Μάθιος Πόταγας: Τα σύμβολα δεν μετακινούνται, η ιστορική μνήμη δεν στρεβλώνεται, οι ιδέες μένουν όρθιες

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
06 Μάι, 2022

“Δεν είμαστε εγώ και ο Λάκης οι πρώτοι παρτιζάνοι της Ευρώπης” δίδασκε ο Μανώλης Γλέζος όσους τον γνωρίσαμε, “o πρώτος ήταν ήταν ο Μάθιος Πόταγας” εννοώντας το 17χρονο μαθητή του Βαρβάκειου ο οποίος στις 2 Μαϊου 1941 στάθηκε με την ανεμελιά και τον ηρωισμό της νιότης μπροστά στη ναζιστική φάλαγγα που κατευθυνόταν προς τη γενέτειρά του Βυτίνα Αρκαδίας, προσπαθώντας να αποτρέψει το σκλάβωμα της.

Το τέλος του είναι γνωστό. Οι Γερμανοί τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ συνθλίβοντας και το κρανίο της σορού του.

Ο Μάθιος Πόταγας συμβολίζει το αυθόρμητο ηρωικό πνεύμα αντίστασης που διατρέχει αιώνια την ιστορία του Λαού μας. Συμβολίζει την αυτοθυσία της νεολαίας μας και τον κοινωνικό, ανεξαρτησιακό αντιφασιστικό αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η Ελληνική Δημοκρατία έδειξε την ευγνωμοσύνη της στο Μάθιο Πόταγα το 2003, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε το άγαλμα του ήρωα στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας. Άγαλμα που φιλοτέχνησε η διαπρεπής Ελληνίδα γλύπτρια Ελένη Πόταγα- Στράτου, αδελφή του ήρωα.

Αρνητές της ιστορικής μνήμης και επίδοξοι αναθεωρητές της ιστορίας επιχειρούν να μετακινήσουν το μνημείο του ήρωα από την περίοπτη θέση όπου βρίσκεται. Προσπαθούν να καταδικάσουν στη λησμονια τις θυσίες του αντιφασιστικού αγώνα.

Αντιστεκόμαστε και θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια στρέβλωσης της ιστορικής μας μνήμης, σε κάθε προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας μας και σε κάθε προσπάθεια ταπείνωσης των συμβόλων μας.

Απαιτούμε το άγαλμα του ήρωα να παραμείνει εκεί που το έταξε η Ελληνική Δημοκρατία.

Δεν θα περάσει ο φασισμός, ούτε οι νοσταλγοί του.

Οργανώσεις Πελοποννήσου ΜέΡΑ25

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο