Μ. Κριθαρίδης: Πέρα από την «μεσαία τάξη» θα μιλήσει κανείς για την εργατική, για τους φτωχότερους, τη νεολαία και το πρεκαριάτο;

Αναδημοσιεύσεις
12 Μάι, 2023

Σε μία ακόμα προεκλογική περίοδο γίνεται πολύ συζήτηση για την “μεσαία τάξη”. Ποιος την κατέστρεψε, ποιος την υπερφορολόγησε και ποιος θα την σώσει. Πέραν όμως του τι είναι και τι έχει απομείνει σήμερα από αυτή την “πολύφερνη” μεσαία τάξη μετά από 13 χρόνια μνημονίων, έχει μια σημασία να αναδειχθεί και η πλήρης αδιαφορία των μνημονιακών κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, για την εργατική τάξη, που δεν τολμούν καν να την αναφέρουν οι περισσότεροι, όπως βεβαίως και για την σύγχρονη εκδοχή της, τους επισφαλώς εργαζόμενους, το πρεκαριάτο, με καταρτισμένους νέους και νέες να εργάζονται σε παντελώς άθλιες συνθήκες. Γι’ αυτούς που όχι μόνο δεν φτάνουν στην 18η μέρα του μήνα, αλλά ούτε καν στη 10η, ενώ συνεχίζουν να μένουν στο “πατρικό” τους.

Διότι καλή η ακατάσχετη κινδυνολογία Κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων για το σχέδιο “Δήμητρα” που προτείνει το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, αλλά ο πραγματικός φόβος των πιο ευάλωτων δεν είναι σίγουρα ένα δημόσιο σύστημα συναλλαγών που παρακάμπτει τις συστημικές τράπεζες και τις απαράδεκτες χρεώσεις τους. Άλλωστε αυτό κάνει κι ο κ. Μητσοτάκης όταν χρειαστεί με τα “youthpass” κι όχι μόνο, απλά μέσα από πλατφόρμες της ολιγαρχίας. Αυτό που πραγματικά φοβίζει τους μη προνομιούχους, είναι οι πλειστηριασμοί, οι εξώσεις και οι κατασχέσεις από τα αρπακτικά. Οι τιμές στα σουπερμάρκετ και στα πρατήρια καυσίμων, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Τα ενοίκια. Οι φόροι που παραμένουν υψηλοί και οι μισθοί με τις συντάξεις που παραμένουν κουτσουρεμένες.

Γι’ αυτούς δεν αρκεί μια πολιτική απλώς εναλλαγής και διαχείρισης με ένα διαφορετικό δήθεν πρόσημο μιας πολιτικής που εξ’ ορισμού τους καταδυναστεύει. Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη επιμένει πως η Πρώτη Φορά Ρήξη είναι απαραίτητη για να μπορούν να γίνουν όντως όλα αλλιώς για τους πολλούς και τις πολλές, για τους φτωχότερους και τις φτωχότερες, για την εργατική τάξη, για το πρεκαριάτο και τη νεολαία, αλλά φυσικά και για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους μικροπαραγωγούς και τους μικροκαλλιεργητές, τους αυτοαπασχολούμενους που δυσκολεύονται πραγματικά να βγάλουν πέρα και έχουν αγανακτήσει από την 13χρονη καθημερινή φτωχοποίηση τους, μαζί με την ταυτόχρονη διαχρονική κοροϊδία τους, πως όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία.

Εμείς για όλους και όλες αυτούς και αυτές, λέμε πως πρέπει να νομοθετηθούν μονομερώς χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση με κανέναν, μια σειρά από αυτονόητα πράγματα για την οικονομία, τον τόπο και την κοινωνία, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 15% και η κατάργηση της προπληρωμής φόρου. Η κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και του “Ηρακλή” για τα κόκκινα δάνεια. Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου που υποθηκεύουν και ξεπουλούν την δημόσια περιουσία. Η θέσπιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στο ύψος του πραγματικού, του ταξικού πληθωρισμού, για τον κατώτατο μισθό, τις χαμηλές συντάξεις και τα βασικά κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα. Όπως η πραγματική επαναφορά τέλος, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η κατάργηση του όνειδους της ενοικιαζόμενης εργασίας.

Για όλους αυτούς, αυτές κι αυτά, παλεύουμε για τη Ρήξη με τις πολιτικές που συνεχίζει να επιβάλλει η τρόικα, να ορέγεται η ολιγαρχία και να υπηρετούν οι μνημονιακές Κυβερνήσεις. Γι’ αυτό στις 21 Μαΐου το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι η μόνη επιλογή για να εκφραστούν οι φωνές όχι απλώς μιας δήθεν μεσαίας τάξης, αλλά της εργατικής, τους πρεκαριατού των νέων επισφαλώς εργαζόμενων.

Μιχάλης Κριθαρίδης, Δικηγόρος, Υποψήφιος Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη

Πηγή: ethnos.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο