Μαρία Απατζίδη: Επιτακτικά μέτρα για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
29 Απρ, 2020

Θέμα: Επιτακτικά μέτρα για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Πληροφορούμαστε από επιστολή του Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Λαυρίου «Ο Ερμής» της 28 ης Απριλίου 2020 ότι για όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν διακόψει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους ή πλήττονται λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν τα κάτωθι μέτρα με χρονοδιάγραμμα έως Μάιο του 2020:

1. Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η. για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30 Απριλίου και εξόφλησή τους έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

2. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές, καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000,00 Ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.

3. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπορεύματα για τη σεζόν Άνοιξη- Πάσχα.

4. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμη μετά τη λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 24 άτοκες δόσεις. Τέλος, να μη γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».

5. Τη μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία.

6. Τον εκσυγχρονισμό του καθορισμού και της λειτουργίας των ΚΑΔ με δυνατότητα άμεσων και τεκμηριωμένων τροποποιήσεων από τις επιχειρήσεις.

7. Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων).

8. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

9. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (5%).

10. Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%). Την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για φέτος, δεδομένου άλλωστε ότι στόχος όλων είναι η επιβίωση και όχι η κερδοφορία.

11. Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση κατά 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.

12. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως το τέλος του 2020.

13. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι προτίθενται να κάνουν για την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, η οποία αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε
όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις νέες δύσκολες συνθήκες που έχουν ήδη πλήξει την
τοπική αγορά; Για την τόνωση της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας, ώστε να υπάρξει συντονισμένη και
στοχευμένη ανταπόκριση, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την
εξάπλωση του κορονοϊού;

Η ερωτώσα βουλευτής

Μαρία Απατζίδη

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο