Η πρόωρη διάλυση της βρετανικής δημοκρατίας

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
28 Αυγ, 2019
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Σε καμία άλλη κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε ένας μη άμεσα εκλεγμένος πρωθυπουργός «να ζητήσει» από έναν μη εκλεγμένο μονάρχη να αναστείλει τη δραστηριότητα ενός εκλεγμένου και κυρίαρχου Κοινοβουλίου εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης.

Αυτή είναι η τελεσίδικη απόδειξη του συνταγματικού χαρακτήρα αυτής της ιστορικής κρίσης. Το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να το πράξει νόμιμα είναι η τελεσίδικη απόδειξη ότι μια δημοκρατική συζήτηση γύρω από το βρετανικό Σύνταγμα που ξεπερνά το Brexit είναι τόσο επείγουσα όσο και αναγκαία.

Αυτό που συνέβη σήμερα στη Βρετανία δεν θα αποτελούσε τίποτα λιγότερο από πραξικόπημα σε οποιαδήποτε δημοκρατική πολιτεία εντός της διεθνούς κοινότητας με σεβασμό στη συνταγματική νομιμότητα.

Όλοι όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στη Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον ρόλο και τα προνόμια του Βρετανικού Κοινοβουλίου και να κινητοποιηθούν αναλόγως.

Το ΜέΡΑ25 καταδικάζει την κίνηση του πρωθυπουργού ως την πιο αντιδημοκρατική πρωτοβουλία σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η σοφία για την επίλυση αυτής της δημοκρατικής και συνταγματικής κρίσης, όχι μόνο του Brexit, πρέπει να αναζητηθεί στην πρέπουσα και δυναμική διαδικασία των Συσκέψεων Πολιτών (Citizens’ Assemblies).

Δεδομένης της ουσιαστικής διάλυσης της βρετανικής δημοκρατίας, το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι οι άμεσες εθνικές εκλογές είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία. Οι εκλογές, καθώς και μια κυβέρνηση που έχει την ψήφο εμπιστοσύνης του εκλεγμένου κοινοβουλίου, δεν εγγυώνται τη δημοκρατία. Όμως αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημοκρατία. Μια νέα πλειοψηφία του Εργατικού Κόμματος είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί ένα no-deal Brexit, να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία και να ανοίξει το έδαφος για τον τερματισμό του ταξικού πολέμου ενάντια στους πολλούς που κρύβονται πίσω από τις επιθυμίες λιτότητας αυτής της κυβέρνησης και των προκατόχων της.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο