Το ΜέΡΑ25 για τις Κυκλάδες, των Τόνια Παντελαίου και Δημήτρη Σκαγιά

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Ιούλ, 2019

Συμπολίτη / Συμπολίτισσα,

Καθώς οδεύουμε προς τη συμπλήρωση μιας δεκαετίας  δέσμευσης της Ελλάδας στη μνημονιακή πολιτική και καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί η επιτήρηση της χώρας ως το 2060 (το σιωπηλό Τέταρτο Μνημόνιο) τα προβλήματα και οι ανάγκες αυτής της όμορφης αλλά και ιδιαίτερης νησιωτικής καρδιάς της χώρας μας έχουν συσσωρευτεί χωρίς καμιά σοβαρή προοπτική επίλυσής τους.

Τα προβλήματα της νησιωτικής μας περιφέρειας είναι γνωστά σε όλους τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες όλων των βαθμίδων, που τα αναφέρουν και τα στηλιτεύουν, συχνά προτείνοντας λύσεις με πολλές από τις οποίες δεν θα διαφωνούσαμε.

Ζητήματα όπως ο μειωμένος ΦΠΑ, η επαρκής ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στα νησιά, η σωστή εφαρμογή ΑΠΕ σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τους κατοίκους και όχι σε βάρος τους, οι ελλιπείς κρατικές υπηρεσίες, η ανάγκη ριζικής βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, το ξεπούλημα των παραλιών μας σε φαραωνικές τουριστικές μονάδες που ανεξέλεγκτες θα καταστρέψουν το ίδιο το περιβάλλον που προσελκύει τους επισκέπτες μας, η ανάγκη προστασίας της αλιείας αλλά των ελληνικών βυθών από τις ανεξέλεγκτες και αυθαίρετες καταστροφικές επεμβάσεις, η συστηματική μέριμνα για την προστασία των νησιών από τις συνέπειες της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. Μαζί με αυτά, οι ανάγκες στήριξης της παραγωγής, διακίνησης και προώθησης των τοπικών προϊόντων, η αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων που γίνονται όλο και εντονότερα και τόσα άλλα, που συνδέονται άμεσα με τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας νησιωτικής περιφέρειας.

Δεν θα αμφισβητήσουμε καμιάς τοπικής πολιτικής παράταξης τη διάθεση να συμβάλλει στη βελτίωση του τόπου. Όμως, πάνω από κάθε καλή πρόθεση, σήμερα επικρέμεται η μνημονιακή οικονομική πολιτική που θέτει ένα πλαίσιο φορολογικής ασφυξίας και «κουτσουρέματος» της κοινωνικής πολιτικής, που ακυρώνει οποιαδήποτε τοπική καλή πρόθεση.

Το κράτος μας με τις μνημονιακές του δεσμεύσεις-δεσμά οφείλει να παράγει τεράστια πλεονάσματα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στους δανειστές, που δεν προέρχονται από την ανάπτυξη αλλά την υπερφορολόγηση. Και αφού δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη που θα αποφέρει τους φόρους, ο πέλεκυς πέφτει βαρύς στα επίπεδα των μισθών, των συντάξεων, στην προπληρωμή φόρου του μικρού επιχειρηματία, την αλόγιστη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας χωρίς καμία διάκριση και βέβαια στο ξεπούλημα έναντι φιλοδωρημάτων του εθνικού μας φυσικού πλούτου.

Ως υποψήφιοι του ΜέΡΑ25 για τις Κυκλάδες, συστρατευτήκαμε με τον Γιάνη Βαρουφάκη για έναν κεντρικό και θεμελιώδη λόγο: γιατί αναγνωρίσαμε πως καμία σοβαρή συζήτηση για την περιφέρειά μας δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή αν πρώτα η ίδια η χώρα δεν απορρίψει τα μνημονιακά της δεσμά, που δεν της επιτρέπουν ούτε αριστερή, ούτε κεντρώα ούτε δεξιά πολιτική, παρά μόνο υφεσιακή.

Απευθυνόμαστε σε σένα προσωπικά και σε καλούμε να διαβάσεις το πρόγραμμά μας, το οποίο βεβαίως και περιλαμβάνει στοιχεία για μια νησιωτική πολιτική. Σου ζητάμε όμως να αξιολογήσεις και τη στάση μας στην πράξη, από το 2015 μέχρι σήμερα.

Είμαστε μια συμμαχία αριστερών, πράσινων, φιλελευθέρων και κάθε δημοκρατικού πολίτη χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, που ζητάμε το αυτονόητο για την πατρίδα μας, αποφασισμένοι να παραμείνουμε μαζί μέχρι να το πετύχουμε. — Αφού το πετύχουμε, θα είμαστε ελεύθεροι να επιστρέψουμε στις παλιές μας ιδεολογικές διαφορές!

Προτάσσουμε ένα ανθρωπιστικό και κοινωνικο-οικονομικά βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, που δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός της κατάστασης «χρεοδουλοπαροικίας» την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν ήδη αποδεχθεί,  περιορίζοντας τις διαφορές τους στις προτεραιότητες της εφαρμογής της ίδιας υφεσιακής πολιτικής.

Στεκόμαστε ενάντια στον απομονωτισμό και τις τοξικές ιδέες κάποιων δεξιών αλλά και αριστερών που πιστεύουν πως λύση είναι η απομόνωση της Ελλάδας από τη φυσική της θέση, την ευρωπαϊκή κοινωνία.

Αντιδρούμε έμπρακτα στην ιδέα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αυτό που είναι σήμερα, χωρίς δικαίωμα των λαών της να ζητήσουν τον εκδημοκρατισμό των αδιαφανών και χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμών της.

Και δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα.

Το πανευρωπαϊκό μας κίνημα DiEM25 με πάνω από 100.000 μέλη σε όλη την Ευρώπη έχει ήδη δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο σημαντικών προσωπικοτήτων και ευρωπαίων δημοκρατών που αρνούνται να ακούσουν τα ανθελληνικά αφηγήματα των δικών τους ΜΜΕ και μας στηρίζουν στο όραμα για μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη.

Αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι που ίσως κάποιο καλοκαίρι φιλοξενήσαμε στο  νησί μας, στο σπίτι μας ή αυθόρμητα κουβεντιάσαμε μαζί τους στο κατάστημά μας ή σε κάποιο καφενείο.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε σήμερα.

Ας το διεκδικήσουμε μαζί, στις 7 Ιουλίου 2019.

 

Τόνια Παντελαίου και Δημήτρης Σκαγιάς,
υποψήφιοι βουλευτές του ΜέΡΑ25 στις Κυκλάδες

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο