Μαρία Απατζίδη στην Kontranews: Να αφαιρέσουμε τις αιτίες των πυρκαγιών

Αναδημοσιεύσεις
29 Ιούλ, 2022

Οι πυρκαγιές που έκαψαν για πολλοστή φορά την Πεντέλη οφείλονται στο ότι δεν δόθηκε η μάχη όταν έπρεπε, δηλαδή όχι την τελευταία στιγμή, όταν είναι πια πολύ αργά, αλλά τον προηγούμενο χειμώνα. Με αντιπυρικές ζώνες, με μάζεμα των καύσιμων υλικών και βεβαίως με τις προσλήψεις τόσο πυροσβεστών όσο και τοπικών δασοφυλάκων. Από τις 27 Ιουνίου ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος Κλέων Γρηγοριάδης είχε θέσει στους αρμόδιους Υπουργούς το ζήτημα της ετοιμότητας, εφιστώντας την προσοχή τους στους καθαρισμούς των δασών, στις προσλήψεις πυροσβεστών και στις μονιμοποιήσεις εποχικών. Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς είχε βεβαιώσει ότι υπήρχε η προετοιμασία, για να μην επαναληφθούν οι περσινές καταστροφές. Στην πράξη, όμως, η κυβέρνηση αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστη και μάλιστα σε μία ημέρα που δεν υπήρχαν μεγάλες θερμοκρασίες. Δεν μπορεί να γίνει επίκληση στη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή», καθώς δεν υπήρχαν ιδιαίτερες μετεωρολογικές συνθήκες, εκτός από την ένταση των ανέμων, το οποίο, όμως, είναι ένα ανέκαθεν συχνότατο φυσικό φαινόμενο που δεν συνδέεται με τις κλιματικές εξελίξεις των τελευταίων ετών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συνεχίσει μια διαδικασία που είδαμε σε όλες τις κυβερνήσεις του μνημονιακού τόξου να αποψιλώνουν τη δασοπροστασία και την πυροπροστασία. Είχαμε φτάσει στο σημείο οι Αύρες να χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν τους εποχικούς πυροσβέστες που ζητούσαν τη μονιμοποίησή τους. Έστω και τώρα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα να προβεί η κυβέρνηση στις προσλήψεις και μονιμοποιήσεις που απαιτούνται, ώστε να μην ξαναζήσουμε τις καταστροφές που είδαμε στην Πεντέλη και πέρσι στη Βόρεια Εύβοια. Ταυτόχρονα, χρειάζεται οι καμένες εκτάσεις να οριστούν ως αναδασωτέες και να απαγορευτεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αυτές. Γιατί άσχετα από το αν είναι αιτία για τις πυρκαγιές ο εμπρησμός ή τα ατυχήματα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως πολιτεία είναι να άρουμε απολύτως τα κίνητρα για εμπρησμούς. Ως ΜέΡΑ25 έχουμε καταθέσει τροπολογία, να απαγορεύεται για τουλάχιστον τριάντα έτη η οποιαδήποτε χρήση εκτάσεων που βρίσκονται πάνω σε καμένα δάση, είτε πρόκειται για ανεμογεννήτριες, είτε για οικοπεδοποίηση, είτε για οικοδόμηση ξενοδοχείων, είτε για εξορύξεις, για τουρισμό κ.ο.κ. Η τροπολογία μας δεν έχει γίνει δεκτή από την κυβέρνηση και αυτό φανερώνει ενοχή.

βουλευτικές μάχες, για να δοθούν οι αποζημιώσεις που χρειάζονται σε όσους κατοίκους των πληγεισών περιοχών είδαν να χάνονται σε μια νύχτα οι περιουσίες τους λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας. Και δεν εννοούμε κάποιο «pass»-κοροϊδία, αλλά για μια σοβαρή αποζημίωση που αναλογεί στο μέγεθος της καταστροφής. Δυστυχώς, η κυβέρνηση επένδυσε στην καταστολή και την άμυνα, όχι στους δασοφύλακες και τους πυροσβέστες. Τα δάση και ο φυσικός πλούτος, αλλά και ο υλικός πλούτος των απλών πολιτών είναι αδιάφορα για την κυβέρνηση. Πρέπει να δώσουμε μάχες σε χρόνο ανύποπτο, τον χειμώνα και την άνοιξη, όχι τελευταία στιγμή, όταν ένα μέτωπο έχει ήδη φουντώσει. Γιατί όταν φτάνουμε στην τελευταία στιγμή, όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και να κάνουν οι πυροσβέστες, δεν επαρκούν, σε περίπτωση που έχουν φουντώσει οι φλόγες και έχει διευρυνθεί το μέτωπο της φωτιάς. Για αυτό χρειάζεται κάθε χρονιά ήδη από το φθινόπωρο και τον χειμώνα να γίνεται ο σχεδιασμός για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών, τις διανοίξεις αντιπυρικών περιοχών και για τη συνεργασία τοπικών δασοφυλακών με την πυροσβεστική.

Μαρία Απατζίδη, Βουλεύτρια Α’ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Πηγή: kontranews.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο