Οικονομία

Ποτέ στην Ιστορία μια πτώχευση δεν ξεπεράστηκε ούτε με νέα δανεικά ούτε με επιμήκυνση των παλαιότερων δανείων. Για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την Χρεοδουλοπαροικία προαπαιτούμενο είναι η ριζική αναδιάρθρωση των ιδιωτικών και δημόσιων χρεών. Επί πλέον απαιτούνται τομές οι οποίες:

  • Προστατεύουν την μισθωτή εργασία από τον ανελέητο ταξικό πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της η ολιγαρχία, με μέγα αρωγό την τρόικα.
  • Ενισχύουν την δημιουργική επιχειρηματικότητα απέναντι στην αρπακτική προσοδοφορία του ολιγαρχικού κατεστημένου.
  • Εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.
  • Μετατρέπουν το κράτος-αρπακτικό σε κράτος-αρωγό.
  • Προστατεύουν τους μη έχοντες ενισχύοντας έμμεσα την οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, το ΜέΡΑ25 προτείνει την άμεση νομοθέτηση των εξής 7 Τομών (2.1) οι οποίες παρουσιάζονται εδώ με κάθε λεπτομέρεια.

Πάταξη της Ανθρωπιστικής Κρίσης, Εργασιακά, Ασφαλιστικό

Ανθρωπιστική Κρίση: Κάθε κοινωνία κρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ασθενέστερα μέλη της. Τα τελευταία δέκα χρόνια το μεγαλύτερο κόστος της κρίσης το σήκωσαν οι πιο αδύναμοι ώμοι. Αυτή η εθνική ντροπή πρέπει να τελειώσει.

▪ Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει την άμεση ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών με την παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ) σε εκείνες που βρίσκονται επισήμως κάτω του ορίου της φτώχειας όπως εκείνο οριζόταν το 2010, με σκοπό καμία οικογένεια να μην χρειάζεται να διαβιώνει κάτω αυτού του ορίου. Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται στην πλήρη διατήρηση των ισχυόντων επιδομάτων αναπηρίας, τέκνων κλπ.7

  • Σε πρώτη φάση, το ΕΕΕ θα καταβάλλεται με εγγραφή των απαιτούμενων πιστώσεων στον λογαριασμό των εν λόγω οικογενειών εντός του νέου συστήματος ΔΕΣΠ (βλ. Τομή 5η πιο πάνω). [Στον βαθμό που όλοι, π.χ. τα σουπερμάρκετ, έχουν φόρους να αποπληρώσουν, υφίσταται κίνητρο για την αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω ΔΕΣΠ.]
  • Σε δεύτερη φάση, ένα ποσοστό από την αύξηση των δημοσίων εσόδων θα χρησιμοποιείται για την καταβολή του ΕΕΕ με σκοπό την σταδιακή αντικατάσταση έως και του 50% των πληρωμών που αρχικά για γίνονται μέσω ΔΕΣΠ με μεταβιβάσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Εργασιακά: Η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να συντρίψει τους ανθρώπους της μισθωτής εργασίας, χωρίς προηγουμένως να τους απογυμνώσει από κάθε δικαίωμα. Αναγκαίες συνθήκες ώστε τα εργασιακά δικαιώματα να αποκτήσουν ουσία και οι μισθωτοί να προστατευθούν από την χυδαία εκμετάλλευση είναι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας (συνεπώς και η μείωση φορολογικών συντελεστών – βλ. Τομή 4η), η κατάργηση της μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι (βλ. Τομή 7η), και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλες τις οικογένειες (χωρίς καμία μείωση των ισχυόντων επιδομάτων αναπηρίας, τέκνων κλπ. – βλ. πιο πάνω) και, βεβαίως, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Χωρίς αυτά, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα θυμίζουν το άχρηστο δικαίωμα ενός φτωχού να αγοράσει… γιοτ και αεροπλάνα.

Το ΜέΡΑ25 θα θεσμοθετήσει (α) την σταδιακή αύξηση κατά 10% ετησίως του κατώτατου μισθού έως ότου αυτός φτάσει στα 800 ευρώ μηνιαίως, και (β) ευέλικτες αλλά ισχυρές συλλογικές διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας ως μοντέλο εκείνο της γερμανικής βιομηχανίας

Σημειώνεται ότι σκοπός της τρόικας ήταν, και παραμένει, η πλήρης αντικατάσταση όλων των ισχυόντων επιδομάτων από ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – με στόχο την μείωση της συνολικής δαπάνης επιδοματικών μεταβιβάσεων.

Ασφαλιστικό: Πέραν του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που ουσιαστικά θα επαναφέρει το ΕΚΑΣ για όλους, θα καταργηθεί άμεσα η δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης για νέες μειώσεις συντάξεων το 2019 και, αντίθετα, οι συντάξεις θα ενισχυθούν από τον νέο τραπεζικό φόρο (bank levy – βλ. Τομή 4η) ενώ τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων θα ενισχυθούν από την μεταβίβαση σε αυτά των μετοχών της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (βλ. Τομή 6η).

Μετάβαση στο περιεχόμενο