Η νίκη του ΜέΡΑ25 – Η νίκη της Λογικής

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
27 Μάι, 2019

Αναρωτιέται πολύς κόσμος τι συνέβη και πήρε τέτοιο ποσοστό (>3%) το ΜέΡΑ25. Μα είναι πολύ απλή η απάντηση: Επειδή κανένα απο τα κόμματα που ζητούσαν την ψήφο μας στις ευρωεκλογές δεν είχε συγκεκριμένο, κοστολογημένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα για την Ευρώπη. Κανένα πλην του ΜέΡΑ25. Όποιος άκουγε τον γραμματέα του, τον Γιάνη Βαρουφάκη, σε πολλές ομιλίες του θα διαπίστωνε ότι καταθέτει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα αποφεύγοντας την γνωστή μπαλκονάτη ρητορική με ευχολόγια, συνθήματα, γενικόλογες διακηρύξεις. Εξηγούσε γιατί μπορούν να βρεθούν 500 δις για πράσινη ανάπτυξη. Εξηγούσε πώς θα εκδημοκρατιστεί το Eurogroup, η ΕΚΤ, οι θεσμοί της Ένωσης. Ο Γιάνης δεν έκανε προεκλογικό αγώνα για να υπερασπιστεί απλά την πολιτική του το 2015. Έκανε ανάλυση αυτού που δομήθηκε πανευρωπαικά από το DiEM25, δηλαδή ένα πρόγραμμα αριστερού φιλελευθερισμού, ένα σύγχρονο, αλλά ”από τους κάτω”, δημοκρατικό και κοινωνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης στην Ένωση, πρόγραμμα αναδόμησης των θεσμών της, αναδιάταξης των κοινωνικών της δυνάμεων.

Όσοι σπούδασαν Μακροοικονομία και σέβονται τον εαυτό τους, δεν μπορούσαν παρά να εγκρίνουν το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25. Όσοι απλοί πολίτες ενημερώνονται εδώ και 10 χρόνια για τα δρώμενα μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου, για τη σχέση μεταξύ της πτωχευμένης τραπεζο-χρεοκρατίας και της ”σκοτωμένης” παραγωγικής και κοινωνικής βάσης στα κράτη μέλη, όσοι κατανόησαν γιατί η Ελλάδα βυθίστηκε στην ύφεση και την λιτότητα αφού πτωχευμένη ξαναδανείστηκε και τελικά αύξησε αντι να μειώσει το χρέος της, δεν μπορούσαν παρά να πουν ένα ”ναι” στο πανευρωπαικό πρόγραμμα του MέΡΑ25.

Υπάρχουν πολίτες που ξέρουν ότι ο Βαρουφάκης έλεγε και λέει την αλήθεια. Πολίτες που ξέρουν ότι έπρεπε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ορθολογικής ρήξης χωρίς να συγκρουστούμε για να τρακάρουμε, για να σπάσουμε τα μούτρα μας. Ούτε δραχμή, ούτε σεισάχθεια επικαλούνταν ο Βαρουφάκης όχι το 2015, αλλά και πριν ξεσπάσει η κρίση (για όσους παρακολουθούσαν την αρθρογραφία του και αντάλλασσαν απόψεις μαζί του). Απλά μιλούσε για το αυτονόητο: δεν ξαναδανείζεις λεφτά στον πτωχευμένο! Δεν σπρώχνεις τους μισθούς προς τα κάτω όταν έχεις ύφεση! Δεν υπογράφεις εξοντωτικά πλεονάσματα όταν δεν αναδιαρθρώνεις το δημόσιο χρέος! Είναι αυτά ανορθολογικές και αιρετικές θεωρίες; Είναι αυτά εξωγήινες και ανεδαφικές προτάσεις; Είναι βασικές αρχές μακροοικονομικής ισορροπίας και σεβασμού στις αρχές της οικονομικής θεωρίας. Τις οποίες αρχές έντεχνα ”ξεχάσαμε” με τον τρόμο των μνημονίων επειδή δήθεν θα μέναμε χωρίς λεφτά, χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις και επειδή δήθεν θα χρεοκοπήσουμε ενώ ήμασταν ήδη πτωχευμένοι και πεισματικά το αρνηθήκαμε στον εαυτό μας τον ίδιο!

Η ριζοσπαστική ανυπακοή δεν συνεπάγεται ανορθολογισμό. Το ΜέΡΑ25 έχει διαμορφώσει μια πλατφόρμα διαχείρισης των πανευρωπαικών προβλημάτων με συμμετοχή των μελών του. Ένα νέο μανιφέστο ρεαλισμού και ανατροπής μιας βαριάς μονεταριστικής και νεοφιλελεύθερης αντίληψης που εξυπηρετεί απλά και μόνο ένα υπερεθνικό τραπεζικό καρτέλ συμφερόντων το οποίο βρήκε το έσχατο καταφύγιο σωτηρίας όταν ακουμπάει την χρεοκοπία: τους λαούς της Ευρώπης.

του Ηλία Καραβόλια

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο