Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία καίνε την Ελλάδα

Αρθρα - Αναδημοσιεύσεις
15 Ιαν, 2020

Μετά τον Αμαζόνιο, ήρθε η ώρα της Αυστραλίας. Ολος ο κόσμος παρακολουθεί με δέος τις πυρκαγιές που μαίνονται εκεί, ανεξέλεγκτα, εδώ και εβδομάδες, καλύπτοντας μεγάλο τμήμα κυρίως της ανατολικής χώρας.

Μέχρι στιγμής, και ενώ το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο έχει μόλις ξεκινήσει, υπολογίζονται σε ένα δισ. τα καμένα ζώα και 8,5 εκατομμύρια τα εκτάρια καμένης γης, ενώ τουλάχιστον εκατό χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε μια χώρα μόλις 25 εκατομμυρίων.

Η αιτία είναι γνωστή: η κλιματική αλλαγή που μας φέρνει ακραίες ξηρασίες, σαν αυτή που κατέκαψε την Ελλάδα το 2007.

Η κλιματική αλλαγή δεν προέκυψε με παρθενογένεση. Η εξόρυξη και η καύση υδρογονανθράκων οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.

Καθώς οι χώρες του πλανήτη αρχίζουν να απεξαρτώνται από το πετρέλαιο και τη βενζίνη και η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να κυριαρχήσει στις οδικές μεταφορές έως το 2025, οι πολυεθνικές των υδρογονανθράκων μάς προτείνουν ένα άλλο προϊόν τους: το φυσικό αέριο. Το βαφτίζουν καύσιμο μετάβασης και προσπαθούν να μας πείσουν ότι χωρίς αυτό δεν θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε από το πετρέλαιο. Σαν τις πολυεθνικές του τσιγάρου που πλασάρουν πλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι πολυεθνικές του πετρελαίου είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν τον πλανήτη να απεξαρτηθεί από αυτές.

Εκεί που όλοι είχαν αποδεχθεί την υποχρεωτική χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης, ξαφνικά κάποιες πόλεις αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη χρήση του φυσικού αερίου, λόγω των δραματικών επιπτώσεών του στην κλιματική αλλαγή. Πρώτη πόλη με καθολική απαγόρευση είναι το Bellingham στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, αλλά πολλές άλλες πόλεις, όπως το Σιάτλ, και χώρες, όπως η Αγγλία, είναι σε διαδικασία απαγόρευσης της χρήσης του φυσικού αερίου σε νέες κατοικίες.

Και ενώ η ζήτηση για πετρέλαιο θα καταρρεύσει λόγω της ηλεκτροκίνησης και το φυσικό αέριο φαίνεται να απορρίπτεται ως πράσινη εναλλακτική, εμείς παραχωρούμε τη μισή Ελλάδα (Ιόνιο, Κρήτη, Ηπειρο) στις πετρελαϊκές για εξορύξεις και θριαμβολογούμε για νέους αγωγούς φυσικού αερίου που θα διασχίζουν όλη τη χώρα και τις θάλασσές μας.

Επενδύουμε στην τεχνολογία τού χθες, αντί στην έρευνα και παραγωγή τεχνολογίας αιχμής για την πλήρη απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες. Είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου αυτό που κάνουμε, όσο το να επενδύαμε σήμερα σε εργοστάσια παραγωγής φαξ.

Δεν διαβάζουμε τα σήματα καπνού που μας στέλνει η Αυστραλία, δεν ακούμε τα νέα για την απαγόρευση χρήσης φυσικού αερίου, δεν βλέπουμε την καλπάζουσα κυριαρχία της ηλεκτροκίνησης. Κυνηγάμε για ακόμη μία φορά αυτό που έφερε αίγλη στο παρελθόν. Αντί να διεκδικούμε το μέλλον. Το ζητούμενο σήμερα είναι να έχουν τα παιδιά μας ένα μέλλον να πάρουν στα χέρια τους.

Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με το ΜέΡΑ25

Πηγή: efsyn.gr

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο