Κάλεσμα για κοινή θέση κατά των εξορύξεων

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Σεπ, 2023

Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρόσκληση – πρόκληση της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου προς τους υποψηφίους των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών σχετικά με το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Ένα θέμα που αφορά άμεσα την κλιματική κρίση, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουν με δραματικό τρόπο φέτος οι συμπολίτες μας στη Θεσσαλία, στον Εβρο, στη Ρόδο και αλλού.

Η σχέση των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων με την κλιματική κατάρρευση είναι άμεση, όπως σωστά επισημαίνει η Πανελλαδική Συνέλευση των Συλλογικοτήτων τονίζοντας την υποκρισία  της κυβέρνησης που από τη μία συστήνει Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και ψηφίζει Εθνικό Κλιματικό Νόμο και από την άλλη υπογράφει συμβάσεις παραχώρησης για εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.

Συμφωνούμε πως πρόκειται για απύθμενη υποκρισία. Και ακόμα περισσότερο, για μια χυδαία εκμετάλλευση της παγκόσμιας αγωνίας για την αλλαγή του κλίματος μόνο όμως τόσο όσο χρειάζεται για να δοθούν από τη μία στους υμετέρους εργολάβους τα έργα αποκατάστασης και από την άλλη στις πολυεθνικές τα χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα για να πλουτίσουν και μάλιστα σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Το κάλεσμα της Πανελλαδικής Συνέλευσης για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου και των 19 τοπικών πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων που την απαρτίζουν, δεν απευθύνεται στο ΜέΡΑ25 αλλά στις δημοτικές και περιφερειακέ παρατάξεις, ειδικά στους τόπους που προετοιμάζονται εξορύξεις  (Ήπειρος, Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κρήτη και αλλού). Θεωρούμε όμως πως μας αφορά. Το ΜέΡΑ25 έχει διατυπώσει χρόνια τώρα τη σταθερή αντίθεσή του στις εξορύξεις. Το ίδιο καλούμε, συντροφικά και κινηματικά, σεβόμενοι την αυτονομία τους, να κάνουν και οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που στηρίζουμε σε όλη την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο