Μαριάνα Τσίχλη: Φοβούνται τους νέους γιατί μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση και το μνημονιακό συνεχές

Αναδημοσιεύσεις
18 Μάι, 2023

Συνέντευξη στο GenZ.gr

***

Η Μαριάνα Τσίχλη είναι μεγαλωμένη στο Μοσχάτο και εδώ και 12χρόνια κάτοικος της Νεάπολης Εξαρχείων στην Αθήνα. Απόφοιτη Νομικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ και πλέον δικηγόρος με περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας. Σήμερα εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Συμμετείχε στο μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, έχει υπάρξει ως μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΑΚ, παρούσα στο μεγάλο φοιτητικό κίνημα του 2006 – 2007 και στην έκρηξη της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008, στους πλειστηριασμούς για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, στα κινήματα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Είναι εν ενεργεία περιφερειακή σύμβουλος Αττικής. Τον Οκτώβριο του 2022, εξελέγη Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά.  Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής της, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να συνεισφέρει να ακουστεί τη φωνή των πολλών, με προσήλωση στη συλλογικότητα και στον αγώνα, αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στα κινήματα και στην πολιτική ζωή.

Κυρία Τσίχλη καλησπέρα. Για αυτούς που θα ήθελαν να σας γνωρίσουν λίγο καλύτερα, θα επιθυμούσαμε να μας περιγράψετε τον εαυτό σας σε τρεις προτάσεις.

Νέα εργαζόμενη, της πρώτης γενιάς των μνημονίων, που παλεύει να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα σε μια συνθήκη με μεγάλες δυσκολίες, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες. Σχεδόν δύο δεκαετίες στους κοινωνικούς αγώνες, απέναντι στις αντικοινωνικές πολιτικές και στον αυταρχισμό. Πρόθυμη να ακούω τους ανθρώπους, με σεβασμό, με αλληλεγγύη και με κατανόηση.

Γιατί θα πρέπει ένας νέος άνθρωπος που ίσως ψηφίζει για πρώτη ή δεύτερη φορά να ψηφίσει το κόμμα σας και κυρίως εσάς προσωπικά.

Οι νέοι και οι νέες σήμερα βιώνουν με τον πιο έντονο τρόπο τα αποτελέσματα της αντικοινωνικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται, και ιδιαίτερα την επιθετικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία. Καταδικάζονται στην ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλιστη και ελαστική εργασία. Δεκάδες χιλιάδες μεταναστεύουν,αδυνατώντας να ζήσουν αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Η νέα γενιά στη χώρα μας είναι η πιο μορφωμένη και ταυτόχρονα η πιο κακοπληρωμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και αυτό διαρκεί πάνω από μια δεκαετία. Αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμοι, με κορυφαίο παράδειγμα το έγκλημα στα Τέμπη, που όχι μόνο οδήγησε νέα παιδιά στο θάνατο, αλλά τους ζητούν και από πάνω να «βάλουν πλάτη» στην ίδια πολιτική. Την ίδια ώρα, επειδή η κυβέρνηση και τα μνημονιακά κόμματα δεν μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους, αφού η πολιτική τους είναι εχθρική, τους αντιμετωπίζουν με ακραίο αυταρχισμό και καταστολή, για να κάμψουν το ριζοσπαστισμό και τις διεκδικήσεις τους. Η νεολαία είναι τόσα χρόνια ο στόχος της ακραίας αστυνομικής βίας σε δρόμους, πλατείες, στα πανεπιστήμια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν θέλει να χαράξει μια άλλη πολιτική, γιατί κυρίως επιδιώκει να δώσει διαπιστευτήρια και να μην «τρομάξει» την εγχώρια και διεθνή οικονομική ελίτ. Είναι η πολιτική του, άλλωστε, και η εφαρμογή σκληρών μνημονιακών πολιτικών στο όνομα της αριστεράς, που γέμισε απογοήτευση την κοινωνία, εμπέδωσε την αντίληψη ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και έστρωσε το δρόμο για τον Μητσοτάκη.

Οι νέοι και οι νέες, αντί να απογοητευτούν και να απέχουν, θα ακουστούν ακόμη πιο δυνατά, αν στηρίξουν μαζικά με την συμμετοχή και την ψήφο τους τις αγωνιστικές δυνάμεις, την αριστερά που έρχεται σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές και είναι πρόθυμη να συγκρουστεί, τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που εδώ και τόσα χρόνια βρίσκονται στους δρόμους, ενάντια στη σκληρή καταστολή, στους αγώνες που κατάφεραν να πετύχουν μεγάλες νίκες. Ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στην αστυνομοκρατία, τις υποκλοπές, τους αγώνες για τα εργασιακά δικαιώματα, για την ισότητα και το σεβασμό, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, στους αντιφασιστικούς αγώνες.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη είναι μια τέτοια δύναμη. Γιατί υποστηρίζει τη ρήξη στο σήμερα και δεν επικαλείται μια «δευτέρα παρουσία», παραπέμποντας στο απροσδιόριστο μέλλον, αλλά κυρίως γιατί είναι μια δύναμη που ενώνει, δυνάμεις και ανθρώπους των κινημάτων και δεν διασπά.

Επιπλέον, η είσοδος του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη στη βουλή μπορεί να είναι κρίσιμη για να εμποδιστεί η ΝΔ του Μητσοτάκη να υφαρπάξει μια νέα αυτοδυναμία, που θα την ερμηνεύσει ως λευκή επιταγή για να εντείνει την επίθεση στο λαό και τη νεολαία. Η εξέλιξη αυτή εξαρτάται μόνο από το πόσα κόμματα θα καταφέρουν να είναι στη Βουλή και όχι από τη διαφορά των δύο πρώτων.

Από την πλευρά μου, δίνω τον αγώνα αυτό στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Σε όλη μου την πορεία, από τα φοιτητικά μου χρόνια στους αγώνες της νεολαίας, ως και σήμερα ως Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής και ως Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – ΑΑ, προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να συνεισφέρω για να ακουστεί η φωνή των πολλών, με προσήλωση στη συλλογικότητα και στον αγώνα, αλλά και στην ενίσχυση της παρουσίας των νέων και των γυναικών στα κινήματα και στην πολιτική ζωή. Η παρουσία νέων ανθρώπων, αλλά και νέων γυναικών στην πολιτική σκηνή μπορεί να ενισχύσει τη φωνή τους.

Βλέπουμε γενικά στους λόγους των πολιτικών αρχηγών, κυρίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αναφέρονται συχνά στη νέα γενιά. Ωστόσο η νέα γενιά τείνει να είναι αρκετά αρνητική προς την πολιτική. Πως πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να τους κάνετε να ενδιαφερθούν, να πάνε στις κάλπες και να σας στηρίξουν.

Η απογοήτευση της νέας γενιάς δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται. Που απαξιώνουν το παρόν και το μέλλον των νέων, που, την ίδια στιγμή που ένας νέος αγωνιά για το πώς θα επιβιώσει, για το πού θα μείνει αν χρειαστεί να σπουδάσει σε άλλη πόλη, για το αν θα βρει δουλειά που να μην έχει μισθό πείνας, ο Πρωθυπουργός κοροϊδεύει τους νέους με … «δώρο» 150 ευρώ ενόψει των εκλογών. Όμως και τα υπόλοιπα κόμματα της «μνημονιακής αντιπολίτευσης» δεν δίνουν άλλη προοπτική, ούτε άσκησαν διαφορετική πολιτική ως κυβερνήσεις, επομένως ενισχύουν την αντίληψη ότι «όλοι είναι ίδιοι», εντείνοντας την απογοήτευση. Η απογοήτευση από την πολιτική οφείλεται, επομένως, πιστεύω στο ότι οι νέοι και οι νέες νιώθουν ότι κανείς δεν ακούει, ότι κάθε προεκλογική υπόσχεση είναι ψεύτικη, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεν απασχολούν κανέναν.

Σε αυτές τις εκλογές η κυβέρνηση φρόντισε να αποκλείσει 220.000 νέους που δουλεύουν σαιζόν και θα βρίσκονται μακριά από τον τόπο που μένουν. Παρότι έγκαιρα το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη κατέθεσε τροπολογία για να δοθεί δυνατότητα ψήφου σε αυτούς τους νέους και νέες εργαζόμενους/ες εκεί που θα δουλεύουν, η κυβέρνηση δεν την έφερε καν για συζήτηση στη Βουλή. Σε αυτόν τον αποκλεισμό, με την απραξία τους, κατ’ ουσίαν συναίνεσαν και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δείχνουν στους νέους και τις νέες απαξίωση με κάθε τρόπο και αυτό γιατί ξέρουν ότι απορρίπτουν τις πολιτικές τους και είναι οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους για να σταματήσουν το σύστημα Μητσοτάκη.

Όμως, με την αποχή και την απόσυρση δεν τιμωρούνται αυτά τα πρόσωπα, αυτά τα κόμματα και αυτές οι πολιτικές. Αντίθετα, είναι βασικός στόχος τους να απογοητεύσουν τους νέους και να τους στείλουν στην αποχή. Να μην τους κάνουμε τη χάρη. Πιστεύουμε ότι το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη έχει μια φωνή και ένα πρόγραμμα που έχει δώσει έμφαση στα ζητήματα και τα προβλήματα των νέων, στην καθημερινότητα και το εργασιακό τους μέλλον, στα ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών, στις ανησυχίες της νέας γενιάς για την ισότητα των γυναικών και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στην αντιφασιστική πάλη και τον αγώνα κατά του ρατσισμού και μπορεί να εκπροσωπήσει το ριζοσπαστισμό και τα δίκαια αιτήματά τους για την ανατροπή αυτού του σκηνικού φτώχειας, ερήμωσης, και αυταρχισμού.

Τι διαφορετικό θεωρείτε ότι έχετε, όντας νέα ηλικιακά πολιτικός, θετικό και αρνητικό σε σχέση με τους παραδοσιακούς πολιτευτές που είναι κυρίως ηλικιακά μεγαλύτεροι.

Πρώτα απ’ όλα δεν θεωρώ τον εαυτό μου «πολιτικό». Αν αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως κάτι διακριτό, ως επαγγελματία της πολιτικής, όπως συμβαίνει κυρίως στα συστημικά κόμματα, θεωρώ πως έχεις ήδη κάνει ένα μεγάλο λάθος. Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως συνεχή αγώνα, κυρίως στο κίνημα, αλλά και τη συλλογικότητα ως πολιτική ταυτότητα και ως τρόπο ζωής. Με βάση τον συστημικό τρόπο αντίληψης της πολιτικής, το «αρνητικό» είναι η έλλειψη προσβάσεων, χρηματοδοτών κάθε λογής και μηχανισμών εξαρτήσεων, που συνήθως αναδεικνύουν τα πρόσωπα στα κόμματα εξουσίας. Αυτό για εμάς είναι φυσικά προσόν και στοιχείο της πολιτικής μας ταυτότητας.

Πιστεύω ότι το γεγονός ότι ως νέα εργαζόμενη, που παλεύω για να ζήσω και να τα βγάλω πέρα στη μνημονιακή Ελλάδα, μου δίνει μια οπτική για τα πράγματα που είναι πολύ πιο κοντά στον κόσμο που η αριστερά θέλει να εκπροσωπήσει, από ό,τι οι παραδοσιακοί «πολιτικοί». Δεν θεωρώ ότι είμαι διαφορετική από όλους και όλες όσους και όσες αγωνίζονται και παλεύουν για να ακουστεί η φωνή τους, ιδιαίτερα τους νεότερους και τις νεότερες.

Σήμερα, εργάζομαι στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αποφοίτησα από τη Νομική Αθήνας το 2010 και εργάστηκα στον ιδιωτικό τομέα για δέκα χρόνια. Ξέρω καλά τι σημαίνει άσκηση στη δικηγορία, αλλά και τι σημαίνει να είσαι νέα δικηγόρος, ένας κλάδος που μαστίζεται από τους μισθούς – χαρτζιλίκι, την αυτασφάλιση που εξανεμίζει το μισθό, εξαντλητικά ωράρια. Για εμάς, η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Ούτε προσωπική ανέλιξη. Είναι μάχη και καθημερινός αγώνας για μια καλύτερη ζωή για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας που ζει την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Το να γνωρίζεις από πρώτο χέρι τα προβλήματα που πραγματικά αντιμετωπίζει ένας εργαζόμενος, πολλώ μάλλον μια γυναίκα εργαζόμενη, νομίζω βοηθάει σε αυτό.

Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στην λεγόμενη Generation Z στο δρόμο για τις κάλπες;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να σας στείλει στο σπίτι σας, να σας στείλει στην αποχή, να σας απογοητεύσει για να μην ενοχλείτε. Ξέρει πολύ καλά ότι ο ριζοσπαστισμός και οι αγώνες των νέων είναι σοβαρός κίνδυνος. Φοβούνται τους νέους γιατί μπορούν να προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση και το μνημονιακό συνεχές.

Να μην τους κάνετε τη χάρη να απέχετε. Μαζική συμμετοχή και στήριξη αγωνιστικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων. Σας καλούμε να στηρίξετε ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, που το ενδεχόμενο να είναι στη Βουλή με μεγάλη δυναμική και σημαντικό αριθμό βουλευτών και βουλευτριών, έχει προκαλέσει φόβο στην ολιγαρχία και το χορό των μνημονιακών κομμάτων. Γι’ αυτό και στοχοποιείται και έχουν εξαπολύσει επιχείρηση τρομοκρατίας και διαστρέβλωσης των θέσεών του, με τη δαιμονοποίηση και την ταύτιση με βιβλικές καταστροφές! Η μαζική στήριξη του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα δώσει δύναμη στη φωνή των αγώνων της κοινωνίας και της νεολαίας και θα ενοχλήσει την οικονομική και πολιτική ελίτ.

Έχοντας υπάρξει σε διαδηλώσεις και σε συνελέυσεις, έχοντας συζητήσει με τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας, που καλούνται να ψηφίσουν για το μέλλον τους, τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στη νέα γενιά, στην Generation Z;

Δεν υπάρχουν κλειστοί δρόμοι, ούτε μονόδρομοι. Η δική μας γενιά, αλλά και οι επόμενες, έσπασαν τη λογική των μονόδρομων και έκαναν όσους δεν έμαθαν να μας σέβονται, να μάθουν να μας φοβούνται. Με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, με τον Δεκέμβρη του ’08, με τις πλατείες και τη συντριπτική πλειοψηφία του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στις νέες γενιές. Αλλάξαμε τους συσχετισμούς και γράψαμε μια ιστορία αγώνων που ανέτρεψε πολιτικές.

Το ίδιο έχουν ήδη κάνει και οι σημερινές γενιές μαθητών και φοιτητών, με το μπλοκάρισμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, την υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση, τη Νέα Σμύρνη, την αντίσταση στην νεοναζιστική ακροδεξιά στη Σταυρούπολη, τη γιορτή της καταδίκης της νεοναζιστικής ΧΑ στο Εφετείο, το βροντερό «φτάνει πια» μετά το έγκλημα στα Τέμπη και τόσα άλλα. Με μεγάλο κόστος και αυταπάρνηση. Όλοι και όλες μας δείχνουμε ότι τους δρόμους τους ανοίγουμε εμείς με τους αγώνες μας, ιδίως οι νέοι και οι νέες, που κρατάνε στα χέρια τους το μέλλον και τη ζωή τους, αρκεί να συνειδητοποιούν τη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης.

Η μεγαλύτερη ήττα μας θα είναι να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, από την ερήμωση, την μετανάστευση, την εργασιακή ανασφάλεια, την φίμωση και το φόβο. Γίνεται κι αλλιώς. Αυτό θέλουμε να εκπροσωπήσουμε, τη ρήξη με τους μνημονιακούς και νεοφιλελεύθερους μονοδρόμους, τη ρήξη με το αυταρχικό κράτος. Την δυναμική ενός μεγάλου κι ενωμένου κοινωνικού κινήματος, για ζωή με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, με ελευθερίες.

Σε μία περίοδο κρίσης στον καλλιτεχνικό χώρο με την υποβίβαση των πτυχίων και το προεδρικό διάταγμα, τι απαντάει το ΜεΡα 25 Συμμαχία για την Ρήξη στους καλλιτέχνες, οι οποίοι βλέπουν τα όνειρά τους να διαλύονται;

Οι δυνάμεις που συναποτελούν το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη ρήξη, το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα – ΑΑ, ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες, από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν στο πλευρό των καλλιτεχνών στον αγώνα τους για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και για την εργασιακή τους προοπτική. Πολλοί και πολλές καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που βρέθηκαν στον αγώνα αυτό δίνουν σήμερα τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

Ο αγώνας των καλλιτεχνών ενάντια στο ΠΔ 85/2022 είναι εμβληματικός. Και αυτό, όχι μόνο επειδή έφθειρε και εξέθεσε την κυβέρνηση, που θέλησε ύπουλα να υποβαθμίσει την επαγγελματική αναγνώριση μιας τόσο πολυπληθούς κατηγορίας εργαζόμενων, που, παρά τις σπουδές τους, θέλησε να αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι λυκείου. Αλλά και γιατί πέτυχε να συσπειρώσει και να βρει την αλληλεγγύη και τη στήριξη πολύ διευρυμένων στρωμάτων της κοινωνίας. Άνοιξε, έτσι, στην δημόσια συζήτηση το ευρύτερο ζήτημα των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στο χώρο της τέχνης, που σοβείται και αυτός από την έλλειψη κατοχύρωσης στο μισθό, την ασφάλιση, τα ωράρια, αλλά και φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρενοχλήσεων.

Από την πλευρά μας, όπως και πριν τις εκλογές, έτσι και μετά, θα σταθούμε υπερασπιστές των δίκαιων αιτημάτων των καλλιτεχνών και υπερασπιστές της ίδιας της τέχνης, που έχει μπει η ίδια στο στόχαστρο από μια κυβέρνηση, αλλά και συνολικά μια πολιτική, που μισεί τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του εργάζονται για αυτόν. Γιατί, εκτός των άλλων, η τέχνη και ο πολιτισμός είναι ζωή, είναι ανάσα για όλη την κοινωνία.

Τι κοινό πιστεύετε ότι έχετε με την νέα γενιά, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αυτή τη στιγμή κατεβαίνουν στους δρόμους ενάντια στο Νόμο ΚΧ και σε κάθε προσπάθεια διάλυσης των πτυχίων τους;

Από τα φοιτητικά μου χρόνια, ήμουν ενεργή στο φοιτητικό κίνημα και στο φοιτητικό σύλλογο της Νομικής. Έζησα τις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις του 2006-2007 ενάντια τότε στο νόμο – πλαίσιο Γιαννάκου, που αποτέλεσαν μια κορυφαία στιγμή του φοιτητικού κινήματος, εμπόδισαν την ψήφιση του τότε νόμου – πλαίσιο, ανέτρεψαν την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και τις διαγραφές φοιτητών και φοιτητριών και φρέναραν για χρόνια τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα πανεπιστήμια. Μια επίθεση που συνεχίζεται και κορυφώνεται σε ένταση σήμερα, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την Κεραμέως που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στο δημόσιο πανεπιστήμια και το φοιτητικό κίνημα.

Όμως, με τη γενιά αυτή δεν με συνδέουν μόνο μνήμες. Ως νομικός και ενεργή στο κίνημα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, είδα από πρώτο χέρι την ακραία καταστολή που δέχθηκαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που αγωνίστηκαν για να πάει στον κάλαθο των αχρήστων ο νόμος ΚΧ, η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα πειθαρχικά, οι διαγραφές φοιτητών, οι ηλεκτρονικές εκλογές, η Ε.Β.Ε.

Σταθήκαμε αλληλέγγυοι/ες και συμμέτοχοι/ες στον αγώνα της νεολαίας, που χτυπήθηκε βάναυσα στους δρόμους και στα πανεπιστήμια και ιδίως στο ΑΠΘ με τον Πρύτανη των ΜΑΤ, Παπαϊωάννου, και αντιμετώπισε σκευωρίες και αναίτιες συλλήψεις και διώξεις – πρόκληση. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να διακινδυνεύσει ζωές τραυματίζοντας σοβαρά νέους και νέες, όπως το φοιτητή του ΑΠΘ Γιάννη Ντουσάκη.

Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος, ήταν και είναι ένας αγώνας όλων. Αγώνας δικός μας, που ξέρουμε ότι αν περάσει αυτός ο αυταρχισμός στο πανεπιστήμιο, σειρά θα έχουν και οι τελευταίες ελευθερίες όλης της κοινωνίας. Ότι η υπεράσπιση του δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου είναι υπόθεση όλων. Η νίκη του φοιτητικού κινήματος επί της πολιτικής Μητσοτάκη ακόμη εμπνέει όλη την κοινωνία, είναι απόδειξη και ελπίδα ότι απέναντι στην πιο σκληρή καταστολή, μπορεί να νικήσει! Γι’ αυτό και χρωστάμε πολλά σε αυτούς τους νέους και τις νέες, που στάθηκαν άφοβα μπροστά στα ΜΑΤ, τους πρόθυμους Πρυτάνεις, που έσπασαν πρώτοι με τις διαδηλώσεις τους τον χουντικής έμπνευσης νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Ταυτιζόμαστε και εμπνεόμαστε από τους αγώνες τους.

Ως γυναίκα στο χώρο της πολιτικής θεωρείται ότι σας έχει συμβεί να σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά, να σας υποβιβάζουν ή να μην “σας παίρνουν στα σοβαρά”; Κι αν ναι πώς απαντάτε σε παρόμοιες συμπεριφορές;

Είναι βέβαιο ότι μια γυναίκα, και στο χώρο της πολιτικής, αλλά και παντού στο δημόσιο χώρο, στη δουλειά, στην καθημερινότητα, αντιμετωπίζει πολλαπλά εμπόδια, από την προκατάληψη και τις διαδεδομένες σεξιστικές αντιλήψεις, έως και τις απειλές. Πολύ συχνά αντιμετωπίζεται ως λιγότερο «σοβαρή», ή πολύ χειρότερα, ως συμπληρωματική παρουσία, η μια «αισθητική προσθήκη». Τέτοια αντιμετώπιση έχω δεχτεί κι εγώ και πάντα η ασπίδα μου ήταν η συλλογικότητα. Χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να σπάσει η πατριαρχική και σεξιστική κουλτούρα, που όχι μόνο είναι διαχρονική, αλλά ενισχύεται από τους κρατούντες, ιδίως κυβερνήσεις όπως η τωρινή που επενδύει σε οπισθοδρομικά και σοβινιστικά αντανακλαστικά. Είναι ανατριχιαστικό ότι ακόμη και η γυναίκα Υπουργός Παιδείας δεν δίστασε να χρηματοδοτήσει «εκπαιδευτικό υλικό» που αναπαρήγαγε την θεωρία του αγέννητου παιδιού, σε μια περίοδο που το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους απειλείται σοβαρά έως και στις ΗΠΑ.

Όμως οι γυναίκες με τους αγώνες μας έχουμε γίνει ορατές και έχουμε καταφέρει να βάλουμε το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας ψηλά στην πολιτική συζήτηση. Η σεξιστική κουλτούρα είναι βίωμα, είναι αντίληψη, είναι πρακτική που αναπαράγεται μέσα από μια σειρά μηχανισμών και δεν είναι εύκολο να αλλάξει, αλλά μπορεί να σπάσει μέσα από τους αγώνες και την ενίσχυση της φωνής και της παρουσίας των γυναικών στη Βουλή, στην πολιτική και παντού.

Μαριάνα Τσίχλη, Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, Υποψήφια βουλεύτρια Α’ Αθηνών με το ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

Πηγή: genz.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο