Μαρία Απατζίδη: «Αντιμετώπισα ρατσιστικές νοοτροπίες, αλλά αυτό με έκανε να πεισμώσω και να αγωνίζομαι για τους ευάλωτους»

Αναδημοσιεύσεις
19 Μάι, 2023
– Κα Απατζίδη, η εκλογή σας τον Ιούλιο του 2019 στα βουλευτικά έδρανα, σε ηλικία 29 μόλις ετών, σας βρήκε να εργάζεστε σε κατάστημα. Περιμένατε εκείνη την περίοδο ότι θα εκλεγείτε ή αποτέλεσε για εσάς μεγάλη έκπληξη;

Θα μπορούσε κάποιος να είχε εκπλαγεί στη θέση μου. Είχα, όμως, εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Έβαλα υποψηφιότητα για να εκπροσωπήσω ανθρώπους σαν εμένα, τους εργαζόμενους, τους νέους. Επειδή ήξερα τι σημαίνει να δουλεύεις 12ωρα από τα 18 σου, ήθελα να αγωνιστώ στη Βουλή για αυτούς τους ανθρώπους της εργασίας. Το ΜέΡΑ25 μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία και την αξιοποίησα, γιατί πιστεύω στην πολιτική της ρεαλιστικής ανυπακοής και της ρήξης. Στα 4 χρόνια που ήμουν στη Βουλή αντιστάθηκα με κάθε τρόπο στα νομοθετήματα που πρότεινε η κυβέρνηση, όπως στον νόμο Χατζηδάκη που καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα. Τώρα κατεβαίνω και πάλι ως υποψήφια βουλευτής, για να καταργήσουμε άμεσα αυτά τα νομοθετήματα και να φτιάξουμε έναν δίκαιο κόσμο για τους εργαζόμενους.

– Η καταγωγή σας από την πρώην Σοβιετική Ένωση σας δημιούργησε δυσκολίες τα πρώτα χρόνια; Πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίσατε ρατσισμό στην Ελλάδα;

Όπως όλοι όσοι ανήκουμε σε μία μειονότητα αντιμετώπισα ρατσιστικές νοοτροπίες. Αυτό με έκανε να πεισμώσω και να πιστέψω ότι πρέπει με κάθε τρόπο να υπερβούμε αυτές τις καταστάσεις. Στη Βουλή αγωνίζομαι διαρκώς και για τους Πόντιους, για θέματα με μεγάλο συμβολισμό, όπως η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά και θέματα καθημερινά, όπως τα ποντιακά δάνεια. Αγωνίζομαι όμως και για όλους τους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, γιατί είχα την εμπειρία του να ανήκω σε μία μειονότητα.
– Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών σήμερα όπως τα ζείτε;

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι δυσβάστακτες. Και όλα αυτά τα λεφτά του ιδρώτα του ελληνικού λαού πάνε στις τσέπες 4 ολιγαρχών και της εταιρείας CVC. Για αυτό ως ΜέΡΑ25 θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και θα δημιουργήσουμε ενιαία δημόσια ΔΕΗ. Ο πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα οι μισθοί να μη φτάνουν μετά τον μισό μήνα. Για αυτό χρειάζεται αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Τα σούπερ μάρκετ αισχροκερδούν, θα θεσπίσουμε, λοιπόν, αυστηρό έλεγχο και συγκρίσεις χονδρικής και λιανικής τιμής. Η μεγάλη απόσταση θα τιμωρείται. Η διάλυση της υγείας με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της έχει φέρει τον λαό στην απελπισία. Για αυτό χρειάζεται να ανακτήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της και να κάνουμε μαζικές προσλήψεις ιατρών και νοσοκόμων. Πού θα βρούμε τα λεφτά; Μα θα σταματήσουμε να επιδοτούμε τους ολιγάρχες και τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης επί τέσσερα χρόνια.
– Γιατί με το ΜΕΡΑ 25 και το Γιάννη Βαρουφάκη και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ;

Σήμερα το ΜέΡΑ25 είναι το μoναδικό κόμμα που ταυτοχρόνως είναι κόμμα αρχών, αλλά και προτείνει συγκεκριμένες αντιπροτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Αυτή είναι η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΚΕ. Διαφέρουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί για εμάς η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Θέλουμε να κυβερνήσουμε για να σωθεί ο ελληνικός λαός, για να έλθει ανεξαρτησία και ευημερία. Για να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί, να υπάρχει φτηνό ρεύμα, να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, να πέσει ο ΦΠΑ στο 15%. Με μία λέξη, για να ανασάνει ο κόσμος που υποφέρει. Μόνο για να εφαρμόσουμε αυτές τις πολιτικές θέλουμε να κυβερνήσουμε. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε οι καρέκλες ούτε τα υπουργικά αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα, όμως, όσο είμαστε αντιπολίτευση, καταθέτουμε συνεχώς συγκεκριμένες προτάσεις και τροπολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, ακόμη και εντός του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν περιμένουμε κάποια μακρινή σοσιαλιστική Δευτέρα Παρουσία, όπως το ΚΚΕ, του οποίου ασφαλώς σεβόμαστε την ιστορία. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένοι λόγοι που το ΜέΡΑ25 είναι μοναδικό και αναντικατάστατο σε σχέση με τα άλλα κόμματα της αριστεράς, ο κυριότερος από τους οποίους είναι ο συνδυασμός ρήξης και ρεαλισμού.
– Η εξαγγελία για το πρόγραμμα «Δήμητρα», ενός δηλαδή δημόσιου συστήματος δωρεάν ψηφιακών συναλλαγών σε ευρώ, δημιούργησε απορία και φόβο σε μία μεγάλη μερίδα Ελλήνων. Τελικά μήπως ήταν λάθος κίνηση έστω κι αν εννοούσατε κάτι διαφορετικό από αυτό που οι περισσότεροι κατάλαβαν;

Δεν έχει γίνει κάποια ιδιαίτερη κίνηση εκ μέρους μας, το «Δήμητρα» αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματος του ΜέΡΑ25 ήδη από το 2019 και έχει εξηγηθεί στη Βουλή από το 2020. Απλώς οι συστημικοί δημοσιογράφοι που επί χρόνια το αγνοούσαν επιδεικτικά τώρα θεώρησαν για τους δικούς τους λόγους ότι με μια ορισμένη επικοινωνιακή και μάλιστα συκοφαντική διαχείριση θα το καταστήσουν όπλο στην ενδομνημονιακή μάχη της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας δεν χρειάζεται κανένας φόβος. Το «Δήμητρα» δεν είναι νόμισμα, είναι μία πλατφόρμα. Είναι μία δημόσια δωρεάν πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ευρώ που δίνει διέξοδο σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών το οποίο «χτίζεται» πάνω στο taxisnet, όπου μπορεί να μπαίνει ο καθένας με το ΑΦΜ του.
Ο σκοπός της Δήμητρας είναι να γλιτώσουν οι πολίτες από τα χαράτσια των τραπεζών που λειτουργούν ως μεσάζοντες, τα οποία έχουν φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος. Το «Δήμητρα» προσφέρει ελευθερία στην πολιτεία για στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής προς ευάλωτους. Επίσης, λειτουργεί ως ταμιευτήριο για τους πολίτες για τις αποταμιεύσεις τους. Ενισχύει την εγχώρια παραγωγή και προστατεύει τους πολίτες έναντι οποιασδήποτε τραπεζικής κρίσης. Είναι ένα παραπάνω εργαλείο, που θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν ελεύθερα, εντός του ευρώ, ενώ δεν θα το χρησιμοποιεί όποιος δεν θέλει.
– Μέσα από τις παρεμβάσεις σας ασκείτε έντονη και συχνά σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση. Θα ήθελα να ρωτήσω αν την ίδια στιγμή βλέπετε και κάποια θετικά επιτεύγματα, όπως είναι για παράδειγμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους.

Χρήσιμα εργαλεία, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι καλά ή κακά, ανάλογα με το πώς τα χρησιμοποιείς, για το όφελος των δανειστών και της ολιγαρχίας ή για το όφελος του λαού. Οι ψηφιακές πλατφόρμες της κυβέρνησης χρησιμοποιούνται για να δίνονται δελτία, που εξευτελίζουν τον ελληνικό λαό, θυμίζοντας μέρες Κατοχής και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος. Ως ΜέΡΑ25 προτείνουμε ψηφιακά συστήματα, όπως το «Δήμητρα», ως μέσα για άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τους πιο αδύναμους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα συστημικά μίντια των ολιγαρχών που δοξάζουν τις πλατφόρμες του κ. Πιερρακάκη δαιμονοποιούν τα δικά μας ψηφιακά συστήματα με αβάσιμο τρόπο.
– Αν και έχετε εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά, έχετε έντονη κοινοβουλευτική δράση.  Ποιο είναι το όραμά σας για την Ανατολική Αττική αν οι πολίτες ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό σας;

Ζω στην Ανατολική Αττική, τη νοιάζομαι, και έχω ως όραμά μου την ποιοτική ζωή των κατοίκων.

Η δράση μου γίνεται με ερωτήσεις στη Βουλή όπου έχω κάνει πάνω από 700 με κύριο θέμα την Ανατολική Αττική. Αλλά αγωνίζομαι επίσης με τον λόγο μου, με κείμενα, με πράξεις, με επικοινωνίες και διαμεσολαβήσεις, καθώς και κινηματικά.

Το όραμά μου για την ποιοτική ζωή των κατοίκων έχει ορισμένους βασικούς και απαραίτητους άξονες:

α) Την αποφυγή οικολογικών καταστροφών και υποβάθμισης. Πρέπει να αποτρέψουμε πάση θυσία οικολογικές υποβαθμίσεις, επειδή η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες αντί για τους κατοίκους. Το κυριότερο με το οποίο ασχοληθήκαμε είναι το θέμα του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Όπως και στην περίπτωση του «τσιμεντώματος» του Ρέματος της Ραφήνας, που καταδεικνύουμε τα προβλήματα που επιφέρει σε όλη την περιοχή. Με απασχολούν πολύ τα μέτρα πυροπροστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μάλιστα τους ανύποπτους μήνες του χειμώνα και των αρχών της άνοιξης και θα συνεχίσω να επιμένω σε αυτά, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ τις τραγωδίες του παρελθόντος. Αναδεικνύουμε, όμως, δυναμικά τα προβλήματα των πυρόπληκτων κατοίκων, που οι κυβερνήσεις θέλουν να ξεχάσουν. Θα επιδιώξουμε επίσης λύση για τα αδέσποτα.

β) Ο δεύτερος άξονας είναι η ασφάλεια. Επισημαίνουμε τα κρούσματα αύξησης της εγκληματικότητας και ζητούμε τη μέριμνα των κυβερνώντων, για να μη νιώθει κανένας πολίτης πουθενά στην Ανατολική Αττική εγκαταλειμμένος.

γ) Ως προς την εκπαίδευση, εντοπίζουμε ποιες περιοχές δεν έχουν λύκεια και κάνουμε αγώνα για αυτό, ώστε να μην προβληματίζονται οι οικογένειες με εφήβους.

δ) Στην υγεία, δίνουμε αγώνα για ένα Γενικό Νοσοκομείο στην περιοχή. Αλλά και επισημαίνουμε διαρκώς όλες τις ελλείψεις προσωπικού σε ιατρικά κέντρα και θεραπευτήρια. Προτεραιότητά μας η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

ε) Θα αγωνιστούμε, τέλος, για την τόνωση της τοπικής οικονομίας, μεταξύ άλλων δίνοντας λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της αττικής υπαίθρου και φροντίζοντας για την επιβίωση των οινοπαραγωγικών μονάδων.

Οικολογία, ασφάλεια, εκπαίδευση, υγεία και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας είναι οι άξονες για μια καλή ποιοτική ζωή στην Ανατολική Αττική.
Πηγή: taprosopa.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο