Μανιφέστο για μια αδέσμευτη Ευρώπη στον πυρήνα του Νέου Διεθνούς Κινήματος Αδεσμεύτων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
07 Ιούν, 2022

Σε συνέχεια της ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, το DiEM25-ΜέΡΑ25 καταθέτει:

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΥΡΩΠΗ

ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ

Οι στρατιωτικές συμμαχίες προσφέρουν προστασία από την ανασφάλεια που οι ίδιες προκαλούν. Κάθε φορά που στρατιωτική συμμαχία επεκτείνεται, ή ιδρύεται, προκαλεί την επέκταση, ή την ίδρυση, αντίπαλης στρατιωτικής συμμαχίας. Ακολουθεί δίνη γενικευμένης ανασφάλειας, εξοπλισμών, ακόμα και πολέμων. Το μεγάλο ψέμα που λένε οι ολιγάρχες σε λαό επί του οποίου θέλουν να κυριαρχήσουν είναι ότι την ασφάλεια και την ειρήνη θα τις φέρει η ένταξη της χώρας στην στρατιωτική συμμαχία τους.

Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι περισσότερες χώρες που προέκυψαν από την αποικιοκρατία και τον αντιφασιστικό πόλεμο αναγνώρισαν την παγίδα των στρατιωτικών συμμαχιών. Η Κούβα, η Ινδία, η Γιουγκοσλαβία, η Αίγυπτος, η Ζάμπια, αλλά και η Σουηδία, αρνήθηκαν να γίνουν πιόνια στην γεωπολιτική σκακιέρα του πυρηνικού παιγνίου ΗΠΑ-ΕΣΣΔ. Κατανόησαν ότι η ένταξη στα στρατιωτικά μπλοκ υπονόμευε την ειρήνη και μεγέθυνε την υποταγή στους ισχυρούς. Γνώριζαν ότι, μόνες τους, οι χώρες τους θα παρέμεναν απομονωμένες, ανίσχυρες να αντισταθούν στις πιέσεις και τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Για αυτό ίδρυσαν το πρώτο Κίνημα των Αδέσμευτων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρει τα ίδια κουρασμένα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και της ενίσχυσης του. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, από τη μία, δεν κάνει τίποτα για να καταστήσει τις χώρες αυτές περισσότερο ασφαλείς ενώ, από την άλλη, καθιστά την Ευρώπη περισσότερο εξαρτημένη από την ηγεμονική υπερδύναμη – τις ΗΠΑ – της οποίας τα κυρίαρχα συμφέροντα θέλουν μια Ευρώπη ακόμα πιο αντιδραστική, πιο ανασφαλή, φτωχότερη.

Η Διακήρυξη της Αθήνας έθεσε το πλαίσιο για το πώς ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να δρα ενωμένος ώστε να αποκλιμακώνει εντάσεις, να αποτρέπει και να σταματά τους πολέμους, να στέκεται στο πλευρό των θυμάτων των πολέμων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη δεν δικαιούται να κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ θύτη και θύματος αλλά, αντίθετα, υποχρεούται να στέκεται πάντα στο πλευρό των θυμάτων κάθε πολέμου, κάθε κατοχής και κάθε εποικισμού. Αυτό όμως προϋποθέτει πως η Ευρώπη θα απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ, και από κάθε στρατιωτικό μπλοκ, ώστε να συμμετάσχει στο Νέο Διεθνές Κίνημα Αδεσμεύτων που είναι απαραίτητο για την οικοδόμηση πλαίσιου διεθνούς ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους λαούς της Ευρώπης:

  1. Να κινητοποιηθούν ώστε η Ευρώπη να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο απαραίτητο για την Ειρήνη Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων
  2. Να διακηρύξουν την αλληλεγγύη μας προς κάθε θύμα πολέμων, διωγμών και φτώχειας – ανεξάρτητα χρώματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού θρησκείας, εθνότητας ή γλώσσας
  3. Να αναγνωρίσουν ότι η μέγιστη απειλή στην συλλογική μας ασφάλεια είναι η κλιματική καταστροφή και να εργαστούν για την εφαρμογή της Πράσινης Νέας Συμφωνίας για την Ευρώπη.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο