Μ. Κριθαρίδης στο ΑΠΕ: Τον κόσμο τον αφήνει παγερά αδιάφορο η «σκανδαλολογία»

Αναδημοσιεύσεις
12 Φεβ, 2023

Την άποψη ότι η «σκανδαλολογία» δεν αφορά τον πολύ κόσμο ενόψει των εκλογών εκφράζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης. Όπως σημειώνει, «τον κόσμο τον ενδιαφέρει πώς θα τα βγάλει πέρα με ένα πλαίσιο που είναι πραγματικά αβίωτο», ωστόσο κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί ως «εργαλείο», τη «διαπλοκή» για να «επιτύχει την λεηλασία που πραγματοποιεί σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας».

Σκληρή κριτική ασκεί όμως και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την απόφαση να μη συμμετάσχει στις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Όσον αφορά το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών ξεκαθαρίζει ότι το ΜέΡΑ25 δε θα στηρίξει «καμία κυβέρνηση», «αν δεν υπάρξει προεκλογικά μια προγραμματική συζήτηση για την διαμόρφωση ενός προγράμματος ρήξης με την ολιγαρχία».

«Εμείς προχωράμε με τις αγωνιστικές δυνάμεις της Αριστεράς. Με αυτές κι αυτούς που δεν συνθηκολόγησαν το 2015 και δεν πιστεύουν ότι η Ρήξη είναι αυταπάτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλη Κριθαρίδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την δημοσιογράφο Χριστίνα Βασιλάκη:

ΕΡ: Αυτές τις μέρες ψηφίστηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για τον εκλογικό αποκλεισμό των καταδικασμένων χρυσαυγιτών. Ποια είναι η θέση του ΜέΡΑ25;

ΑΠ: Η θέση μας είναι πως δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσουμε στη ηρωοποίηση του Κασιδιάρη ή οποιουδήποτε άλλου φασίστα εγκληματία από τη μία και στην θεσμοθέτηση επί της ουσίας της ανιστόρητης θεωρίας των δύο άκρων από την άλλη που υιοθετεί τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, με τρόπο καθαρό και χωρίς περιστροφές -όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή με το «παρών» του-, καταψηφίσαμε την διάταξη αυτή που θεωρούμε ότι ανοίγει επικίνδυνους ατραπούς για την δημοκρατία μας. Δεν είναι νομικός και δικαστικός ο δρόμος για τον περιορισμό των δηλητηριωδών ιδεών αυτών από την κοινωνία. Είναι πολιτικός, κοινωνικός και κινηματικός. Εκεί δηλαδή όπου η Κυβέρνηση που δήθεν κόπτεται τώρα για τον αποκλεισμό των νεοναζί από τη Βουλή, υιοθετεί καθημερινά την ακροδεξιά ατζέντα και ρητορική, ενώ καταστέλλει και το αντιφασιστικό κίνημα, διατηρώντας παράλληλα και ακροδεξιούς θύλακες στην ΕΛ.ΑΣ..

ΕΡ: Οδεύοντας προς τις εκλογές η δημόσια συζήτηση κινείται όλο και περισσότερο γύρω από νέα και παλιά σκάνδαλα, αποκαλύψεις για διαφθορά και αλληλοκατηγορίες για θεσμικές εκτροπές. Το ΜέΡΑ25 πως εκτιμά ότι θα επηρεάσουν αυτές οι σκληρές «μάχες» τον κόσμο που θα πάει να ψηφίσει;

ΑΠ: Σε μεγάλο βαθμό θεωρούμε πως τον κόσμο τον αφήνει παγερά αδιάφορο η «σκανδαλολογία». Όχι ότι δεν υπάρχουν σκάνδαλα. Υπάρχουν και πολύ σοβαρά μάλιστα και συνήθως ατιμώρητα. Αλλά επειδή τον κόσμο τον ενδιαφέρει πως θα τα βγάλει πέρα με ένα πλαίσιο που είναι πραγματικά αβίωτο για τους πολλούς, τις πολλές και τα πολλά. Και ιδιαίτερα για τους φτωχότερους και τους νεότερους που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την χώρα. Μέρος αυτού του πλαισίου πολιτικής είναι φυσικά και η διαφθορά και η διαπλοκή, όπως και οι θεσμικές εκτροπές ή ακόμα η καταστολή των κινημάτων και η χειραγώγηση της ενημέρωσης. Το κράτος, η Κυβέρνηση, η εξουσία, ιδιαίτερα η μνημονιακή, χρειάζονται όμως όλα αυτά τα «εργαλεία» για να επιτύχουν την λεηλασία που πραγματοποιούν για λογαριασμό της ολιγαρχίας δίχως σύνορα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι μετά και τα αποτελέσματα των ερευνών για τις υποκλοπές από την ΑΔΑΕ θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα; 

ΑΠ: Είναι άλλο δυστυχώς αυτό που πιστεύουμε, από αυτό που πιστεύουμε πως τελικά θα συμβεί. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και γενικά του εξωτερικού ήδη η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα είχαν παραιτηθεί (πολιτικές ευθύνες) και ήδη οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές θα προέβαιναν σε σχετικές ανακρίσεις, διώξεις κλπ. (ποινικές ευθύνες). Εδώ έχουμε το παγκόσμιο παράδοξο και την εξής «πρωτοτυπία»: η Κυβέρνηση κι ο κ. Μητσοτάκης να παρουσιάζονται -με την βοήθεια πάντα και των ολιγαρχικών συστημικών μέσων ενημέρωσης- ως κατήγοροι κι όχι ως κατηγορούμενοι και η δικαστική εξουσία, ακόμα και στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια της (Εισαγγελέας Αρείου Πάγου) να κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει τις κυβερνητικές και πρωθυπουργικές ευθύνες. Ευτυχώς λοιπόν, που “γινόμαστε Ευρώπη” όπως μας είπε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

ΕΡ: Πως κρίνετε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην μετέχει στις ψηφοφορίες για τα νομοσχέδια στη Βουλή; Συμφωνείτε ότι με αυτόν τον τρόπο απονομιμοποιείται το κυβερνητικό έργο; 

ΑΠ: Υποκριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη αυτά τα 3,5 χρόνια. Που μαζί ψήφισε την εκποίηση του Ελληνικού, το επίδομα καταστολής των 600 ευρώ, ακόμα και το 60+% του αντεργατικού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη. Ποιά είναι συνεπώς η «απονομιμοποίηση του Κυβερνητικού έργου»; Το να προσέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κανονικά στη Βουλή και να στήνει ο κ. Τσίπρας αντιπαραθέσεις μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά στο τέλος να αποχωρούν και να μην ψηφίζουν; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η μάχη απέναντι στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να δίνεται καθημερινά μέσα κι έξω από τη Βουλή, στις συζητήσεις, στις ψηφοφορίες, στις διαδηλώσεις, στα συνδικάτα και στα κινήματα. Οτιδήποτε άλλο απλά διευκολύνει ύπουλα την Κυβέρνηση της ΝΔ.

ΕΡ: Το ΜέΡΑ25 έχει κάνει σαφές ότι η όποια μετεκλογική συνεργασία πρέπει να βασιστεί σε προεκλογικές συμφωνίες, κάτι που όμως δεν φαίνεται να προχωράει.  Αν, ωστόσο, υπάρξει μετεκλογικά η δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 αποκλείει το ενδεχόμενο να την στηρίξει;

ΑΠ: Το ΜέΡΑ25 έχει πει καθαρά πως αν δεν υπάρξει προεκλογικά μια προγραμματική συζήτηση για την διαμόρφωση ενός προγράμματος ρήξης με την ολιγαρχία και τις μνημονιακές πολιτικές, μετεκλογικά δεν θα στηρίξει καμία απολύτως Κυβέρνηση. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει ως συνομιλητή και σύμμαχο της το διαπλεκόμενο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Εμείς προχωράμε με τις αγωνιστικές δυνάμεις της Αριστεράς. Με αυτές κι αυτούς που δεν συνθηκολόγησαν το 2015 και δεν πιστεύουν ότι η Ρήξη είναι αυταπάτη. Αυτοί άλλωστε είναι και οι μόνοι που εννοούν πραγματικά την ανάγκη πραγματικής αλλαγής, ρήξης και ανατροπής όλων αυτών των ζοφερών για το λαό, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τη νεολαία, ολιγαρχικών πολιτικών.

Πηγή: amna.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο