ΚΥΤ Σάμου: 16 ημέρες χωρίς νερό οι πρόσφυγες στη «φυλακή Γκουαντάναμο» της Ελλάδας

Ράδιο ΜέΡΑ
24 Μάι, 2022

Για το ΚΥΤ Σάμου, τη «φυλακή Γκουαντάναμο στο έδαφος της Ελλάδας… που έχει χτιστεί στα πρότυπα των στρατοπέδων του ΝΑΤΟ» μίλησε, στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡας» (23-05-2022) και την Μπούλικα Μιχαλοπούλου, ο αντιπρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, Τίμος Χατζηλαγός. Αφορμή το γεγονός του ότι από τις 6 Μάη και για 16 ημέρες οι πρόσφυγες που έχουν εγκλειστεί σε αυτή τη δομή – φυλακή δεν είχαν νερό.

«Το νερό είναι ένα κομμάτι από το παζλ της διαβίωσης των ανθρώπων» σε αυτό το χώρο όπου «το χειμώνα κάποιος άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει εκεί από τον αέρα και το κρύο, αλλά και τις πιθανές πλημμύρες, γιατί η γεωλογική δομή του είναι τέτοια που μπορεί να πλημμυρίζει, ενώ το καλοκαίρι η ζέστη είναι αποπνικτική», σημειώνει ανάμεσα στα άλλα ο Τ. Χατζηλαγός και τονίζει πως «μιλάμε για μια κατάσταση οδυνηρή. Μιλάμε για απελάσεις, μιλάμε για εγκλεισμό, απαγόρευση εξόδου, δικαστικές διώξεις και πάνω απ’ όλα για επαναπροωθήσεις, με την ανοχή και την εντολή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες προφανώς έχουν στοιχίσει ζωές ανθρώπων». Η κυβέρνηση τη ΝΔ, , υπογραμμίζει, δεν κρύβει ότι το «Γκουαντάναμο» της Σάμου «αυτή η τεράστια κατασκευή είναι μια πόλη που μπορούν να χωρέσουν 15-20.000 άνθρωποι, δεν είναι για 300-400 ανθρώπους, για να σας δώσω και μια εικόνα που δίνει μια τάξη μεγέθους αυτής της κατασκευής».

Ο αντιπρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης αναφέρεται επίσης στο Αντιπολεμικό Διήμερο, που διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου, αλλά και για τη σχέση της Επιτροπής με το φιλειρηνικό κίνημα της Τουρκίας, με το οποίο «έχουμε σχέση ετών, δεκαετιών θα έλεγα. Περπατάμε μαζί τους στην Τουρκία και περπατάνε μαζί μας στη Σάμο. Είναι συγκινητική η παρουσία τους, διότι εκφράζουν ακριβώς αυτό που εκφράζουμε κι εμείς, δηλαδή τους πόθους των λαών μας να ζήσουν ειρηνικά», καθώς «δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με το λαό της Τουρκίας».

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο