Mε το Βig Brother, ο ΣΚΑΪ εφηύρε την έννοια του «τηλεοπτικού offshore»

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Σεπ, 2020

Όσα είδαν το φως της δημόσιας συζήτησης για τα τεκταινόμενα στο reality show του Σκάϊ «Big Brother» δεν άφησαν ασυγκίνητο κανέναν άνθρωπο που να θέλει να συγκαταλέγεται στην πολιτισμένη κοινωνία.

Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια «άτυχη στιγμή». Μετά τη «σοβαρή» Χρυσή Αυγή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, τότε στελέχους του ΣΚΑΙ, σήμερα βουλευτή της ΝΔ, και του αξιομνημόνευτου «τον σκότωσαν για το ποδόσφαιρο», με το οποίο επέλεξε ο σταθμός να περιγράψει την οργανωμένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, η προώθηση της κουλτούρας του βιασμού από τον τηλεοπτικό σταθμό του Φαλήρου ήταν ένα αναμενόμενο επόμενο βήμα. Στην πραγματικότητα, ο σταθμός με την επιλογή του προγράμματος και των συμμετεχόντων:

  • Ψήφισε προς αποχώρηση την ισότητα, το φεμινισμό, την προστασία και το σεβασμό των ευάλωτων ομάδων υπέρ της κουλτούρας του βιασμού και την έμφυλη βία.
  • Ψήφισε προς αποχώρηση την ποιοτική ψυχαγωγία χτίζοντας ένα σύγχρονο Κολοσσαίο.
  • Τέλος, ψήφισε προς αποχώρηση την ευθύνη ενός διαμορφωτή κοινής γνώμης που χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό, τις τηλεοπτικές συχνότητες, και που πολύ πρόσφατα ενισχύθηκε με δημόσιο χρήμα από την κυβέρνηση, να ανταποδίδει στην κοινωνία Πολιτισμό κι όχι την Αποκτήνωση.

Το damage control του καναλιού έγινε με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση και αφού άρχισαν να αποχωρούν χορηγοί, δηλαδή όταν πόνεσαν τα έσοδα, για τα οποία ο σταθμός επένδυσε σε αυτό το είδος προγράμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν πιο πειστική και η αντίδραση του κυρίου Πέτσα, αν στην πρόσφατη (όχι οριζόντια όπως είδαμε) χρηματοδότηση ΜΜΕ δεν είχε φανεί τόσο γενναιόδωρος με ένα κανάλι που αποδεικνύει ότι η ιδέα του για το «Μένουμε Σπίτι» είναι ο εγκλεισμός σε ένα δωμάτιο σεξιστών, ομοφοβικών, ρατσιστών και των υποψηφίων θυμάτων τους.

Αυτό όμως που είναι εξόχως ανησυχητικό, είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν σε μια γκρίζα ζώνη εκπομπής, που καθιστά αμφίβολη τη δυνατότητα παρέμβασης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Με τη δικαιολογία ότι το επίμαχο υλικό δεν ήταν μέρος εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά live streaming σε ιντερνετική πλατφόρμα εκτός του επίσημου προγράμματος, ο Σκάϊ , έχοντας προφανώς μάθει (και πληρώσει) από το πρόσφατο σεξιστικό επεισόδιο με το Γιώργο Λιάγκα, θέτει εαυτόν εκτός των τυπικών ορίων ελέγχου της Ανεξάρτητης Αρχής.

Για να το πούμε πιο απλά, ο Σκάϊ ουσιαστικά εφηύρε την έννοια της «τηλεοπτικής offshore”.

Ας γίνει αυτό το περιστατικό αφορμή για μια γενικότερη αναδόμηση του ούτως ή άλλως παροπλισμένου και αδρανοποιημένου ΕΣΡ.

Τομέας ΜΜΕ ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο