

Τομέας Οικονομίας & Οικονομικών ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο