Η πρόταση του ΜέΡΑ25 για πάταξη της υπερφορολόγησης

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
13 Ιαν, 2021

Η χρεοδουλοπαροικία μας συντηρείται από τον παραλογισμό των υψηλότατων φορολογικών συντελεστών σε μια οικονομία που οι τζίροι (και συνεπώς τα δημόσια έσοδα) μειώνονται. Οι κυβερνήσεις των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ – αποδεχόμενες τις επιταγές της ΤΡΟΪΚΑΣ για εσωτερική υποτίμηση και υψηλότατους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων ως μέσο διευθέτησης του Δημόσιου Χρέους – επέβαλλαν εξοντωτική υπερ-φορολόγηση, που διατηρείται ακόμα και στην περίοδο της πανδημίας.

Απαιτείται άμεσα: στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με θέσπιση προοδευτικής φορολογίας ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και κατάργηση της προπληρωμής φόρου, των νοικοκυριών μέσω γενναίας μείωσης του ταξικού ΦΠΑ και κατάργησης του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 70 χιλιάδων ευρώ, των Νησιωτών μας, καθώς και στήριξη του βιβλίου και του έντυπου τύπου, καθώς και των παραστατικών τεχνών και του κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα:

1. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους.

2. Φορολογικοί συντελεστές επιχειρήσεων: 15% για τις μικρές (έως 30 εργαζόμενοι), 20% για τις μεσαίες (μεταξύ 31 και 299 εργαζόμενων) και 29% για τις μεγάλες.

3. Δύο συντελεστές ΦΠΑ, συν μηδενικός συντελεστής για έντυπα βιβλία, έντυπο τύπο, θέατρα-χορό. Ο ανώτερος συντελεστής στο 15% με πλαστικό χρήμα (18% με μετρητά), ο κατώτερος στο 6% και 9% αντίστοιχα. Για τα νησιά του Αιγαίου, οι πιο πάνω συντελεστές μειώνονται κατά 25%.

4. Ειδικός Ψηφιακός Φόρος 4% στους ξένους κολοσσούς Amazon, Facebook, Netflix, Spotify, Google, Apple. Βάζουμε τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτών των κολλοσών προς τους μικρομεσαίους – Ενισχύουμε τους εγχώριους παραγωγούς πολιτιστικών αγαθών – Στηρίζουμε τον έντυπο τύπο και το βιβλίο.

5. ΕΝΦΙΑ: Κατάργησή του για αντικειμενικές αξίες κάτω των €70 χιλιάδων, μείωσή του κατά 25% για αντικειμενικές αξίες μεταξύ των €70 και των €500 χιλιάδων, και αύξηση κατά 10% για αντικειμενικές αξίες άνω του €1 εκ.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο