Τομέας Πολιτισμού: Η Υπουργός Πολιτισμού αντί να κρύβεται σε μισόλογα, ας αναλάβει τις ευθύνες της

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
31 Αυγ, 2020

Ο πολιτισμός, ελληνικός και παγκόσμιος, δέχτηκαν χθες μέγιστο πλήγμα.

Οι φωτογραφίες με τη μαυρισμένη από τη φωτιά Πύλη των Λεόντων στις Μυκήνες, διαψεύδουν την κυβερνητική γραμμή ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ζημίες σε έναν χώρο ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξία, και εκθέτουν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ευθύνες τους, αλλά και την επιχειρούμενη συγκάλυψή τους.

Ομοίως και περισσότερο εκθέτει την κυβέρνηση η ανάδειξη του θέματος από τα ξένα μέσα, τα οποία δε δεσμεύονται από το επικοινωνιακό σύστημα του κ. Μητσοτάκη.

Η εικόνα μιας κυβέρνησης που θεώρησε ήσσονος σημασίας το ότι η φωτιά πέρασε ανάμεσα από μνημεία τεράστιας αρχαιολογικής αξίας χαρίζει επικοινωνιακά πολεμοφόδια σε αυτούς που δεν μας επιστρέφουν κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Ως ΜέΡΑ25 καλούμε την κυβέρνηση συνολικά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ειδικότερα να αναλάβουν τις σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες τους για το θέμα και να διαχειριστούν με την αρμόζουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα από εδώ και πέρα. Να εξετάσει σοβαρά το θέμα της πυροπροστασίας όλων των αρχαιολογικών χώρων της χώρα και να αναζητήσει ευθύνες πλημμελούς άσκησης καθηκόντων από τους τους καθ` ύλην αρμόδιους, εντός και εκτός της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού θα έπρεπε ήδη να έχει διατάξει την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για την διερεύνηση τυχόν υπηρεσιακών ευθυνών. Το Υπουργείο Πολιτισμού φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης ως πολιτικός προϊστάμενος.

Τέλος, πρέπει να γίνει αυτοψία από ανεξάρτητη επιτροπή, με συμμετοχή και ξένων αρχαιολόγων (άλλωστε πρόκειται για παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά) για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς. Μετά την επιχειρούμενη επικοινωνιακή συγκάλυψη της κυβέρνησης, ουδεμία εμπιστοσύνη έχουμε ότι θα μάθουμε οποιαδήποτε αλήθεια από τους ίδιους και τους εντεταλμένους τους.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο