Από την ανακοίνωση του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ μαθαίνουμε πως το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών προκήρυξε διαγωνισμό για Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα για τη Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.
Κι εδώ η συνταγή των ΣΔΙΤ. ΣΔΙΤ στην Ενέργεια, ΣΔΙΤ στην Υγεία, ΣΔΙΤ και στο νερό. Η έκφραση ιδιωτικομανία τελικά αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας για τη διακυβέρνηση. Χωρίς να υπολογίζει καθόλου ούτε τον εθνικό πλούτο, ούτε τις κοινωνικές επιπτώσεις, ούτε καν τη διεθνή εμπειρία, έχει βάλει στόχο να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα.
- Χρειάζεται να εξηγήσουμε σε τι εθνικό πλούτο θέλει η κυβέρνηση να βάλουν χέρι οι ιδιώτες;
Το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, της λίμνης Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας.
- Χρειάζεται να μιλήσουμε για τις κοινωνικές επιπτώσεις των ιδιωτικών πειραμάτων με το νερό;
Ο λογαριασμός του νερού στο Βουκουρέστι τετραπλασιάστηκε σε εφτά χρόνια από όταν ιδιωτικοποιήθηκε, κάτοικοι του Φλιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες πέθαιναν για μια δεκαετία από δηλητηριάσεις εξαιτίας της αποτυχίας των εργολάβων να βελτιώσουν το δίκτυο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία χάνονται 3 δισεκατομμύρια λίτρα νερού την ημέρα από διαρροές εξαιτίας της ελλειπούς συντήρησης του δικτύου από τις ιδιωτικές εταιρείες.
- Χρειάζεται να μιλήσουμε για τη διεθνή εμπειρία;
Το Παρίσι και το Βερολίνο, την τελευταία δεκαετία πήραν πάλι στα χέρια του Δήμου το νερό από τις ιδιωτικές εταιρείες και η Βαρκελώνη δίνει μεγάλο αγώνα για να κάνει το ίδιο.
Δεν νομίζουμε όμως ότι χρειάζεται. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το νερό είναι ένα φυσικό μονοπώλιο και εν τέλει ένα ανθρώπινο δικαίωμα.
Η ΕΥΔΑΠ και τα δίκτυά της δεν είναι τίποτα λιγότερο από συσσωρευμένη τεχνογνωσία, δουλειά και επενδύσεις χρόνων από τον ελληνικό λαό. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν κι αυτά πεδίο εύκολης κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων.
Η βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα κατέθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερώτηση προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ Καραμανλή αναφορικά με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του δικτύου παροχής νερού στην Αθήνα μέσω ΣΔΙΤ.
Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.