Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά να καταπιεί ένα μαγγάλι κάρβουνα παρά να φορολογήσει τους ψηφιακούς υπερκολοσσούς

Ανακοινώσεις ΜέΡΑ25
03 Δεκ, 2020

Είναι επίσημο: η Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη δεν χρειάζεται έσοδα – παρά μόνο από τους μικρομεσαίους που δεν έχουν μία.

Δεν χωράει άλλη εξήγηση μετά την τύχη που επεφύλαξε στην τροπολογία που κατέθεσε χθες το ΜέΡΑ25, σύμφωνα με την οποία ένα 4% από τα παχυλά έσοδα των ψηφιακών υπερκολοσσών, θα πήγαινε επιτέλους στα ταμεία του ελληνικού κράτους, βγάζοντάς το από την ελάχιστα κολακευτική θέση των κρατών που αφήνουν τα πολυεθνικά μεγαθήρια να στραγγαλίζουν τη ντόπια επιχειρηματικότητα και να παρασιτούν από τη ντόπια πνευματική παραγωγή, μην αφήνοντας ούτε ένα σέντ στη χώρα για αντάλλαγμα.

Ήταν άδικο το αίτημα; Δεν ισχυρίστηκε η ΝΔ κάτι τέτοιο. Ήταν μήπως «σοβιετικό»; Για μια φιλοολιγαρχική κυβέρνηση, ίσως. Αλλά την αδειάζεουν οι ίδιοι οι ομοιδεάτες της παγκοσμίως: Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία και χώρες «σκληρού πυρήνα» του καπιταλισμού έχουν νομοθετήσει αυτό που πρότεινε χτες το ΜέΡΑ25, στερώντας το αφήγημα «αντιαναπτυξιακού αιτήματος»

Τι δικαιολογία λοιπόν βρήκανε για να βγούν από τη δύσκολη θέση;

«Τη βρίσκω ενδιαφέρουσα για μια πανεπιστημιακή συζήτηση, όμως ο τρόπος που την κατέθεσε ο Αρχηγός του ΜέΡΑ25 απλώς επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του και ουσιαστικά τη βάζει στο περιθώριο.» ήταν η μόνη τοποθέτηση της ΝΔ δια στόματος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Σπήλιου Λιβανού.

Πολίτες με οικονομικές δυσκολίες, καλλιτέχνες με σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα, εργαζόμενοι, και δικαιούχοι υποδομών που είτε υπολειτουργούν, είτε εκλείπουν παντελώς, ας κοιμηθούνε ήσυχοι: Η κυβέρνηση θα τους στερήσει έσοδα, θα χάσει ιστορικές ευκαιρίες επανόρθωσης αδικιών, επειδή – λένε – δεν τους αρέσει το ύφος του Βαρουφάκη, για να μην πουν το αυτονόητο: Δεν είναι κυβέρνηση των πολιτών αλλά της ολιγαρχίας-χωρίς-σύνορα.

Θέλεις να μαθαίνεις για τις δράσεις του ΜεΡΑ25; Γράψου εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο