Η Νεολαία ΜέΡΑ25 για τις φοιτητικές εκλογές

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
22 Μάι, 2024

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΜέΡΑ25 για τις φοιτητικές εκλογές:

Σε λίγες ώρες φοιτητές και φοιτήτριες θα προσέλθουν στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών για να αναδείξουν τους αντιπροσώπους των ΔΣ τους, αλλά και να στείλουν ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα.

Το ελληνικό Πανεπιστήμιο ιστορικά αποτελεί έναν κοινωνικό και πολιτικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό χώρο αλληλεπίδρασης νέων, που παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο και στην καθημερινότητα. Το φοιτητικό κίνημα τους προηγούμενους μήνες συμμετείχε ενεργά σε μια σειρά από κοινωνικά κινήματα, συνδιαμορφώνοντάς τα και αλληλεπιδρώντας με αυτά.

Αυτές οι φοιτητικές εκλογές έρχονται αμέσως μετά από ένα μεγαλειώδες πολύμηνο κίνημα που βρέθηκε μαζικά, πλειοψηφικά στους δρόμους όλης της χώρας για να υπερασπιστεί το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης για ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και την παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ύστερα από 2,5 μήνες κινητοποιήσεων και καταλήψεων σε εκατοντάδες σχολές όλης της χώρας, η φοιτητική κοινότητα παρουσίασε άμεσα και γενναία αντανακλαστικά, συγκροτώντας μια ουσιαστική αντιπρόταση για το Πανεπιστήμιο που οραματιζόμαστε και για το οποίο παλεύουμε.

Παρά τη στοχοποίηση και τις επιθέσεις που δέχτηκε, το φοιτητικό κίνημα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, υπερασπιζόμενο τα ιστορικά κεκτημένα του αλλά και διεκδικώντας την καλυτέρευση των όρων σπουδών του. Αυτή η σπουδαία μάχη που δόθηκε πρέπει να συνεχιστεί και να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον ως σημαντική παρακαταθήκη.

Στον χρόνο που προηγήθηκε, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέτεινε τις προσπάθειες υπονόμευσης και υποβάθμισης του ελληνικού Πανεπιστημίου, αδιαφορώντας για τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Την ίδια ώρα η νέα γενιά βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στη μετανάστευση, την ανεργία και την επισφάλεια, με χιλιάδες νέους και νέες να αναγκάζονται να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους, και παρόλα αυτά να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι ίδιες/οι και οι οικογένειες τους.

Πιάνοντας τον παλμό των διεθνών κινητοποιήσεων και στην Ελλάδα, το φοιτητικό κίνημα συμμετέχει ενεργά στις ηχηρές διαδηλώσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, για κατάπαυση του πυρός και αποτροπή της συνέχισης της γενοκτονίας των Παλαιστινίων. Ύστερα από την επαναπυροδότηση των εντάσεων στη Γάζα, με το κράτος του Ισραήλ να επιδιώκει την εξόντωση του λαού της Παλαιστίνης, κάτω από την ανοχή και συνενοχή των διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, χιλιάδες βρίσκονται σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Η ελληνική Κυβέρνηση επιλέγει συνειδητά να εμπλακεί στην πολεμική σύρραξη, στηρίζοντας απροκάλυπτα την πολιτική της εθνοκάθαρσης. Η φοιτητική κοινότητα πραγματοποιεί πληθώρα παρεμβάσεων και δράσεων εντός των Πανεπιστημίων, αγωνιζόμενη για την άμεση κατάπαυση πυρός και την Ειρήνη.

Το τελευταίο διάστημα, έφτασε στην Ελλάδα το διεθνές κίνημα MeToo. Γυναίκες και θηλυκότητες βρήκαν το θάρρος και προχώρησαν σε γενναίες καταγγελίες δημοσιοποιώντας κακοποιητικές συμπεριφορές από τις οποίες επέζησαν. Οι φοιτητές/τριες συμμετείχαν ενεργά στις αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ανοίγοντας το θέμα της έμφυλης βίας μέσα στις σχολές. Οι δυνάμεις που παρεμβαίνουν εντός των σχολών, και ειδικά οι οργανώσεις της Αριστεράς, πρέπει να παλεύουν από το εσωτερικό τους και στην καθημερινότητά τους για την κουλτούρα την οποία θα θέλαμε να δούμε στην κοινωνία. Να είναι φεμινιστικές, συμπεριληπτικές, να παίρνουν θέση για τέτοια ζητήματα, να μην τα κρύβουν κάτω από το χαλί, να απομονώνουν παρενοχλητικές και παραβιαστικές αντιλήψεις, να βοηθάνε στο να σπάμε έμπρακτα τα κυρίαρχα πρότυπα.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25, ως κομμάτι που συμμετέχει ενεργά στο φεμινιστικό κίνημα, αποτελεί πάγια θέση μας να στεκόμαστε στο πλευρό και να δηλώνουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας σε όλα τα επιζώντα θύματα, που βρίσκουν το θάρρος να βγουν και να καταγγείλουν την κακοποίηση που έχουν δεχθεί. Ταυτόχρονα καταδικάζουμε κουλτούρες συγκάλυψης, όπως και κάθε συμπεριφορά victim blaming. Απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη ώστε να απομονωθούν και να εξαλειφθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές, τόσο από την κοινωνία, όσο και από τις ίδιες τις δυνάμεις που παρεμβαίνουν εντός της Αριστεράς. Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη ριζοσπαστική και φεμινιστική αριστερά με κατάλληλα αντανακλαστικά, που θα στέκεται πάντα δίπλα στα θύματα και απέναντι σε κάθε κακοποιητική και σεξιστική συμπεριφορά.

Αυτές οι φοιτητικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές αντίστασης όσων αγωνίζονται για έναν άλλο κόσμο, στο ύψος των αναγκών και των ονείρων μας. Είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν ενισχυμένες οι δυνάμεις που με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και επιμονή στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των κοινωνικών κινημάτων. Οι δυνάμεις εκείνες, που χωρίς κομματικά οφέλη, τους προηγούμενους μήνες έδωσαν με ενωτική διάθεση μάχες για να αλλάξουν την καθημερινότητα του Πανεπιστημίου.

Ως Νεολαία ΜέΡΑ25 στηρίζουμε σε κάθε σχολή τα ανεξάρτητα αριστερά ριζοσπαστικά σχήματα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο