Περιπέτεια αποτελεί η χρεοδουλοπαροικία που έχουμε καταστεί, όχι η ρήξη με αυτήν

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
04 Απρ, 2018

Στην Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του ΜέΡΑ25 στις 26 Μαρτίου, ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης ήταν σαφής: περιπέτεια δεν είναι να συγκρουστούμε με τους δανειστές, περιπέτεια είναι η μονιμοποίηση του καθεστώτος που βιώνουμε τώρα, της μονιμοποίησης της χρεοδουλοπαροικίας.

Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε:

“Δεν ξέρω αν εσείς ακούτε την βουή και τον αχό που ήδη αντηχεί στα αυτιά μου. «Να’ τους πάλι», τους ακούω να χλευάζουν. «Θέλουν να μας φέρουν πίσω στο 2015. Πάλι Κούγκι και Ζάλογγο. Πάλι περήφανη διαπραγμάτευση που διακινδυνεύει την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.» Θα μας πουν αφελείς, επικίνδυνους, ανεύθυνους. Θα πουν ότι θέλουμε να βάλουμε την χώρα «ξανά σε περιπέτεια».

Χτες γιορτάσαμε την Εθνική μας Γιορτή. Ω τί υποκρισία είδαν τα μάτια μας και άκουσαν τα αυτιά μας! Αν η τρόικα εσωτερικού, τα κανάλια και οι εφημερίδες τους είχαν ίχνος τσίπας, ίχνος συνέπειας, θα αποκήρυτταν την Επανάσταση του ’21 και θα ζητούσαν να καταργηθεί η αργία της 25η Μαρτίου επειδή αναφέρεται σε εξέγερση ανοήτων που, με ανεύθυνα συνθήματα όπως «Ελευθερία ή Θάνατος, έφεραν τον όλεθρο στους Ρωμιούς. Αν ζούσαν μάλιστα τότε θα έλεγαν ότι οι εξεγερμένοι εξέθεσαν διεθνώς τον τόπο. Θα μιλούσαν για πλήγμα στον τουρισμό μετρώντας πόσοι ευρωπαίοι περιηγητές ανέβαλαν το ταξίδι τους με το που έμαθαν ότι στην Αγία Λαύρα κατελύθη ο νόμος και η τάξη. Οι πιο προχωρημένοι, οι Βάστα Γερούν την εποχής, θα ζητούσαν αμέσως από τον Καγκελάριο Μέττερνιχ να πάρει μέτρα ώστε να επανέλθει η χώρα στον σωστό δρόμο που χάραξε η Ιερά Συμμαχία. Αυτοί που το 2015 έλεγαν Βάστα Βίζερ θα έλεγαν τότε Βάστα Βεζίρηδές μας, βάστα Πολυχρονεμένε μας Σουλτάνε.

Ξεχνούν όμως ότι:

  • Περιπέτεια δεν ήταν το Κούγκι και το Μεσολλόγγι, ο Γοργοπόταμος ή το Πολυτεχνείο. Περιπέτεια ήταν η Τουρκοκρατία, η Κατοχή κι η Χούντα!
  • Περιπέτεια δεν είναι η σύγκρουση με την τρόικα και την ολιγαρχία. Περιπέτεια είναι η τήρηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα, οι φαιδροί φορολογικοί συντελεστές, οι ακόμα φαιδρότεροι δημοσιονομικοί στόχοι, η θεσμική κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το συνεχιζόμενο καθεστώς της Πτωχοτραπεζοκρατίας, και το «ανέκδοτο» για έξοδο από τα Μνημόνια επειδή εξαντλήθηκε το 3ο Μνημονιακό δάνειο κι η τρόικα μετονομάζεται σε… «Ενισχυμένη Επιτήρηση».

Περιπέτεια, εν συντομία, είναι η μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας!”

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο