Κρίτων Αρσένης: Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, εν μέσω πανδημίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
02 Απρ, 2020

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: “Επέκταση ΧΥΤΑ Φυλής και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, εν μέσω πανδημίας”

Στις 13 Μαρτίου 2020, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αποφάσισε σε συνεδρίαση της να προχωρήσει στην -επί της ουσίας- επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, και μάλιστα με διαδικασία διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της στις 29 Μαρτίου η οργάνωση μελών του ΜέΡΑ25 Δυτικής Αθήνας.

Εκμεταλλευόμενη την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού και την αδυναμία αποτελεσματικών αντιδράσεων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΣΝΑ, σε δια περιφοράς συνεδρίαση της στις 24 Μαρτίου, ανέθεσε την υλοποίηση του έργου στην ιδιωτική εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T A.E. έναντι του ποσού των 4.534.749,99 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ (απόφαση 111/24.3.2020). Μία απόφαση, την οποία η ΕΕ της ΕΣΔΝΑ δικαιολογεί ως αναπόφευκτη, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν προκληθεί στο μεγάλο διαγωνισμό, λόγω των δικαστικών προσφυγών εταιρειών για τους νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή. Αυτό το έγκλημα ονομάστηκε «μεταβατική διαχείριση» και φέρει την υπογραφή και την αγαστή συναίνεση των παρατάξεων της κ. Δούρου και του κ. Πατούλη. Για μία ακόμη φορά, οι κάτοικοι και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με τη γνωστή ρητορική για τον κίνδυνο που προκαλεί ο κορεσμός του ΧΥΤΑ της Φυλής και την ανάγκη να γίνουν επεκτάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, πάντα με το αζημίωτο για τις μεγάλους και μικρούς εργολάβους των σκουπιδιών. Και ο μόνος κίνδυνος που δεν συνυπολογίζεται ποτέ, είναι αυτός της ζωής και της υγείας των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι στην απόφαση της ΕΔΣΝΑ για πρώτη φορά δεν ορίζεται το σημείο εντός των ορίων του ΧΥΤΑ, όπου θα εναποτεθούν τα απορρίμματα. Η πρωτοφανής αυτή απόκρυψη αφήνει τα εξής δύο ενδεχόμενα: είτε θα προχωρήσουν σε καθ’ ύψος επέκταση σε ήδη κορεσμένα κύτταρα, τα γνωστά “πανωσηκώματα”, είτε θα χρησιμοποιηθούν οι βραχώδεις εκτάσεις μεταξύ των κυττάρων. Και στις δύο περιπτώσεις, τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των εργαζόμενων στα απορριμματοφόρα από πιθανά ατυχήματα, όπως δυστυχώς γνωρίζουμε και από το παρελθόν.

Η Περιφέρεια Αττικής, η ΕΔΣΝΑ και η κυβέρνηση γνωρίζουν ότι η τοπική κοινωνία διαφωνεί με τον σχεδιασμό αυτό. Οι ανακοινώσεις των τοπικών φορέων, όπως αυτή του Δυτικού Μετώπου, είναι ξεκάθαρες. Είχαν, άλλωστε προγραμματιστεί κινητοποιήσεις, οι οποίες ανεστάλησαν λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Είναι, λοιπόν, απαράδεκτη μεθόδευση σε μια εποχή πανδημίας, κατά την οποία ο κρατικός μηχανισμός έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, να προχωρά με πραξικοπηματικό τρόπο η κατ ’ουσίαν επέκταση του, κατά κοινή ομολογία, επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία, ΧΥΤΑ Φυλής.

Επανέρχομαι, λοιπόν, με αυτούσιες τις ερωτήσεις που είχα απευθύνει στους κ.κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υγείας, στο πλαίσιο των Επίκαιρων Ερωτήσεων, όπως αυτές συζητήθηκαν στις 7 Φεβρουαρίου 2020.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πότε θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και ποια μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής καταστροφής θα πάρετε, και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Πού θα χωροθετήσετε νέους ΧΥΤΥ καθώς η Φυλή δεν γίνεται άλλο να είναι η, όπως πλέον τεκμηριώνεται, «χαβούζα» της Ελλάδας;

3) Δεσμεύονται να κλείσει άμεσα η Φυλή για λόγους δημόσιας υγείας;

4) Πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι της Φυλής, της Δυτικής Αθήνας και όλου του λεκανοπεδίου για την βλάβη στην υγεία τους από την ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής;

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο