Η Κυβέρνηση θεσπίζει τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλό και κοινωνικά ολέθριο

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
21 Ιούλ, 2021

Δεν πέρασε μία μέρα από την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 Υπέρ του Εμβολιασμού και του Δημόσιου Δικτύου Δωρεάν Μαζικών Τεστ και Κατά της Διχόνοιας και του Πιστοποιητικού Υγειονομικών Φρονημάτων και η Μητσοτάκης ΑΕ μας επιβεβαιώνει πλήρως, φέρνοντας τροπολογία που καθιστά την επίδειξη του Πιστοποιητικού Υγειονομικών Φρονημάτων υποχρεωτική για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 1 με τον παραπειστικό τίτλο «Υποχρέωση Επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης» θεσπίζει ένα προνόμιο για τους εργοδότες και μια υποχρέωση για τους εργαζόμενους αναφορικά με την επίδειξη προσωπικών ιατρικών δεδομένων. Το άρθρο αναφέρει επί λέξει: «Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό απέναντι στον κορωνοϊό COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate – EUDCC) . Tο πιστοποιητικό ή η βεβαίωση ελέγχεται από τον εργοδότη μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρ. 1α του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118), τηρουμένων και των λοιπών διατάξεων του ανωτέρω άρθρου. Η υποχρέωση επίδειξης ισχύει έως τις 31.12.2021».

Με τη διάταξη αυτή η κυβέρνηση βάζει μπουρλότο στην κοινωνία, θεσπίζοντας την καθολική υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με τρόπο έμμεσο, πολιτικά δειλό και κοινωνικά ολέθριο: οι εργοδότες θα έχουν το προνόμιο να απαιτούν από τους εργαζομένους να μοιραστούν μαζί τους ευαίσθητα ιατρικά προσωπικά δεδομένα, οι δε εργαζόμενοι θα έχουν την υποχρέωση να τα επιδεικνύουν.

Το άρθρο βέβαια είναι ελλιπές: εφόσον θεσπίζεται μια υποχρεωτικότητα σε κάτι, πρέπει προφανώς να αναφέρεται ο λόγος που θεσπίζεται και οι συνέπειες της μη συμμόρφωσης με αυτήν. Το άρθρο δεν αναφέρει τίποτα από τα δύο. Η απάντηση βρίσκεται μάλλον σε άλλα νομοθετήματα της Μητσοτάκης ΑΕ: το Εργασιακό Νομοθέτημα Χατζηδάκη, ένα μήνα πριν, αλλά και την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης από τον προκάτοχο του κ.Χατζηδάκη, κ. Βρούτση, τον Αύγουστο του 2019. Άλλωστε, όπως τόνισε πριν τέσσερις μέρες ο Υπουργος Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ Α.Γεωργιάδης, λειτουργώντας ως  «λαγός», «ο μη εμβολιασμός αποτελεί σπουδαίο λόγο απόλυσης εργαζομένων».

Είναι προφανές ότι η Μητσοτάκης ΑΕ, έχοντας χάσει κάθε έλεγχο, επιλέγει όχι την οδό της πειθούς αλλά της κατάφωρης επιβολής, μετακυλίοντας μάλιστα την ευθύνη στους εργοδότες να τρομοκρατούν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν υπό το πρίσμα της απόλυσης.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε με κάθε τρόπο πως αναφορικά με το Άρθρο 2 της τροπολογίας περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά του COVID-19 στο υγειονομικό προσωπικό και στους φροντιστές ΑμεΑ και ηλικιωμένων, το ΜέΡΑ25 έχει ήδη πάρει ξεκάθαρη θέση χωρίς να μασάει τα λόγια του: ΝΑΙ στον καθολικό εμβολιασμό υγειονομικών και φροντιστών ΑμεΑ και ηλικιωμένων και ταυτόχρονα ΝΑΙ στα εβδομαδιαία τεστ του εν λόγω προσωπικού στο πλαίσιο του Δημόσιου Δικτύου Μαζικών Δωρεάν Τέστ & Εμβολιασμών.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο