Γιάνης Βαρουφάκης: Να περιοριστεί κατακόρυφα η δυνατότητα άσκησης εφέσεων, ενισχύοντας τα κατώτερα δικαστήρια.

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Απρ, 2018

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Το δικαστικό σύστημα είναι ταυτόχρονα υποστελεχωμένο και υπερφορτωμένο με υποθέσεις, που καθυστερούν χρόνια να εκδικαστούν κι ακόμα περισσότερα να τελεσιδικήσουν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η παρακώλυση στην απονομή δικαιοσύνης, που με τη σειρά της παρακωλύει, όταν πρόκειται για σχετικές υποθέσεις, και την εύρυθμη οικονομική δραστηριότητα.

Μια πρώτη, ρηξικέλευθη πρόταση είναι ο περιορισμός των εφέσεων και η ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του κόμματος, πρέπει «να περιοριστεί κατακόρυφα η δυνατότητα άσκησης εφέσεων. Κανένα δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν κάθε δίκη γίνεται δύο και τρεις φορές. Με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζονται τα κατώτερα δικαστήρια και υπερφορτώνονται τα ανώτερα και τα ανώτατα τόσο που παραλύουν υπό το βάρος οροσειράς υποθέσων».

Η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης θα απελευθερώσει παραγωγικές δυνάμεις που τώρα είναι εγκλωβισμένες στον κυκεώνα χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο