Μαριανέλλα Κλώκα: Η χρήση ψυχοδραστικών ουσιών στον προαστιακό υπάρχει αλλά κάνουν πως δεν τη βλέπουν

Αναδημοσιεύσεις
21 Ιούν, 2023

Ταξιδεύοντας από Αθήνα με τον προαστιακό προς Ασπρόπυργο, Μαγούλα, και λοιπούς σταθμούς της Δυτικής Αττικής, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται ότι, σε κάποιους συγκεκριμένα, τα βαγόνια γεμίζουν με ανθρώπους που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Κόσμος που επιβιβάζεται και αποβιβάζεται μεταξύ Αγίων Αναργύρων, Ζεφυρίου, Άνω Λιοσίων, Ασπροπύργου αναζητά ή ήδη προμηθεύεται φτηνότερη και ενισχυμένη δόση εκεί, αντί για την Αθήνα, όπως έμαθα ρωτώντας.

Η χρήση γίνεται σε καθόλου ασφαλείς συνθήκες: σε κάποια γωνιά της αποβάθρας ή και μέσα στα βαγόνια, πχ στις τουαλέτες ή σε ορισμένα λεωφορεία γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο, στα οποία όσοι επιβιβάζονται, είναι γεμάτοι καχυποψία και φόβο. Γιατί αυτό το σκηνικό προμήθειας και χρήσης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αφαιρεί την αξιοπρέπεια από όσα άτομα κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και να ενισχύει τα στερεότυπα στην κοινή γνώμη.

Οι δύο κεντρικοί οργανισμοί ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ, που θα έπρεπε να παρέχουν δίκτυο ασφαλείας και αξιοπρέπεια σε αυτές τις συνθήκες, είμαι σίγουρη ότι θα έχουν προσπαθήσει, αλλά μάλλον όχι επαρκώς. Προσωπικά, όλες αυτές τις μέρες δεν είδα κανένα κιτ ασφαλέστερης χρήσης εντός του προαστιακού και πέριξ, καμία κινητή μονάδα επιτηρούμενης χρήσης και παροχής συμβουλευτικής και υποκαταστάτων, ενώ ο πληθυσμός στα βαγόνια παραμένει σταθερός. Σαν να μην υπάρχει ένα σαφές σχέδιο και σύγκλιση δυνάμεων; Σαν όλα να αφορούν την Αθήνα και όχι τη Φυλή; Σαν να θέλει και η τοπική κοινωνία να κρύψει τα νταλαβέρια κάτω από το χαλί; Σαν για την ΕΛ.ΑΣ. πάντα να πρέπει «δουλίτσα να γίνεται»;

Για το ΜέΡΑ25 είναι σαφές ότι οι μόνοι που δεν κερδίζουν από αυτές τις συνθήκες εγκληματοποίησης και υποβάθμισης είναι πρωτίστως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση, καθώς και οι οικογένειές τους.

Διεκδικούμε:

Παροχή κιτ ασφαλέστερης χρήσης για την εξασφάλιση της ατομικής υγιεινής και για την προστασία της δημόσιας υγείας σε όλες τις πιάτσες και τους χώρους χρήσης της Δυτικής Αττικής.

Άμεση πρόσβαση τοπικά σε όλα τα θεραπευτικά μοντέλα, ώστε να μπορεί το κάθε άτομο που κάνει χρήση να επιλέξει τι είναι πιο συμβατό με τη ζωή του, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα το αποφασίσει.

Μικρές τοπικές μονάδες υγείας (σταθερές ή κινητές) για ασφαλέστερη χρήση και την αποφυγή υπερδοσολογίας.

Να ανοίξει δημόσιος διάλογος για την απεγκληματοποίηση των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών και για τις νομοθετικές τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση της αποποινικοποίησης της ατομικής χρήσης.

Μαριανέλλα Κλώκα, Υποψήφια Β’ Δυτικής Αττικής με το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη

Πηγή: news247.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο