Ηλίας Ευθυμίου: Οι πολίτες παρακάμπτονται σκανδαλωδώς στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

Ράδιο ΜέΡΑ
28 Μαρ, 2023

Σφοδρές αντιδράσεις φέρνει η απόφαση των κυβερνητικών και τοπικών αρχών να προχωρήσουν πάση θυσία τα έργα των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, μια από τις πιο αγνές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, και για το συγκεκριμένο θέμα μιλά στο Στίγμα της ΜέΡΑς ο μελισσοκόμος Ηλίας Ευθυμίου, μέλος της συλλογικότητας ‘Σώστε την Ήπειρο’: «Από το 2017 που ξεκίνησε η αρχική φάση των ερευνών για εξορύξεις υδρογονανθράκων δημιουργήθηκε μια κατάσταση τετελεσμένων γεγονότων από το Δήμο και την Περιφέρεια. Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προηγήθηκε των εγκρίσεων των εργασιών που θα λάμβαναν χώρα στην Ήπειρο έθετε ρητά όρους διαβούλευσης της τοπικής κοινωνίας και του φορέα υλοποίησης του έργου, αλλά και με την πολιτεία. Ο συντάκτης της μελέτης, ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Ταλιαμπάκος, σε ημερίδα για τα έργα διασαφήνισε ότι όσον αφορά στις ασφαλιστικές δικλείδες της μελέτης για τη διαβούλευση, εννοούσε μια ουσιαστική διαβούλευση και διαπίστωνε ότι αυτό δεν έχει γίνει. Συνέχισε λέγοντας ότι αν η πολιτεία συνεχίσει να αντιλαμβάνεται τις ασφαλιστικές δικλείδες που τέθηκαν στη μελέτη με τον τρόπο που το έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή, πλέον θα τασσόταν στο πλευρό της κοινωνίας.»

Οι τοπικές αρχές όμως αδιαφόρησαν πλήρως. «Ο Δήμος Ζίτσας, όπου χωροταξικά ανήκει η συγκεκριμένη γεώτρηση, παράκαμψε αυτές τις ρητές οδηγίες, ενώ το ίδιο έκανε και η Περιφέρεια. Δεν έκαναν καν μια προσχηματική διαβούλευση και προχώρησαν στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε εκπονηθεί για την εταιρεία Energean Oil & Gas. Οι πολίτες και πάλι παρακάμπτονται σκανδαλωδώς για ένα θέμα που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες» καταγγέλλει το μέλος της περιβαλλοντικής συλλογικότητας, που προειδοποιεί ότι «η επιχειρούμενη γεώτρηση γίνεται σε μια περιοχή που θεωρείται από τις καθαρότερες της Ευρώπης, αφού η Ήπειρος είναι γνωστή για την παρθένα φύση της, ενώ απουσιάζει η βαριά βιομηχανία στην περιοχή. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της Περιφέρειας που εδώ και δεκαετίες χτίζει ένα brand name που βασίζεται ακριβώς στον αποβιομηχανοποιημένο χαρακτήρα της, την καλή κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και των αγνών προϊόντων της. Με το έργο αυτό υποσκάπτεται ουσιαστικά όλη αυτή η πορεία που έχει διαγράψει η Ήπειρος και επιχειρείται να φέρουν στην περιοχή μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες στον πλανήτη. Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτελεί βαριά ρυπογόνο βιομηχανία με πολλές και σοβαρές επιπτώσεις.»

Δεν έλειψαν οι εναλλακτικές προτάσεις αναφέρει ο κ. Ευθυμίου: «Στη διαβούλευση κατατέθηκαν πολλές προτάσεις επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από πολίτες και φορείς, όμως το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζίτσας στην τελευταία του συνεδρίαση γνωμοδότησε και πάλι θετικά για την προώθηση των έργων, ενώ υπήρξε και παραδοχή εκ μέρους δημοτικών συμβούλων ότι δεν έχουν διαβάσει καν τη μελέτη! Επαφίεται όλη η γνώμη τους και η κρίση για το έργο στην ενημέρωση που έκανε η εταιρεία στο πλαίσιο μια ημερίδας, η οποία ουσιαστικά ήταν και κλειστή για το κοινό. Ακόμη και το επικαιροποιημένο χωροταξικό σχέδιο για την περιοχή μιλάει για μεσο-μακροπρόθεσμη μεταβολή της παραγωγικής φύσης της περιοχής. Μιλάει για εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και σε χώρους παράκτιους που θα πρέπει να δεσμευτούν από άλλες δραστηριότητες ώστε να εξυπηρετήσουν αυτή τη βιομηχανία. Εδώ πλέον δεν μιλάμε μόνο για το Δήμο Ζίτσας, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο. Γιατί αν υπάρξει παραγωγικό κοίτασμα, σύμφωνα με την εταιρεία θα προκύψουν και άλλες γεωτρήσεις» και στη συνέχεια απαρίθμησε τις αρνητικές συνέπειες των έργων για ολόκληρη την Ήπειρο: «αρχικά υπάρχει δυσφήμιση για την περιοχή. Ένας μεγάλος τουριστικός οργανισμός που φέρνει πολλούς τουρίστες στην περιοχή από το Ισραήλ έχει ήδη ειδοποιήσει την Περιφέρεια και το υπουργείο Τουρισμού ότι αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια θα πάψει να φέρνει κόσμο στην Ήπειρο. Μάλιστα, το αφήγημα της ανάπτυξης που χρησιμοποιούν το αλλοιώνουν, γιατί η ουσιαστική ανάπτυξη είναι ένα σύνθετο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο τη μεγέθυνση των οικονομικών στοιχείων μιας περιοχής. Έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής, με την υγεία, τον πολιτισμό, κλπ. Όπως παρουσιάζεται η ανάπτυξη σήμερα δεν έχει να κάνει με την ευημερία των ανθρώπων, ενώ θα έπρεπε να εστιάζει ουσιαστικά σε αυτό. Ακόμη και ο ΟΗΕ, με μελέτη που έχει καταθέσει από το 2010, αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη με ένα διαφορετικό τρόπο και δεν επαρκούν πλέον μεγέθη όπως το ΑΕΠ για να ορίσουν την ανάπτυξη σε μια περιοχή. Ακόμη και η σύμβαση με την εταιρεία για τα έργα, που έχει περάσει από τη Βουλή και είναι νόμος του κράτους, έχει συνταχθεί με αποικιακούς όρους.»

Εντούτοις, η τοπική κοινωνία επαγρυπνά τονίζει ο κ. Ευθυμίου και καταλήγει ότι «από το 2017 που έχει ξεκινήσει αυτή η ιστορία, οι πολίτες πλέον είναι πολύ ενημερωμένοι και δεν πείθονται από τα παραμύθια της εταιρείας και των τοπικών αρχών.»

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο