Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να τιμά στα λόγια τους διανομείς και να προβεί στην επέκταση της συλλογικής τους σύμβασης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Ιούλ, 2020

Στην δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τιμήθηκαν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής εν μέσω της καραντίνας του κορωνοϊού. Ο Πρωθυπουργός που βρέθηκε εκεί τίμησε “θεωρητικά” αυτούς τους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και οι γνωστοί σε όλους μας “ντελιβεράδες” οι οποίοι ωστόσο ακόμα παραμένουν στον αέρα λόγω της μη επέκτασης της Συλλογικής τους Σύμβασης Εργασίας από τον κ. Βρούτση που εκκρεμεί από τον Δεκέμβρη.

Η συλλογική σύμβαση που υπεγράφη και αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών επιχειρήσεων της χώρας στις 18/12/2019, ήρθε για να καλύψει περίπου 400.000 εργαζομένους που απασχολούνται στον χώρο της εστίασης σε όλη την επικράτεια έπειτα από 12 έτη όπου εργαζόμενοι και εργοδότες δεν μπορούσαν να καταλήξουν στην σύναψη συλλογικής σύμβασης. Μέσα από μία διαπραγμάτευση 8 μηνών οι φορείς ήρθαν σε συμφωνία χωρίς να χρειαστεί καν η διαμεσολάβηση από τον ΟΜΕΔ (διαιτησία), στην οποία ορίζεται και το καθεστώς απασχόλησης για την ειδικότητα των διανομέων (delivery), που αποτελεί έναν κατεξοχήν κλάδο με εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες εργασίας.

Όταν όμως οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας για την επέκταση της κλαδικής τους σύμβασης, δηλαδή, για να ισχύει και για τους απασχολούμενους εκείνους που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών τους οργανώσεων, έλαβαν ως απάντηση ότι θα έπρεπε να καταθέσουν σχετική μελέτη όπου θα τεκμηριώνονται οι επιπτώσεις της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση του κλάδου.

Ο Υπουργός Εργασίας αρνήθηκε συνεπώς την επέκταση της ΣΣΕ με τη δικαιολογία ότι οι εργαζόμενοι έχουν την υποχρέωση να καταθέσουν οι ίδιοι έκθεση ως προς το ότι η επέκταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων δεν θα βλάψει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του κλάδου, όπου όμως ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση ο ίδιος ο Υπουργός έχει την δυνατότητα να μην την κηρύξει τη συγκριμένη ΣΣΕ ως υποχρεωτική!

7 μήνες μετά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα από τον κ. Βρούτση. Ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης που τίμησε τους συγκεκριμένους ανθρώπους πριν λίγες μέρες στο Προεδρικό Μέγαρο να αποφάσισε παράλληλα και την επίλυση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας και δεν θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τον Υπουργό Εργασίας ο οποίος συνεχίζει να κρύβεται πίσω από αίολες και απαράδεκτες δικαιολογίες.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει να τιμά στα λόγια τους διανομείς -όπως δυστυχώς συνηθίζει να κάνει και με άλλους κλάδους βλ. υγειονομικούς- και να προβεί άμεσα στην επέκταση της συλλογικής τους σύμβασης εργασίας, καθώς και στη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων αυτών και την πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στον συγκεκριμένο αλλά και σε άλλους πολύπαθους κλάδους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο