Γιάνης Βαρουφάκης: “Προσποιείστε τους ανίκανους για να κρύψετε την εξυπηρέτηση συμφερόντων”

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Σεπ, 2020

Η Κυβέρνηση άργησε να κάνει αυτή τη συζήτηση. Το ΜέΡΑ25 στήριξε από την πρώτη στιγμή τα περιοριστικά μέτρα αλλά προειδοποιούσαμε για την προετοιμασία που έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση.

Δημόσια Υγεία

Την 4 Ιουνίου ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στον Πρωθυπουργό ερωτώντας πόσο έτοιμοι είστε για την επόμενη φάση. Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, ζήτησα, πριν 3 μήνες, να ενημερώσει το Κοινοβούλιο πόσο έτοιμη είναι η χώρα για την επόμενη φάση, ιδίως εν όψει του σταδιακού ανοίγματος στον τουρισμό.

Πώς εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση το δίμηνο τυφλής καραντίνας ώστε να οργανώσει τα μαζικά τεστ που θεωρούνται διεθνώς απαραίτητα για την ελαχιστοποίηση ενός δεύτερου κύματος κατά την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού;

Πώς εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση το δίμηνο αυτό ώστε να οργανώσει τις δομές υγείας για να αντέξουν το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας, που ήταν πιθανό εξαρχής;

Πώς σκόπευαν να ανοίξουν τα σχολεία το φθινόπωρο;

Επέλεξε να μην απαντήσετε τότε, την 4η Ιουνίου.

Σήμερα, 3 μήνες μετά, γνωρίζουμε την απάντηση την οποία ήρθε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός για να αποκρύψει:

Η Κυβέρνηση επέλεξε να μην προετοιμαστεί. Όχι απλά λόγω ανικανότητας ή ολιγωρίας. Αλλά επειδή η προετοιμασία απαιτούσε πράγματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας:

Δημόσιο δίκτυο για μαζικά τεστ που θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και μαζικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ που συνιστούν τον εφιάλτη των ιδιωτικών κλινικών.

Αφήσανε την δημόσια υγεία εξουθενωμένη, και τον λαό μας απροστάτευτο, για να μην θίξουν συμφέροντα όλων εκείνων των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα που, με το που ήρθε η φουρτούνα της πανδημίας, εγκατέλειψαν το πλοίο της δημόσιας υγείας.

Έρχεται η Κυβέρνηση στη Βουλή για να προσποιηθεί ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν τον έχει. Και το χειρότερο; Προτιμάει να μην τον αποκτήσει αν για να τον αποκτήσει πρέπει να θίξει τα συμφέροντα των ημέτερων. Την διάρκεια του καλοκαιριού όπου πήγαμε είδαμε το αποτέλεσμα της εκούσιας ολιγωρίας της.

Νοσοκομεία

Πήγαμε σε νοσοκομεία μετά την καραντίνα – στη Θεσσαλονίκη – στη Ρόδο- στην Κέρκυρα – στην Κρήτη και βρήκαμε γιατρούς και νοσηλευτές εξουθενωμένους, παρατημένους, θυμωμένους & φοβισμένους. Βρήκαμε νέα μηχανήματα δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχος χωρίς αντιδραστήρια.

Διαπιστώσαμε απειροελάχιστες προσλήψεις νέων μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών, πέραν κάποιων με 12μηνες συμβάσεις – λες κι είναι εύκολο να στελεχωθεί περιφερειακό νοσοκομείο από νοσηλευτές των 800 ευρώ το μήνα που δεν τους εξασφαλίζετε ότι θα μείνουν εκεί μετά από ένα ή δύο χρόνια.

Πόσες αποχωρήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είχαμε τον τελευταίο ενάμησι χρόνο της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη; Και πόσες μόνιμες προσλήψεις έχουν ολοκληρωθεί; Όχι εξαγγελθεί ή προγραμματιστεί. Ολοκληρωθεί!

Ισχύει ή δεν ισχύει ότι καθυστερείται η καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών στους νοσοκομειακούς γιατρούς; Ισχύει ή δεν ισχύει ότι καλύπτονται τα υπάρχοντα κενά εξουθενώνοντας γιατρούς και νοσηλευτές, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ; Ισχύει ή δεν ισχύει ότι υπήρχαν γιατροί που αν και ήταν ύποπτα κρούσματα, αναγκάζονταν να εργαστούν γιατί αλλιώς έπρεπε να κλείσουν οι κλινικές;

Τεστ

Είχαμε πει από τον Μάρτιο, ότι θα χρειαστούν τόσο μόνιμα κέντρα όσο και κινητά συνεργεία όπου οι πολίτες να μπορούν να κάνουν δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Τί έκανε η Κυβέρνηση; Απολύτως τίποτα. Ούτε μόνιμα κέντρα. Ούτε δωρεάν τεστ. Ούτε καν πλαφόν στην τιμή των τεστ. Ούτε άξια λόγου κινητά συνεργεία. Καμία σκέψη για περιοδικά τεστ στους εργαζόμενους σε οργανωμένες δομές, όπως γηροκομεία, προσφυγικές δομές – λες και η διεθνή εμπειρία δεν τα κατέδειξε ως απαραίτητα.

Ποιος είναι πολιτικά υπεύθυνος για τη μη έγκαιρη παραγγελία αντιδραστηρίων, ενώ ανοίγατε τα σύνορα της χώρας;

Το ελάχιστο που χρωστάει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό σήμερα είναι μια συγγνώμη που αγνόησε τις προτροπές μας να χρησιμοποιήσει την εποχή της καραντίνας για να προετοιμαστεί με αποτέλεσμα, 7 μήνες μετά, να φτάσουμε στο σημείο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να ξεπεράσει τα όριά του.

Ελπίζουμε τουλάχιστον ότι η μείωση των τεστ που φέρνει αυτή η αποτυχία είναι αποτέλεσμα της ανικανότητάς σας και πως δεν εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Τουρισμός

Όταν ανοίξανε τα σύνορα μπας και σωθεί κάτι από τον τουρισμό, είχαμε προειδοποιήσει: Τα πενιχρά έσοδα που θα προέκυπταν – καθώς οι τουρίστες δεν θα έρχονταν έτσι κι αλλιώς μαζικά – δεν άξιζαν τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Κλείσανε τα καλοκαιρινά θέατρα, που τηρούσαν όλες τις δικές σας οδηγίες, αλλά τα μπαρ αφέθηκαν ανοιχτά– μια επιλογή που δείχνει κάτι για την σχέση σας με τον Πολιτισμό. Κι όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, βάλανε όριο τα μεσάνυχτα, λες κι ο ιός είναι Αντίστροφη Σταχτοπούτα. Όλα για το θεαθήναι δηλαδή, αλλά επί της ουσίας τίποτα.

Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανικανότητα. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση επέλεξε να μην προετοιμαστεί επειδή η προετοιμασία απαιτούσε πράγματα που συγκρούονται με τα συμφέροντα της παρασιτικής ολιγαρχίας που τόσο πιστά εξυπηρετείτε.

Το βλέπουμε με τα τεστ και την πριμοδότηση των πανάκριβων, ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Το είδαμε όταν πριν μήνες μας εξηγούσε η Κυβέρνηση τί εννοούσε όταν στα διαγγέλματά του ο Πρωθυπουργός μιλούσε για την θωράκιση και ενίσχυση του ΕΣΥ: ΣΔΙΤ με το δημόσιο να βάζει πλάτες για να κερδίζουν οι ιδιώτες την ώρα που το ίδιο συρρικνώνεται.

Ξέρουμε τι έκανε η Κυβέρνηση φέτος το καλοκαίρι. Εκουσίως Τίποτα, διακινδυνεύοντας την δημόσια υγεία υπέρ των τρωκτικών του ιδιωτικού τομέα που, εξ ορισμού και εκ κατασκευής, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια πανδημία.

Σχολεία

Το ΜέΡΑ25 θέλαμε, και θέλουμε, ανοικτά σχολεία. Θέλουμε τα παιδιά να βγουν από το σπίτι – να κοιταχτούν στα μάτια με τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους.

Για αυτό καλούσαμε σε προετοιμασία των σχολικών κτηρίων το καλοκαίρι, σε συστηματικό καθαρισμό και υγειονομική οργάνωση, σε έγκαιρες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών από τον Ιούνιο, όχι τον Σεπτέμβρη, ώστε να προετοιμαστεί, καλού κακού, μια τηλεκπαίδευση συμβατή με τις σωστές αρχές της εξ αποστάσεως μάθησης.

Τί έκανε η Κυβέρνηση από αυτά; Απολύτως τίποτα! Ψέμματα έκανε η κα Κεραμέως, εν μέσω πανδημίας, νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 25! Και, τώρα, μπροστά στην γενική κατακραυγή έρχεται να κάνει ό,τι κάνουν εκείνοι που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου παίζοντας με τους μέσους όρους.

Είναι αδιανόητο ενώ να ισχύει για την Βουλή το: 1 Βουλευτής /10 τ.μ. ενώ για τα σχολεία -ακόμα κι αν δεχτούμε τον ανυπόστατο μέσο όρο της κυρίας Κεραμέως- 1 Μαθητής /2 τ.μ. στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού δεν τίποτα δεν έγινε για την εσωτερική διαμόρφωση των αιθουσών, δεν εξασφαλίστηκαν ατομικά θρανία και πλέξι γκλας για να προστατεύει ιδίως του πιο ηλικιωμένους δάσκαλους και καθηγητές, δεν προβλέφθηκαν ειδικές προσωπίδες ως επιπρόσθετη προφύλαξη – εκτός από τις μάσκες – για τους δάσκαλους και τους καθηγητές και κινητά συνεργεία να διενεργούν περιοδικά τεστ στα σχολεία.

Ενώ υπάρχουν καθηγητές ειδικοτήτων που χρειάζεται να δουλέψουν σε 3 και 4 σχολεία για να συμπληρώσουν το διδακτικό ωράριο. Τι θα γίνει αν ένας τους βρεθεί θετικός; Δεν θα πρέπει να κλείσουν όλα τα τμήματα, όλων των σχολείων;

Ως προς τον καθαρισμό των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας-

Πόσους και πόσες υπάλληλους καθαρισμού θα έχουμε – με νούμερα; Πόσα τετραγωνικά μέτρα αντιστοιχούν σε κάθε υπάλληλο καθαρισμού; Θα είναι πάλι ωρομίσθιοι/ες; Θα χάνουν δηλαδή το μεροκάματο αν προσβληθούν από τον ιό; Τι μέτρα προστασίας θα εξασφαλιστούν για αυτές/ούς; Θα εργάζονται υπάλληλοι καθαρισμού κατά την ώρα λειτουργίας του σχολείου;

Ενώ διαπιστώνουμε ότι, άλλη μια φορά, η Κυβέρνηση δίνει γην και ύδωρ στην Ξενοφοβική Ακροδεξιά που ζεσταίνετε στον κόρφο σας φυτεύοντας τη ρατσιστική διάταξη στη φετινή προκήρυξη για τις ορισμένου χρόνου υπαλλήλους καθαρισμού που αποκλείει αλλοδαπούς των οποίων, βέβαια, τα παιδιά τους φοιτούν στα ίδια σχολεία.

Καταστρατηγεί με αυτόν τον τρόπο βασικές αξίες μια φιλελεύθερης πολιτείας και τον κοινό νου που ορίζουν ως προϋπόθεση διορισμού σε μια τέτοια θέση την νόμιμη διαμονή, την άδεια παραμονής και εργασίας, και σε καμία περίπτωση την ιθαγένεια. Είναι έκφανση του φιλελευθερισμού της ΝΔ αυτό;

Δεν κατανοεί η Κυβέρνηση ότι η εν λόγω διάταξη την εντάσσει στην παρέα Ορμπάν, Τραμπ, Σαλβίνι και Λε Πεν; Και βέβαια το κατανοεί. Απλά, προτιμάει την συμπόρευση με την ξενοβοφική της Ακροδεξιά παρά την συμμόρφωση με τον Φιλελευθερισμό.

Στοχοποίηση Νεολαίας

Με το που έληξε η καραντίνα είδαμε το θλιβερό θέαμα άνδρες των ΜΑΤ να δέρνουν ανελέητα στις πλατείες ολιγάριθμους νέους που μαζεύτηκαν σε κάποια παγκάκια να βρεθούν να μιλήσουν – τα ίδια νέα παιδιά που την επόμενη μέρα τα έβαλε η Κυβέρνηση να στοιβάζονται στις σχολικές τάξεις χωρίς καμία προφύλαξη. Καλλιεργώντας παράλληλα το χάσμα γενεών και την αντιπαλότητα μεταξύ μεγαλύτερων και νεότερων, για να αποκρύψει τις δικές της αστοχίες.

Φταίει η νεολαία που ανοίξανε τα σύνορα χωρίς υποχρεωτικά τεστ για τους τουρίστες πριν έρθουν, ακόμα και από χώρες με αυξημένο ιικό φορτίο; Φταίει η νεολαία για την 100% πληρότητα των εσωτερικών πτήσεων και 85% των πλοίων κατά τον Αύγουστο; Φταίει η νεολαία που οι επιβάτες των λεωφορείων κρέμονται σαν τσαμπιά σταφυλιών από τις χειρολαβές;

Καλή η ατομική ευθύνη. Ακόμα καλύτερη η κοινωνική ευθύνη. Όλη η κοινωνία – και η νεολαία – εκχώρησε δικαιώματα ατομικά και κοινωνικά για να προστατέψει τους αδύναμους και μηδένισε το κοντέρ του κορονοϊού τον Μάιο. Η αίσθηση ατομικής και πολιτικής ευθύνης της Κυβέρνησης για την 2η Φάση που πήγε;

Η Κυβέρνηση είχε 3 μήνες στη διάθεσή της για να προετοιμάσει τα νοσοκομεία. Είχε 3 μήνες στη διάθεσή της για να ετοιμάσει δίκτυο μαζικών τέστ και 6 μήνες μπροστά της για να ετοιμάσει τα σχολεία.

Όταν, στην αρχή της πανδημίας, όλοι μαζί προτάξαμε ως μείζον τη δημόσια υγεία, τα άτομα συμπεριφέρθηκαν ως πολίτες. Όταν όμως η Κυβέρνηση πρόταξε ως μείζον το χωρίς προετοιμασία άνοιγμα των μαγαζιών και του τουρισμού, εσείς μετέτρεψε τους πολίτες σε πελάτες.

Οικονομία – Εργαζόμενοι

Στις 10η Μαρτίου προειδοποιήσαμε για το τσουνάμι της ύφεσης 10% στην καλύτερη των περιπτώσεων, για την πτώχευση επιχειρήσεων και νοικοκυριών –όχι απλά πρόβλημα ρευστότητας- και για τα κουρέματα που είναι αναπόφευκτα σε τέτοιες περιπτώσεις. Σας προτείναμε κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων των αδύναμων αλλά εσείς τα απορρίψατε βροντοφωνάζοντας: κανένα κούρεμα για την τρόικα (που απορρίπτει τα κουρέματα φόρων) ή για τα ταμεία της ολιγαρχίας που ξεκοκκαλίζει τα κόκκινα δάνεια εις βάρος πολιτών, τραπεζών και της οικονομίας των πολλών.

Κι επιμείνατε στις άνευ σημασίας αναβολές, με τα νέα τοκιζόμενα δάνεια προς χρεοκοπημένους – π.χ. την ΓΕΦΥΡΑ που δήθεν θα σώσει τους δανειολήπτες σπρώχνοντας την πτώχευση τους στο μέλλον, βαθαίνοντάς την παράλληλα με τραγικά αποτελέσματα αυτούς τους ανθρώπους.

Η άρνησή σας να κουρέψετε τις οφειλές και τα δάνεια των μικρομεσαίων φέρνει τσουνάμι λουκέτων. Τα λουκέτα, με τη σειρά τους, κουρεύουν ντε φάκτο τα έσοδα του Δημοσίου, των Ταμείων αλλά και των Τραπεζών μακροπρόθεσμα. Έτσι, θα φουντώσουν κι άλλο τα ελλείμματα κράτους και ταμείων και θα έρθει η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έτσι θα πέσει όπου νάναι από τον γκρεμό η απασχόληση και θα αυτοτροφοδοτείται, όπως συμβαίνει από το 2010, η τετραπλή χρεοκοπία της χώρας: κράτους, τραπεζών, πολιτών και επιχειρήσεων.

Κι εσείς πως αντιδράτε; Φέρνετε νομοσχέδιο με ποταπά, οικτρά και πρωτοφανή κουρέματα για τους αδύναμους και δη τους εργαζόμενους. Με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, αποδεικνύετε ότι δεν θα αφήσετε μια καλή Κρίση να πάει χαμένη – για την ολιγαρχία όμως!

Την χρησιμοποιείτε ως προπέτασμα για να κουρέψετε την εργασία: θεσμοθετώντας για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά του εργατικού δικαίου την δωρεάν εργασίας – μέσω ωριαίων, καθημερινών, απλήρωτων υποχρεωτικών υπερωριών, παρατείνοντας την κατάργηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών, αρνούμενοι να παρατείνετε κατά 2 μήνες το επίδομα ανεργίας για όσους έληξε το επίδομα Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο, αναβάλλοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρατείνοντας το πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία που προβλέπει μειώσεις μισθών και μειώνοντας το δώρο των Χριστουγέννων (μετά και το δώρο του Πάσχα).

Αντί να κουρεύετε τους φόρους και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κουρεύετε τα εισοδήματα των εργαζόμενων – με αποτέλεσμα να μειώνεται κι άλλο ο τζίρος των μικρομεσαίων.

Έτσι, πληθαίνουν τα λουκέτα, διογκώνεται κι άλλο το Κρατικό Έλλειμμα, καθώς καταρρέουν τα δημόσια έσοδα και γιγαντώνεται το ήδη μη βιώσιμο Δημόσιο Χρέος της Χρεοδουλοπαροικίας μας.

Ήμασταν οι μόνοι που από τον Μάρτιο, μιλήσαμε με αριθμούς για την Ύφεση. Όταν ο κ. Σταϊκούρας μίλαγε για σταθερό ΑΕΠ, για 0%, ενώ εμείς λέγαμε ότι η Ύφεση θα είναι τουλάχιστον 10%. Ενώ ο Πρωθυπουργός απαντούσε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα είναι.

Εμείς ξέραμε, όπως αποδείχθηκε. Αλλά δεν σας πιστεύουμε ότι δεν γνωρίζατε. Είμαστε σίγουροι ότι και η Κυβέρνηση γνώριζε πως ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε δίκιο – πως η ύφεση θα είναι τουλάχιστον -10%.

Απλά, κρίνατε ότι δεν σας συνέφερε να πείτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Γιατί αν την λέγατε, θα αναγκαζόσασταν να κάνετε τα κουρέματα που δεν συμφέρουν την τρόικα και την ολιγαρχία – κι όχι εκείνα που πλήττουν τους αδύνατους.

Η στιγμή που φάνηκε ότι το πρόβλημα σας δεν ήταν η ανικανότητα να παρακολουθήσετε τις προβλέψεις μας για την ύφεση ήταν όταν σας θέσαμε ένα θεμιτό, διαφορετικό, ερώτημα. Είπαμε: Ωραία, λέτε ότι δεν μπορείτε να εκτιμήσετε την ύφεση και το έλλειμμα του κρατικού Π/Υ. Πείτε μας τότε το εξής: Πόσο πρέπει να είναι για να πυροδοτήσετε μειώσεις στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες; 5%, 10%, 12%, 15%;

Κάνατε ότι δεν ακούσατε το ερώτημα. Είναι ξεκάθαρο το γιατί. Όχι επειδή έχετε βαρηκοΐα αλλά επειδή έχετε ήδη δεσμευτεί σε κουρέματα συντάξεων και μισθών, δεδομένου ότι δεν προβήκατε σε κουρέματα οφειλών που η ολιγαρχία δεν θέλει να ακούσει.

Παρεμπιπτόντως, διαβάσαμε στην Καθημερινή της 30ης Αυγούστου άρθρο του κ. Παπαχελά ο οποίος γράφει: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της… Είμαστε σε ένα σημείο όπου ακόμη και η αναβολή άμεσης καταβολής των αναδρομικών συντάξεων θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, όσο βαρύ και αν είναι το πρόβλημα για μια μερίδα της κοινωνίας.»

Συμμερίζεται η Κυβέρνηση την πρόταση αυτή; Εμάς μας μοιάζει έτοιμη από καιρό να μην αφήσει όχι μόνο την οικονομική πανδημία αλλά και τις εντάσεις στα εθνικά θέματα να μην πάνε χαμένες έτσι ώστε, μαζί με τους κλινικάρχες, τα funds και τα υπόλοιπα τρωκτικά να προχωρήσει ώστε τα κουρέματα εναντίον των αδύναμων να χρηματοδοτήσουν και τους έμπορους όπλων – ιδίως βέβαια τους ημέτερους μεσάζοντες.

Να η πλήρης παλινόστηση της Παρασιτικής Ολιγαρχίας που έφερε ο κ. Τσίπρας το βράδυ του δημοψηφίσματος κάνοντάς τους συνέταιρους στη ανατροπή του ΟΧΙ! Βλέπετε τα αποτελέσματα σήμερα εκείνης της συνθηκολόγησης με την Μνημονιακή Ολιγαρχία.

Όσο για τους βουλευτές της Συμπολίτευσης, τους έχουμε νέα: -18% όχι -15% το 2ο τρίμηνο. Και -2,7% το 1ο, όχι -0,5%. Φτάνουν πια τα κολπάκια.

Να τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ:

2020(Ι) = 2,7% ή 1,168 δις κάτω, σε 41,424 δις από 42,592 δις πέρσι

2020(ΙΙ) = 8,827 δις ή 18,05% κάτω, σε 39,169 δις από 47787 δις πέρσι

ΤΟ ΑΕΠ ΤΟΥ 2ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΑΕΠ 2ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2002

Να πληροφορήσουμε λοιπόν τους βουλευτές της ΝΔ πως οι δικοί τους κουρέψανε τεχνηέντως την ύφεση από το 18% στο 15%; Πέτυχαν την εξοικονόμηση της αλήθειας μέσω αφαίρεσης του πληθωρισμού από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Όταν έχουμε θετικό πληθωρισμό, πρέπει να αφαιρούμε τον πληθωρισμό από το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Όμως, όταν ο πληθωρισμός είναι αρνητικός, κουρεύετε την ύφεση.

Τα εισοδήματα σε ευρώ που έχουν οι άνθρωποι στις τσέπες τους μειώθηκαν 18%, αλλά η Κυβέρνηση τους λέει ότι μόνο μειώθηκαν 15%. Από αυτά όμως τα κατά 18% μειωμένα ευρώ οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις τους, τα δάνειά τους, τους φόρους τους – και το Δημόσιο τα χρέη του.

Φτάνει πια. Είναι διαρκές έγκλημα εναντίον της οικονομικής στατιστικής να αφαιρείτε αρνητικό πληθωρισμό από τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Παραδώστε λοιπόν τα άσφαιρα όπλα: Οι προβλέψεις του ΜέΡΑ25 έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.

Το Α΄ εξάμηνο το ΑΕΠ μειώθηκε από 90,4 δις σε 80,6 δις, δηλαδή κατά 10,83%.

Το Β΄ εξάμηνο, πόσο θα μειωθεί; Αν μειωθεί κατά 9,5 δις η ύφεση των 10% για την χρονιά είναι εξασφαλισμένη.

Πόσα δις θα χαθούν κ. Σταϊκούρα μόνο από τον τουρισμό Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη; Λιγότερα από 9,5 δις; Η ύφεση που θα καταγραφεί στο τέλος του έτους θα είναι στο 10% τουλάχιστον.

Δεν θα σταματήσει όμως εκεί το κακό. Στα μέσα του 2021 η Eurostat θα αναθεωρήσει την ύφεση του 2020 προς το -15%. Το ίδιο και με το έλλειμμα κρατικού Π/Υ που το 2020 θα περάσει το 12% και θα αγγίξει το 15% του αναθεωρημένου ΑΕΠ.

Θυμίζει μήπως κάποιον εφιάλτη αυτό; Ναι, ιδίως στο ΠΑΣΟΚ θυμίζει ακριβώς αυτό που έγινε στις αρχές του 2010 ως προπομπός του 1ου Μνημονίου. Να γιατί το ΜέΡΑ25 έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για το 5ο Μνημόνιο που, βέβαια, δεν θα το ονομάσει έτσι. Όπως ο κ. Τσίπρας ονόμασε το 4ο Μνημόνιο «Αντιμνημόνιο» έτσι κι ο κ. Μητσοτάκης θα το πεί «Σχέδιο για την Ανάπτυξη της Ελλάδας» ή κάτι τέτοιο.

Επί της ουσίας Μνημόνιο θα είναι. Με κουρέματα συντάξεων, δημόσιων επενδύσεων, μισθών, με νέα μέτρα υπέρ της παρασιτικής ολιγαρχίας και συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, με όλα τα καλούδια που η Έκθεση Πισσαρίδη προετοιμάζει τον κόσμο να αποδεχθεί ως το κόστος της Νέας Ιερουσαλήμ των ΣΔΙΤ, της ιδιωτικομανίας και της υποχώρησης των αξιών που εγγυάται η εμβάθυνση της Χρεοδουλοπαροικίας.

Αλλά αυτά θα ειπωθούν σε μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, όπου το ΜέΡΑ25 θα παρουσιάσει το Όραμά του για την Ελλάδα του 2025.

Όπως ο κ. Τσίπρας το 2015 προσπάθησε να δικαιολογήσει την συνειδητή του συνθηκολόγηση προσποιούμενος ότι πριν είχε αυταπάτες, έτσι και ο κ. Μητσοτάκης προτιμάει σήμερα η κοινή γνώμη να του αποδώσει ευθύνες ολιγωρίας και ανικανότητας παρά να αποκαλυφθεί ότι προτίμησε τα συμφέροντα της ολιγαρχίας από την προστασία της πλειοψηφίας από την υγειονομική και οικονομική πανδημία.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο